Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Επίσχεση Εργασίας από 11-3-2008

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΝΙ Γ.Ν. Ρόδου της 28ης Μαρτίου 2008, αποφάσισε έναρξη επίσχεσης εργασίας από 11-3-2008. Συγκεκριμένα:

Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 28-2-2008.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών, που συνήλθε έκτακτα την 28-2-2008, μετά από ενημέρωση από το Δ.Σ. και με δεδομένη την μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών, αποφάσισε ομόφωνα:

1. Την κήρυξη επίσχεσης εργασίας από 11 Μαρτίου 2008 και επ’ αόριστον, μέχρι της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2007, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2008.

2. Την επίδοση Εξώδικης Πρόσκλησης – Διαμαρτυρίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τον κ. Διοικητή-Πρόεδρο του Γ.Ν. Ρόδου, ως νόμιμου εκπροσώπου – εργοδότη.


3. Την ενημέρωση του κοινού μέσω των Μ.Μ.Ε., για την αιτία, το σκοπό και τις επιπτώσεις της επίσχεσης εργασίας, καθώς και με την έκδοση ειδικού φυλλαδίου.

4. Την απόρριψη της πρότασης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, της οποίας οι όροι και προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στα πάγια και δίκαια αιτήματα των Νοσοκομειακών Ιατρών.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΤΡΙΑΝΤΟΣ Ι. ΜΥΡΟΦΟΡΟΥ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Άρχισαν τα όργανα

Την προηγούμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε, πραγματοποιήθηκε στην Θεσ/νίκη συνάντηση των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και στα οποία η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας δεν αποδίδει τίποτα το θετικό. Συζητήθηκε επίσης το έντονο πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του παρελθόντος έτους και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα παραταθεί επί μακρόν, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους γιατρούς.

Οι διαπιστώσεις που κατέληξαν οι συμμετέχοντες συνοψίζονται στα εξής:
  • Ο εμπαιγμός από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας είναι πλέον οφθαλμοφανής.
  • Οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με το Υπουργείο έχει νόημα μόνο στη βάση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ της 21ης Νοεμβρίου 2007 και αφού το Υπουργείο δεσμευτεί σαφώς για τα κονδύλια που πρόκειται να διαθέσει.
  • Από την Τρίτη 11 Μαρτίου 2007, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, οι Ενώσεις ξεκινούν αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία και εναλλακτικά επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2007, αλλά ταυτόχρονα και για την διεκδίκηση του πλαισίου της ΟΕΝΓΕ (μισθολόγιο, προσλήψεις, επίλυση εφημεριακού).
  • Οι Ενώσεις θα αποστείλουν εξώδικο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, εγκαλώντας τες για την παράνομη εφαρμογή του χρόνου εργασίας των γιατρών και την έλλειψη συμμόρφωσης για τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπουν τον ανώτατο χρόνο εργασίας.
  • Τα προεδρεία των Ενώσεων θα επισκεφθούν τους επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών κάθε νομού, θα τους ενημερώσουν για τις παρανομίες των διοικητικών αρχών και θα ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου. Ανάλογες επισκέψεις θα γίνουν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
  • Παράλληλα, θα καταστήσουμε σαφές, ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση από πολίτη εις βάρος ιατρού λόγω της μη εφαρμογής του 48ωρου θα μεταβιβάζεται στις πλάτες των διοικήσεων των νοσοκομείων.
  • Οι Ενώσεις θα ενημερώσουν αναλυτικά όλους τους συναδέλφους για το τι συμβαίνει, καθώς και τους πολίτες μέσω εκδηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου.
    Οι Ενώσεις τέλος καλούν την Εκτελεστική Γραμματεία και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ να μην συμβιβαστούν ή υποταχθούν στο Υπουργείο, αλλά να σταθούν διεκδικητικά υπερασπιζόμενες τα δίκαια αιτήματά μας.
    Καμιά υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των Ενώσεων.
    Η επιτυχία είναι στο χέρι όλων μας.

    Εκ μέρους των Ενώσεων Μακεδονίας- Θράκης - Θεσσαλίας
    Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ
    Παπαστεργίου Χρήστος

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

6 σχόλια σε (άλλη μία) επιστολή


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλος απέστειλε στις 21 Φεβρουαρίου επιστολή προς την ΟΕΝΓΕ, η οποία αν και δεν κομίζει γλαύκα έχει εντούτοις ορισμένα αποκαλυπτικά σημεία.

  1. Το πλέον κραυγαλέο στοιχείο αποτελεί η απόρριψη κάθε συζήτησης για νέο ιατρικό μισθολόγιο. Ευτυχώς ο κ. Καλογερόπουλος αφήνει ένα φωτεινό παράθυρο στο μέλλον: «κανείς βέβαια δεν σας απαγορεύει να το διεκδικήσετε στο μέλλον όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ότι το δικαιούστε και το αξίζετε είναι αυτονόητο». Ευχαριστούμε.
    Σημειωτέον πριν ένα μήνα, στη επιστολή της 16ης Ιανουαρίου 2008, ο ίδιος ο κ. Καλογερόπουλος έγραφε: «Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς..»
    Το ιατρικό μισθολόγιό είναι καθηλωμένο για 10 έτη και είναι παραδεκτό από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι έπρεπε στην 5ετία να ξεκινήσει η αλλαγή του, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες που έχουμε στις απολαβές μας, απολαβές που τείνουν πλέον να εξισωθούν προς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν λοιπόν το Υπουργείο δεν συζητά ευθέως και έντιμα για μισθολόγιο, αλλά κάνει λόγο για «ένα άλλο μισθολόγιο» πέφτουμε σε εξυπνακισμούς και προσπάθεια εξαπάτησης μέσω φραστικών τρικ.

  2. Καμιά αναφορά δε γίνεται στα πλαφόν, για τα οποία ζητήσαμε στη συνάντηση σαφή δέσμευση ότι θα καταργηθούν. Προφανώς το Υπουργείο δια της σιωπής εννοεί ότι θα παραμείνουν ως έχουν. Τούτο σημαίνει ότι το λεγόμενο πολυδιευθυντικό συνιστά ένα σύστημα απονομής τίτλων, χωρίς καμιά μισθολογική απολαβή. Βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί αναλογιστικό γραφείο οι Διευθυντές από το 14ο χρόνο προϋπηρεσίας με τις ρυθμίσεις Αβραμόπουλου θα καθηλώνονται μισθολογικά μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

  3. Παρά την εκ μέρους μας πιεστική απαίτηση για απάντηση κατά τη συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου στην τωρινή επιστολή δεν γίνεται καμιά συγκεκριμένη και αριθμητική αναφορά για το ποσό από εφημερίες που δήθεν θα ενσωματωθεί στο Βασικό Μισθό, ώστε να γίνει συντάξιμο. Προφανώς θα είναι τόσο μικρό, ώστε ντρέπονται να το πουν.

  4. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συντάκτες της επιστολής να αποσείσουν την κατηγορία περί επιδόματος εφημέρευσης (πρώτη παράγραφος της 2ης σελίδας) είναι τόσα άκομψα διατυπωμένη, που προκαλεί εντύπωση. Ο πλέον άσχετος με μισθολογικά ζητήματα αντιλαμβάνεται ότι επίδομα αποτελεί κάθε ποσόν που καταβάλλεται σταθερά και στο ίδιο ύψος στις τακτικές αποδοχές όλων ανεξαιρέτως των γιατρών μιάς βαθμίδας, ασχέτως αν πραγματοποιούν εφημεριακό έργο ή όχι.
    Είναι ενδεικτικό της στόχευσης του Υπουργείου πως, ενώ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το ίδιο πράγμα χωρίς εισαγωγή επιδόματος, εκείνο επιμένει εκβιαστικά στο επίδομα, διότι υπολογίζει στη συνέχεια να μετατρέψει τις 4 ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας και να καλύψει τις ανάγκες των Νοσοκομείων χωρίς να καταβάλλει ούτε ευρώ επιπλέον. Η δική μας θέση είναι σαφέστατη: οι εφημερίες αποτελούν υπερωριακό έργο, το οποίο αρχίζει αμέσως μετά την εκπνοή του τακτικού ωραρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους κλάδους εργαζομένων. Εφόσον εφαρμοσθεί 35ωρο τότε η 36η ώρα και όλες οι επόμενες αποτελούν και αμείβονται ως υπερωρία.
    Η πατέντα του Υπουργείου για τακτικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών τις 35+17=52 ώρες θα μας καταστήσει αντικείμενο μελέτης σε διεθνή συνέδρια εργατολόγων και παγκόσμιο πρότυπο προς αποφυγή.

  5. Καμιά αναφορά δεν γίνεται στην επιστολή στα 3 ουσιώδη στοιχεία αναδιάρθρωσης του εφημεριακού ζητήματος: τα ΤΕΠ, τα πρότυπα εφημέρευσης και την ΠΦΥ. Τούτο αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αποσκοπεί στο κουκούλωμα των προβλημάτων, χωρίς ν΄ αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις που απαιτούν αναδιαρθρώσεις και ανθρώπινο δυναμικό.

  6. Η διατύπωση της προτελευταίας παραγράφου είναι εκπληκτική στη σταδιοποίηση που προβλέπει: «επειδή η περαιτέρω απώλεια χρόνου δεν συμφέρει κανέναν, σας καλούμε να υπογράψουμε την Συλλογική Σύμβαση και μπορούμε να συστήσουμε όσες επιτροπές χρειάζονται για να φτάσουμε στην κύρωση του κειμένου από τη Βουλή». Πρώτα υπογραφή και μετά οι επιτροπές. Σα να λέμε μπροστά το κάρο και πίσω τ΄ άλογα.

    Συναδελφικά
    Δημήτρης Βαρνάβας
    Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Αληλογραφία αδιέξοδου

  • Αυξάνεται η παρακαταθήκη και βιομηχανία επιστολών. Ούτε ερωτευμένοι να είμασταν. Νέα επιστολή απέστειλε στην ΟΕΝΓΕ την Παρασκευή 21-2-08 ο κ. Καλογεροπουλος. H ουσία είναι: Πρώτα υπογράψετε και μετά τα βρίσκουμε. Πρώτα βάλτε ταφόπλακα στα αιτήματά σας και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Και το σημαντικότερο: Μιλάνε για αυξήσεις στο βασικό μισθό αλλά δεν λένε πόσο θα είναι. Προφανώς ντρέπονται να το πουν. Και βιάζονται για την υπογραφή της Σύμβασης. Γιατί πιθανότατα προβλέπουν εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  • Αν κάποιος είναι κακοπροαίρετος, μπορεί να πεί οτι η τακτική αυτή, αποβλέπει στον οικονομικό στραγγαλισμό των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με τις απλήρωτες εφημερίες, ώστε να αναγκαστούν να υπογράψουν την αποικιοκρατική σύμβαση.
Διαβάστε την επιστολή Καλογερόπουλου και μετά ακολουθούν τα σχόλια.




Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εφημερίες: Γενική Συνέλευση 28-2-2008

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου θα γίνει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για τις εφημερίες, την πορεία των συζητήσεων Υπουργείου - ΟΕΝΓΕ. Επίσης στη Γεν. Συνέλευση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων με αφορμή την μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών και το νόμιμο ή όχι του καθεστώτος εφημεριών που ισχύει σήμερα.

Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Ας ετοιμαζόμαστε καλού - κακού


Ήδη σε πολλές Ενώσεις άρχισαν να ωριμάζουν σκέψεις για ξεκίνημα κινητοποιήσεων. Ως επικρατέστερη μορφή κινητοποίησης προβάλλει η επίσχεση εργασίας, αφού οι εφημερίες του Δεκέμβρη 2007, οι οποίες βάσει νόμου όφειλαν να καταβληθούν την 1η του επόμενου μήνα, δηλαδή την 1 Ιανουαρίου 2008, καθίσταται πλέον βέβαιο ότι δεν θα πληρωθούν ούτε μετά πάροδο δύο μηνών.


  • Νομικά οι γιατροί είναι καλυμμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση όταν ο εργοδότης (δηλ. το Νοσοκομείο) δεν τους καταβάλει τις εφημερίες τη λεγόμενη "δήλη ημέρα", η οποία προσδιορίζεται ως η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα. Τούτο βεβαίως δεν συμβαίνει σε καλούς καιρούς, πολλώ δε μάλλον στους χαλεπούς που διανύουμε.

Το δικαίωμα της επίσχεσης μπορεί να ασκηθεί από τον εργαζόμενο, όταν ο εργοδότης (Ιδιώτης ή το Δημόσιο) καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών του ή δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή με τη συμπεριφορά του ο εργοδότης (Ιδιώτης ή το Δημόσιο) προσβάλλει την προσωπικότητα του εργαζόμενου.
Η επίσχεση εργασίας συνιστά δικαίωμα άμεσα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του την προσωπικότητα.




  • Ποιος διανοήθηκε μέχρι σήμερα να παρακωλύσει την ενάσκηση του δικαιώματος για επίσχεση εργασίας σε όσους Νοσοκομειακούς Γιατρούς το έκαναν, όταν πολλά Νοσοκομεία δεν επλήρωναν τις δεδουλευμένες εφημερίες (Πάτρα, Θεσ/νίκη, Ρέθυμνο, Χανιά, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Σύρος, κ.α.);
    Ουδείς το έπραξε ή θα το πράξει, γιατί η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στην αυθαιρεσία του κάθε εργοδότη.
    Και όταν η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ζητώντας να κηρυχθεί η επίσχεση των Γιατρών παράνομη και καταχρηστική, το Δικαστήριο με απόφασή του της 29-08-2005 εδικαίωσε τους Γιατρούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζω, συνέχισαν για αρκετές ημέρες την κινητοποίησή τους μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας 14-2-08


Με ταχύτατες διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας προχωρ'α στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων και των Γιατρών.
Ήδη με υπουργική απόφαση, το Υπουργείο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προσέλαβε ειδικούς συμβούλους (φωτο), με εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του μισθολογίου, της εφημέρευσης, και της στελέχωσης των Νοσοκομείων.
Ο καλός συνάδελφος, Δημήτρης Βαρνάβας, μας έστειλε ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση Υπουργείου - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. της 14-2-2008. Νάναι καλά γιατί και η ηγεσία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. θα μας στείλει ενημέρωση με τους κομμάντος της διπλανής φωτό.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Υ.Υ.Κ.Α. - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας. Από πλευράς Υπουργείου δεν παρέστη ο Υπουργός, αλλά ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος.
Πριν την έναρξη της συζήτησης υποβάλλαμε ερώτημα σχετικά με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) κατανομής κονδυλίων εφημεριών και την κατάθεση τροπολογίας αναστολής των ΠΔ. Ο κ. Καλογερόπουλος απάντησε ότι για την ΚΥΑ δεν υπάρχει θέμα και θα διεκπεραιωθεί, ενώ για την τροπολογία είπε ότι το Υπουργείο προσδοκούσε ότι θα υπογράφαμε Συλλογική Σύμβαση, οπότε δεν θα χρειάζονταν κατάθεση τροπολογίας. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία ετοιμάζεται για προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ή άλλου Υπουργείου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/08.
Από τα λεγόμενα έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών. Όπως φαίνεται το Υπουργείο δε δείχνει να προβληματίζεται σοβαρά για το γεγονός ότι οι γιατροί μένουν απλήρωτοι για εφημερίες που εκτέλεσαν από το Δεκέμβριο 2007 και μάλιστα με εξαναγκασμό βάσει εγγράφου του ίδιου του Γ.Γ. κ. Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου. Ίσως μάλιστα το Υπουργείο αποσκοπεί να χρησιμοποιήσει τις απλήρωτες εφημερίες ως μέσο εκβιασμού για να μας οδηγήσει σε υπογραφή ΣΣΕ με τους δικούς του όρους, για τους οποίους θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Από πλευράς ΟΕΝΓΕ καταστήσαμε σαφές ότι οι διαφωνίες μας με το Υπουργείο εστιάζονται:
1. Στο μισθολόγιο που διεκδικούμε και το οποίο έχει αφετηρία τις καθαρές τακτικές αποδοχές των 1600

ευρώ για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις άλλες βαθμίδες του ΕΣΥ. Τουναντίον το

Υπουργείο δεν αντιπροτείνει συγκεκριμένο ύψος μισθού προς διαπραγμάτευση και παραπέμπει τη

συζήτηση αορίστως σε επιτροπή που θα συσταθεί.
2. Στη διαφωνία με τη λογική του επιδόματος εφημέρευσης. Εμείς διεκδικούμε οι εφημερίες να συνεχίσουν

να θεωρούνται ως υπερωριακός χρόνος αμέσως μετά την 35η ώρα του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας

και να αποζημιώνονται ως υπερωρία.
3. Στις ικανοποιητικές αυξήσεις που πρέπει να δοθούν ήδη από το 2008


Ο κ. Καλογερόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι:
· το ζήτημα της διαπραγμάτευσης απασχολεί σοβαρά το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα τον κ Αγγέλου και τον Πρωθυπουργό.
· Ο κ. Αβραμόπουλος έχει στείλει πρόσφατα σχετική επιστολή με αποδέκτες τους παραπάνω και υπάρχει γενική αποδοχή των θέσεων που διατυπώνει.
· Δεν έχουμε ως Υπουργείο άλλα περιθώρια για κάτι διαφορετικό απ΄ αυτά που σας έχουμε προτείνει και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο μισθολόγιο, διότι θα ανοίξουν ανάλογο ζήτημα και άλλοι κλάδοι.
· Υπάρχουν αντιδράσεις στο πολυδιευθυντικό, κυρίως από υπηρετούντες Διευθυντές ΕΣΥ που πιέζουν όχι μόνο τον υπουργό Υγείας, αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή του. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως θεωρεί ότι το πολυδιευθυντικό πρέπει να εφαρμοστεί και δεν ενδίδει στις παραπάνω πιέσεις.

Από πλευράς μας είπαμε στον κ. Καλογερόπουλο ότι η πρακτική της κυβέρνησης να δώσει πριν λίγες μέρες 830 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς διαψεύδει παταγωδώς τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν περιθώρια παροχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Από τα μέχρι στιγμής υπεσχημένα του υπουργού Υγείας κανένα δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε τα πλέον ευτελή, με κραυγαλέο παράδειγμα το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, το οποίο υποσχέθηκε ο κ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ το 2006 και έκτοτε το περιφέρει και το υπόσχεται δεκάδες φορές χωρίς ουδέποτε να το υλοποιεί. Τέλος οι 4500 προσλήψεις γιατρών, όρος ουσιώδης για την υλοποίηση του 48ωρου, δεν έχουν προχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστον[1].
Ζητήσαμε να προσέλθει το Γενικό Λογιστήριο (ΓΛΚ) στις συζητήσεις, ώστε αυτά που συζητάμε να εξετάζονται στις διάφορες πτυχές τους και να επιλέγεται η καλύτερη δυνατή λύση ή τουλάχιστον να δοθούν στο ΓΛΚ οι προτάσεις ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση.
Ο κ. Καλογερόπουλος αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΓΛΚ ισχυριζόμενος ότι σ΄ αυτό υποβάλλονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για κοστολόγηση και όχι των συνδικαλιστικών οργάνων[2].
Τέλος αναφερθήκαμε στο ζήτημα του πλαφόν και ιδιαίτερα εκείνο του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας που προβλέπει το άρθρο 45 του νόμου 3205/2003.

Επισημάναμε ότι εάν δεν καταργηθεί νομοθετικά αυτό το πλαφόν τότε η πρόταση Αβραμόπουλου για πολυδιευθυντικό αποψιλώνεται αποκλειστικά σε απονομή τίτλων, διότι το πλαφόν θα αποτρέπει οιανδήποτε μισθολογική εξέλιξη Διευθυντού από το 16ο χρόνο προϋπηρεσίας και μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έδειξε να κατανοεί το ζήτημα χωρίς όμως να υιοθετεί την πρότασή μας για νομοθετική κατάργηση αυτού του πλαφόν.
Κλείνοντας η συνάντηση ο Τσούκαλος επέμεινε να έχουμε νέα επιστολή από το Υπουργείο, παρά το ότι όλοι επισημάναμε ότι δεν προέκυψε τίποτα νέο στη συζήτηση και ουσιαστικά τυχόν νέα επιστολή Καλογερόπουλου θα είναι αντιγραφή της προγενέστερης με αλλαγή ημερομηνίας.
Ο Τσούκαλος είχε του λόγους του που επέμεινε σε νέα επιστολή.

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας


Επακολούθησε συνεδρίαση της ΕΓ στην οποία όλοι συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το Υπουργείο ουσιαστικά επανάφερε την εκφρασμένη διά των επιστολών πρόταση, αρνούμενο να συζητήσει την μισθολογική πρόταση της ΟΕΝΓΕ για 1600 ευρώ κατώτατες καθαρές αποδοχές. Μάλιστα ο Γ. Γιαννόπουλος και ο υπογράφων είπαμε ότι εφόσον αντί προόδου παρατηρείται οπισθοδρόμηση στη τακτική του Υπουργείου οφείλουμε να συγκαλέσουμε Γενικό Συμβούλιο με συμμετοχή όλων των Ενώσεων, ώστε να καθορίσουμε τη δική μας τακτική. Δεδομένου μάλιστα του εμπαιγμού στην καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών πρέπει να ξεκινήσει εξέγερση των γιατρών στα Νοσοκομεία και ΚΥ, διεκδικώντας άμεση επίλυση του εφημεριακού με παράλυση των νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα στην πρωινή λειτουργία τους.
Τουναντίον Τσούκαλος και Λαοπόδης, ενώ αποδέχτηκαν ότι δεν προέκυψε τίποτα από τη συνάντηση, ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα επιστολή Καλογερόπουλου, να συνεδριάσουμε εκ νέου ως ΕΓ, να μελετήσουμε την επιστολή και μετά να συγκαλέσουμε Γενικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς η ελεγχόμενη από Τσούκαλο και Λαοπόδη πλειοψηφία υιοθέτησε την πρόταση αναβολής στη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτρέψει πανελλαδικό συντονισμό κινητοποιήσεων και να συνεχίσει το γνωστό παιχνίδι φθοράς και εκβιασμών.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Και το τυρί το είδαμε και τη φάκα την είδαμε



  • Ας θυμηθούμε τώρα τα όσα προτείνει το Υπουργείο για το επίδομα εφημέρευσης και περιέχονται στο σημείο 11 της επιστολής Καλογερόπουλου:

    "Η αναφορά σε 4 για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες αφορά τις ενεργείς εφημερίες. Η αντιστοίχησή τους με μεικτές εφημερίες και εφημερίες ετοιμότητας γίνεται κατ' αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αποζημίωσής τους σε σχέση με την αποζημίωση που καταβάλλεται για την ενεργή εφημερία".
    Εαν λοιπόν αποδεχτούμε το επίδομα εφημέρευσης αυτόματα θ΄ αρχίσουν οι "αντιστοιχίσεις κατ΄ αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα". Μέχρι τέλους της χρονιάς όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εγγράφουν μόνον εφημερίες ετοιμότητας και θα υποχρεούνται να καλύπτουν όλο το μήνα, ασχέτως εαν υπηρετούν ένας, δύο ή είκοσιδύο γιατροί στο Τμήμα.
  • Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μεικτή επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη διαμόρφωση από 1.1.2009 νέου μισθολογίου, στο οποίο «βασική παράμετρος θα είναι το ποσοστό ενσωμάτωσης των εφημεριακών αποδοχών στις συντάξιμες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών». Επίσης, προβλέπει την αμοιβή με υπερωριακή εργασία - όπως γίνεται σήμερα - των εφημεριών που γίνονται καθ' υπέρβαση των 4 εφημεριών για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους το μήνα. Δηλαδή, καθ' υπέρβαση της μιας και 1,5 εφημερίας τη βδομάδα, αντίστοιχα.
    Με το νέο σύστημα για τους ειδικευμένους γιατρούς θα έχουμε: 7 ώρες Χ 5 μέρες = 35 ώρες + 17 ώρες εφημερία = 52 ώρες τη βδομάδα. Δηλαδή ως υπερωρία θα πληρώνονται μόνο οι 4 ώρες (52 - 48), ενώ τώρα πληρώνονται οι 12 ώρες (52 - 40).
  • Στο Υπουργείο Υγείας, επειδή φοβούνται ότι εφέτος το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μετατρέψει τη "συγνωστή πλάνη" σε "εσκεμμένη απάτη", εκπονούν ένα φοβερά έξυπνο σενάριο: να εξαιρέσουν νομοθετικά τις εφημερίες από τον έλεγχο του Ελεγκτικού! Ποιός εγκέφαλος που παρεπιδημεί εκεί στην Αριστοτέλους (ή στα παρακείμενα στενά, όπως πχ στη Μάρνη - δίδυμο Τσούκαλος & Λαοπόδης) συλλαμβάνει τέτοιες ιδέες που εξαιρούν δαπάνες του προϋπολογισμού από θεσμοθετημένο έλεγχο;

  • Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να παραπεμφθεί η Ελλάδα για τη μη εφαρμογή των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων 76/2005 και 88/1999, που προβλέπουν τη μείωση των ωρών εργασίας, βάσει της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα Προεδρικά Διατάγματα ορίζουν ως εβδομαδιαίο όριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και τις 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί τα Προεδρικά Διατάγματα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην κατάθεση νέας τροπολογίας για να πάρει εξάμηνη παράταση, οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και 100 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο η τροπολογία δεν έχει ακόμη κατατεθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων από 1ης Ιανουαρίου 2008. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα εφημεριών που καταρτίζονται από τα νοσοκομεία μπορεί να κριθούν άκυρα από τους παρέδρους και οι γιατροί να μην πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες.

Απεργία 13 Φεβρουαρίου 2008

Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Ρόδου, συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό στις 13/2/2008. Στην απεργία συμμετέχει η ΟΕΝΓΕ. Την παραπάνω ημερομηνία το Νοσοκομείο θα λειτουργήσει με το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα Έκτακτα και Επείγοντα περιστατικά.
Ζητούμε την καταννόηση των πολιτών, στις διεκδικήσεις μας για το ασφαλιστικό δικαίωμα, το χρόνο εργασίας και τις συντάξιμες αποδοχές.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Οτι προαιρείσθε.....

Η Ερανική Επιτροπή Δήμων και Κοινοτήτων Ρόδου, αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση, τη δωρεά προς το Νοσοκομείο Ρόδου, νοσηλευτικού προσωπικού, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Περιμένουμε και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Λιμενικό Ταμείο, την ΡΟΔΟΝ ΑΕ, το Επιμελητήριο και τους άλλους φορείς, τη δωρεά ιατρικού προσωπικού.
Ευχαριστούμε και ευχόμαστε το παράδειγμά τους να βρεί και άλλους μιμητές ή χορηγούς. Δεκτά και Υπουργεία.

Οι εφημερίες στην εντατική

Στον αέρα οι δεσμεύσεις για προσλήψεις 4.500 γιατρών


Στον αέρα είναι οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ το μειωμένο ωράριο εργασίας των γιατρών, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Ε.Ε..
Oι γιατροί στα νοσοκομεία της περιφέρειας εφημερεύουν έως και δεκαπέντε ημέρες τον μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού τα κενά σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν μεγάλα, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ειδικοί γιατροί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι τις 56. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρώτοι μπορούν να κάνουν τέσσερις εφημερίες τον μήνα και οι δεύτεροι έξι. Κι όμως, στα περιφερειακά νοσοκομεία οι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 100 ώρες την εβδομάδα! Το όριο των 48 και 56 ωρών την εβδομάδα για την εργασία των γιατρών έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από πέρσι. Με δεδομένο ότι υπολογίζονται σε 5.000 οι γιατροί που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία και προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα των εφημεριών, έγινε προσωρινή ρύθμιση. Πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα στις εφημερίες με ό,τι σημαίνει για τους ασθενείς να περιθάλπονται από γιατρούς που εργάζονται διπλές και πλέον ώρες την εβδομάδα σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αναγνωρίσει πέρσι «συγγνωστή πλάνη» στα αρμόδια όργανα και έτσι εγκρίθηκαν και τα χρήματα των εφημεριών που χρωστούσαν τα νοσοκομεία στους γιατρούς. Για το 2008, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να συνεδριάσει εκ νέου τον Απρίλιο και ενώ εκκρεμούν ήδη 9 καταγγελίες στην Ε.Ε. για παραβίαση του κανονισμού που βάζει περιορισμούς στην εργασία των γιατρών. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν νομικές πηγές, «... εφεξής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί συγγνωστή πλάνη», ενώ η ενδεχόμενη έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για την παράταση της αναστολής εφαρμογής του 48ώρου «θα είναι παράνομη και καταχρηστική».
Στον αέρα παραμένουν ωστόσο και οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την πρόσληψη 4.500 γιατρών έως το 2009, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου ωραρίου. «Ο υπουργός έχει αναγγείλει πως θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως τα τέλη του έτους 2.000 γιατροί. Στον προϋπολογισμό όμως τα κονδύλια που αναφέρονται επαρκούν για μόλις 600-700 προσλήψεις- μεταξύ των οποίων προβλέπονται θέσεις για νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό».
Σε σχετικές ερωτήσεις για το πού θα βρει τα χρήματα το υπουργείο Υγείας για τις επικείμενες προσλήψεις, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά πως έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν πως τα χρήματα για τις προσλήψεις αναφέρονται επακριβώς στον προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά κονδυλίων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 6/2/2008 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

Συνάντηση Συλλόγου με ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τη Δευτέρα 4/1/2008 συναντήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου, το Δ.Σ. με αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Από πλευράς του Δ.Σ. έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Επίσης ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ για τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα υγείας και το εφημεριακό καθώς και για τα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης του Νοσκομείου. Οι εκπρόσωποι του πολιτκού φορέα, ανέπτυξαν τις θέσεις τους και έκαναν καταγραφή όλων των προβλημάτων. Ο Σύλλογος είναι ανοικτός σε επικοινωνία με όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, με μοναδικό σκοπό την κοινοποίηση και ανάδειξη των προβλημάτων και των δυνατοτήτων του Νοσοκομείου, προσδοκώντας να συμβάλλει στην ανάδειξη του έργου του Νοσοκομείου και στην αναβάθμιση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Η Ε.Ι.Ν.Α.Π. υπέρ της Συλλ. Σύμβασης Εργασίας

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΠ
Τη συγκατάθεση στην προώθηση της κλαδικής σύμβασης που προτείνει το υπουργείο Υγείας και οδηγεί κατευθείαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με «βάση την κοινοτική νομοθεσία» έδωσε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση.
Υπέρ της πρότασης για επίσπευση του διαβόητου διαλόγου, της μη απόρριψης της πρότασης για τη σύμβαση και της προσέλευσης στο διάλογο με προτεραιότητες - όπως τις προσδιορίζει η ΕΙΝΑΠ - ψήφισαν οι παρατάξεις της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), η ΠΑΣΚ Γιατρών και «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΑΕΓ).
Κατά της πρότασης για κάθε διάλογο τάχτηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για διεκδίκηση για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα. Επίσης πρότεινε μαζικές προσλήψεις γιατρών με εισαγωγικό καθαρό μισθό 1.700 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό.
Κατά της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισε - με διαφορετικό σκεπτικό - και η ΑΡΣΙ