Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Απειλούν με γενική απεργία οι φαρμακοποιοί


Με την πιο σκληρή απεργία στην ιστορία του κλάδου απείλησε σήμερα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής εάν το υπουργείο Υγείας επιμείνει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2, που συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή. 

«Πάμε για μεγάλες συγκρούσεις» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ Λουράντος, ανακοινώνοντας οτι στη γενική συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα θα προτείνει γενική απεργία διαρκείας των φαρμακείων χωρίς καν διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα από την ερχόμενη Τρίτη! Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όσες ημέρες διαρκέσει η απεργία, εφόσον περάσει η σχετική πρόταση, μόλις από ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Αθήνα και ένα στον Πειραιά.

«Το λένε επειδή είναι εξοργισμένοι» δήλωσε στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος μόλις ενημερώθηκε για τις προθέσεις των φαρμακοποιών και πρόσθεσε:«Ελπίζω οτι η γενική συνέλευση τη Δευτέρα θα δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία», αφού με μια τέτοια απεργία, αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να τεθεί θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοποιοί πάντως δείχνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της απελευθέρωσης ενώ όπως υποστηρίζουν οι νέες ρυθμίσεις θα επιφέρουν τεράστια ρύθμιση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων.

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο
Κατά την συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή ανακοινώθηκαν, εν τω μεταξύ, δύο τροποποιήσεις σε οτι αφορά τα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας.

- Τα καινοτόμα φάρμακα, όπως είχε προαναγγείλει το «Βήμα», εξαιρούνται από την προϋπόθεση οι νέες θεραπείες προκειμένου να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία να αποζημιώνονται σε 12 κράτη μέλη της Ε.Ε.

- Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα ισχύσει τελικά από 1ης Ιουνίου.

Σε απολογία οι 11 γιατροί για υπερσυνταγογραφήσεις!


Έφθασαν οι κλητεύσεις από τον ΕΟΠΥΥ στους 11 ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι φέρονται να συνταγογραφούσαν πολύ περισσότερα φάρμακα από ότι θα έπρεπε. 

Οι γιατροί θα πρέπει να απολογηθούν σε πρώτη φάση γραπτώς στον νέο φορέα υγειονομικής περίθαλψης τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια- εάν διαπιστωθεί ότι η επιχειρηματολογία τους δεν επαρκεί -να κληθούν και αυτοπροσώπως.  
Άλλωστε οι ποινές που έχουν καθορισθεί είναι μεγάλες και προβλέπουν διαγραφή από τον ΕΟΠΥΥ και τη συνταγογράφηση για 2 χρόνια.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο της συνταγογράφησης. Μάλιστα με βάση τα πρώτα στοιχεία που ελέγχθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα, υπήρχαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογράφησαν ακόμη και κατά 300% περισσότερο από το μέσο όρο της ειδικότητάς τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλες περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλοι 30 γιατροί εντοπίσθηκαν από το σύστημα να χορηγούν φάρμακα με το... τσουβάλι. 


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ....


Κατόπιν των ενεργειών του προέδρου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Δ.Βαρνάβα, μετά από σχετική ενημέρωση του προέδρου της Ε.Ι.Ν.Ρ & Κ.Υ. Β.Κινούς, η πληρωμή των εφημεριών θα γίνεται κάθε 27 έκαστου μήνα. Εφόσον βέβαια ο Υπουργός-Αναπληρωτής Οικονομικών Φ.Σαχινίδης κρατήσει την υπόσχεση του και φέρει σύντομα προς ψήφιση την σχετική τροπολογία. Όσον αφορά τις εφημερίες του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν ακέραιες μέσω του ΔΙΑΣ έως τις 15 Μαρτίου.

Αναστέλλονται οι συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία;


Μετά τις δεκάδες αντιδράσεις από γιατρούς και εταιρείες, φαίνεται πως προσωρινά το υπουργείο Υγείας δε θα εφαρμόσει τελικώς τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει από την 1η Μαρτίου οι συνταγές των φαρμάκων να περιλαμβάνουν τη δραστική ουσία. 
 
Μπορεί αύριο να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κιόλας άμεσα η απαίτηση της τρόικας για συνταγές με βάση τη δραστική ουσία. 
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν αντίθετος από την αρχή στη ρύθμιση αυτή, δήλωσε ότι θα εξετασθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στο Μάρτιο. 
 
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι με τα υπάρχοντα μέτρα μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά τις απαιτήσεις της τρόικας, τότε οι έλληνες ασθενείς δε θα λαμβάνουν συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. 
 
Πάντως το ενδεχόμενο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή σε γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες. 
 
Στις αλλαγές της συνταγογράφησης διαμαρτύρονταν οι γιατροί καθώς θεωρούν ότι χάνεται το πραγματικό επιστημονικό τους έργο ενώ και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιστολή τους στο πρόεδρο της κυβέρνησης διατύπωναν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου μετά από αυτήν την εξέλιξη. 

Ανακοίνωση ΥΥΚΑ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την συνάντηση που πραγματοποίησαν ο αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη των επιχειρήσεων που παράγουν, ή συσκευαζουν φαρμακευτικά προϊόντα στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι επενδυτικές και εξαγωγικές τους δραστηριότητες, αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές.

Ψηφίζεται το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις


Νόμος του κράτους θα γίνουν μέχρι την Τετάρτη οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, καθώς και του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων. 

Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ την Τετάρτη τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.

Την Τρίτη αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το νέο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.

Στην Πράξη θα ορίζεται ότι η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και όπως οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες.

Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Σε απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας


Σε απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας την Τετάρτη 29.02.2012, την ημέρα που είναι προς ψήφιση ο εφαρμοστικός νόμος
Με τον νόμο καταργούνται 50 Νοσοκομεία και περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17%. Θα επακολουθήσουν σε μικρό διάστημα νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που στο 20% των τακτικών αποδοχών.


Η Ε.Ν.Ι.Ρ. και ΚΥ  συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει την Τετάρτη 29/2 όλοι οι ιατρικοί φορείς καθώς και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Παράνομα τα γεννόσημα φάρμακα στην Ιταλία!


Παράνομα τα γεννόσημα φάρμακα στην Ιταλία!
Δεν είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποίαν οι ξένες πολυεθνικές προσπάθησαν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Όπως δημοσιεύει το newsbomb.gr, στην Ιταλία, ειδικότερα, θεσπίστηκε μια παρόμοια ρύθμιση περί δραστικής ουσίας με αυτήν που θέλουν να περάσουν τώρα στο νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία η Τρόικα και η Κυβέρνηση, ωστόσο μετά από λίγο καιρό κατέπεσε στην δικαιοσύνη. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν το απολύτως λογικό: «είναι διαφορετικό πράγμα η δραστική ουσία και διαφορετικό το ίδιο το φάρμακο».
To δικαστήριο μάλιστα βασίστηκε σε παλιότερη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξηγούσε τις διαφορές μεταξύ «φαρμάκου» και «δραστικής ουσίας». Ο βουλευτής ΛΑΟΣ και ιατρός, κ. Κώστας Κιλτίδης, είχε μιλήσει προ ημερών για το θέμα στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε πια να παίρνουμε μαθήματα και από αυτά που συμβαίνουν στο εξωτερικό.
Τα πάμφθηνα φάρμακα που σκοπεύουν να μας φέρουν, αν περάσει η διάταξη περί συνταγογράφησης όχι βάσει ονόματος, αλλά βάσει δραστικής ουσίας, θα παράγονται από πολυεθνικές σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Η κ. Ουρανία Παπαδάκη – Παπανδρέου, παιδίατρος και βουλευτής  επίσης, είχε εργασθεί παλαιότερα στην Ινδία και έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς παράγονται τα φθηνά γενόσημα εκεί: «Έχω δει σε τι υπόγεια παράγουν τα γενόσημα φάρμακα χωρίς ετικέτα. Εγώ δεν πρόκειται να συνταγογραφήσω σε κανέναν ασθενή μου φάρμακο με βάση την δραστική ουσία. Θα δίνω αυτά που κάνουν καλό στην υγεία του ασθενή μου».

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή του ΠΕΦ στον Πρωθυπουργό για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία


Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας απευθύνει ύστατη έκκλλση και ζητεί τη θεσμική παρέμβαση του κ. Λ. Παπαδήμου για την απομάκρυνση από το νομοσχέδιο της διάταξης για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία.
Η επιστολή έχει ως εξής.

'Προς κ. Λουκά Παπαδήμο
Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 Αθήνα Α.Π. 101/2012

Κοινοποίηση:
κ. Ε. Βενιζέλο, Υπουργό Οικονομικών
κ. Α. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Γ. Κουτρουμάνη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Μ. Τιμοσίδη, Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Δ. Βαρτζόπουλο, Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ν. Πολύζο, Γενικό Γραμματέα Υγείας
κ. Α. Δημόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
κ. Ι. Τούντα, Πρόεδρο ΕΟΦ
κ. Γ. Πατούλη, Πρόεδρο Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
κ. Δ. Αμπατζόγλου, Πρόεδρο Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκπροσωπούμε τις παραγωγικές φαρμακευτικές βιομηχανίες στη χώρα μας.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα, έχει κατορθώσει μετά από την υλοποίηση σειράς σημαντικών επενδύσεων να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και να εξάγει ποιοτικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές άλλες στον κόσμο.
Είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε όλες της τις εκφάνσεις, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα των ημερών, την ένταση των θεμάτων, το μέγεθος της προσπάθειας και της ευθύνης της κυβέρνησής σας.
Αναγνωρίζουμε επίσης το τιτάνιο έργο που έχετε αναλάβει προσωπικά για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στην προοπτική της ευημερίας της πατρίδας και των γενεών που ακολουθούν.
Ζητούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες να αναλάβετε μια εξίσου κρίσιμη πρωτοβουλία σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο κλάδος μας έχει βιώσει και αυτός τα τελευταία δύο χρόνια τις συνέπειες της κρίσης με τις έκτακτες εισφορές, την απαξίωση των ομολόγων που μας δόθηκαν έναντι χρεών και κυρίως την τεράστια μείωση στις τιμές των γενοσήμων. Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, χάρη και στην εξαγωγική μας δραστηριότητα, κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να παραμείνουμε επιχειρηματικά υγιείς και το κυριότερο, χωρίς να μειώσουμε τις θέσεις εργασίας!
Όμως το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία εισάγει μια σειρά μέτρων τα οποία πολύ απλά θα οδηγήσουν κάτω από τη γραμμή αντοχής μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου.
Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το ήδη επιβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, ούτε για τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου για να αναφερθούμε σε ένα μόνο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.
Ζητούμε τη θεσμική σας παρέμβαση έναντι της Τρόικας, ώστε να απομακρυνθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο που θα πλήξει βιαίως, ανεπανόρθωτα και μονομερώς τον κλάδο μας.
Πέρα από τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου που επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το μέτρο αυτό είναι χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα, αφού πέρα από την καταστροφή του εγχώριου παραγωγικού ιστού, θα ενισχύσει το φαινόμενο της υποκατάστασης των απαξιωμένων πλέον παλαιών φθηνών φαρμάκων με νεώτερα εισαγόμενα με προστασία πατέντου, με μεσομακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!
Πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε ότι ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων – που εκ πρώτης όψεως μπορεί να εκληφθεί ως υποστήριξη του κλάδου μας - είναι απόλυτα θεωρητικός, γιατί αφενός δεν συνυπολογίζεται η έκταση του φαινομένου της υποκατάστασης, αφετέρου με την προσέγγιση του «φθηνότερου», ο στόχος αυτός δεν θα αφορά τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες!
Κύριε Πρόεδρε
Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι συγκρινόμενοι με τους μεγαλοεισαγωγείς που έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επένδυση στη χώρα και χωρίς θέσεις εργασίας, να διακινούν και να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο.
Μπορούμε όμως να είμαστε οι συμφερότεροι, χάρη στη σημαντική προστιθέμενη αξία την οποία προσφέρουμε στον τόπο, χάρη στην τεχνογνωσία που βρίσκεται ενσωματωμένη στη χώρα, χάρη στις 8.500 θέσεις εργασίας οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ζώσες επενδύσεις, καταθέτουμε επενδυτικά σχέδια, εξάγουμε σε 60 χώρες και βέβαια τροφοδοτούμε την οικονομία με φόρους, παράβολα και ασφαλιστικές εισφορές.
Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι βέβαιο ότι αφενός θα εξαφανίσει όλα τα ανωτέρω στοιχεία της προστιθέμενης αξίας, αφετέρου θα διαμορφώσει μια κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα και η χώρα μας πλήρως εξαρτώμενη.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως την επιβολή μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οποία θα είναι για όλα τα μέρη μη επωφελής, έως και καταστροφική.
Έχουμε προτείνει σειρά ισοδύναμων οικονομικά μέτρων τα οποία οδηγούν σε αναλογική και δίκαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να στερούν το οξυγόνο και την προοπτική ανάπτυξης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Απευθύνουμε την ύστατη έκκληση, προς εσάς. Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση αλλά την επικράτηση του αυτονόητου.
Θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Ανεξάρτητη μελέτη διεθνούς οίκου, προσδιόρισε πρόσφατα τις περιοχές ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας για τα επόμενα χρόνια. Μία από αυτές ήταν η παραγωγή γενοσήμων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αναδυόμενος αστέρας».
Στο χέρι σας είναι ο αστέρας αυτός να λάμψει ή να σβήσει οριστικά.’

Λοβέρδος προς διοικητές νοσοκομείων: «Κόψτε τα περιττά ενοίκια»!


Στην αξιοποίηση όλων των κτιρίων που αποτελούν περιουσία των νοσοκομείων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διοικητές όλης της χώρας μετά από σχετική εντολή του Ανδρέα Λοβέρδου. 
 

Οι διοικητές, με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν , θα πρέπει να καταγράψουν τα ακίνητα και φυσικά να ξενοικιάσουν ότι περιττό υπάρχει. 
Άλλωστε επί σειρά ετών νοικιάζονταν κτίρια για να στεγασθούν υπηρεσίες των νοσοκομείων και την ίδια ώρα ήταν ανεκμετάλλευτα περιουσιακά στοιχεία. 
Ήδη εξάλλου ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να ξενοικιάσει και 2 από τα 4 κτίρια που νοικιάζονται για τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. 
 
Ταυτόχρονα οι διοικητές θα πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα τους προμηθευτές τους, δεδομένου ότι μέρος των χρημάτων τους έχουν ήδη δοθεί. 
 
Την ίδια ώρα η οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να προμηθεύονται οι διοικητές τα φθηνότερα υλικά για τα νοσοκομεία ακόμη και από το εξωτερικό, εάν διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι ακριβά. 
Μάλιστα σχετική διάταξη περιλαμβάνεται και στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η οποία δίνει τη δυνατότητα να γίνονται αγορές και από άλλες χώρες. 
 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟ YGEIANET



Άλλοτε ανεβασμένος στα κεραμίδια και άλλοτε στα τηλεοπτικά παράθυρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο κ.Λουράντος καταγγέλλοντας την εξουσία, της οποίας υπήρξε πιστός υπηρέτης την –όχι και μακρινή εποχή- που κυβερνούσε η ΝΔ.
Όμως είναι άλλης τάξης ζήτημα να είσαι κολαούζος της εξουσίας και άλλο να καταντάς συνεργάτης των δυνάμεων κατοχής.
Ο κ. Λουράντος λοιπόν μαζί με τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων Πάτρας και Πειραιά απέστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της τρόικας κ. Τόμσεν (κλικ εδώ) για να του πουν ότι αυτοί επιθυμούν διακαώς να εφαρμοστεί το μνημόνιο σε ότι αφορά τα χυδαία συντεχνιακά τους συμφέροντα και συγκεκριμένα τη συνταγογράφιση της δραστικής ουσίας.
Οφείλει άμεσα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός καθώς και οι κατά τόπους σύλλογοι των φαρμακοποιών να πάρουν θέση σ΄ αυτό το φαινόμενο δοσιλογισμού.
Αλλιώς θα βρουν την ιατρική κοινότητα απέναντί τους με τον πλέον επιθετικό τρόπο.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012


Ανακοίνωση υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες. Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές. Και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη. Αυτό, όμως, είναι αυτονόητο κι απ’ όλους οι στιγμές απαιτούν κάτι περισσότερο από κοινοτυπίες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προκηρύσσει απεργία στις 29 Φεβρουαρίου

Αξιοποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων!


Σε καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας των δημόσιων νοσοκομείων προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.
Μιλώντας στους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε την Παρασκευή ότι υπάρχει αναξιοποίητη περιουσία, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί:
'Να παραδώσουμε μία καταγραφή και ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί, να αξιοποιηθεί', ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακίνητα, προκειμένου να μην πληρώνονται ενοίκια.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που επιχειρεί στον τομέα του φαρμάκου, με το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη:
'Έχω στοχοποιηθεί από παράγοντες που σχετίζονται με το φάρμακο', είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές και κατά των Ιατρικών Συλλόγων:
'Οι επαίσχυντοι, δήθεν επιστήμονες, είπαν ότι άνθρωποι οδηγούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω κατανάλωσης γενοσήμων'.
Προμήθειες
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν τις διαδικασίες εξόφλησης των προμηθευτών, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος.
Τούς ζήτησε, επίσης, να προχωρούν σε προμήθεια υλικού από χώρες του εξωτερικού, σε περιπτώσεις προμηθευτών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπεριφορές ΄καρτέλ΄. Σχετική διάταξη - σημείωσε - περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.
Για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι υπήρξε μείωση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ στο σχετικό κονδύλι.
Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας από τους διοικητές να περικόψουν - όπου μπορούν - τις πλασματικές εφημερίες από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών.

Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μόνο ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο


Στο Δημόσιο υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησής τους, έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε για οριστική κρίση το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επεξεργάστηκαν δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το πρώτο αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου και το δεύτερο την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής.

Το ΣτΕ έκρινε (γνωμοδοτήσεις 22 και 23/2012) ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μεταξύ του κράτους ή άλλων φορέων δημόσιας εξουσίας αφενός και φυσικών προσώπων αφετέρου.

Ακόμη, οι δικαστές επισημαίνουν ότι ρητά το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012


ΕΟΠΥΥ: Και χωρίς αντιδραστήρια!


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς ο νεοσύστατος οργανισμός δεν έχει ούτε αντιδραστήρια για εξετάσεις με αποτέλεσμα να στέλνει τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα. 
 

Οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας άρχισαν να τα …ψέλνουν στην διοίκηση του νεοσύστατου οργανισμού με αφορμή την προβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, λειτουργία των μικροβιολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα εργαστήρια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια σπαταλώντας χρήμα και χρόνο.
 
Πρέπει άμεσα λοιπόν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η τροφοδοσία των αντιδραστηρίων. Είναι σαφές ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιωτών.
 
Για παράδειγμα μια γενική αίματος στις δομές του ΕΟΠΠΥ, κοστίζει για το ασφαλιστικό ταμείο 1,045 ενώ αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο 2,88 ευρώ. Αντίστοιχα μια εξέταση χοληστερόλης  0,078 στο δημόσιο, 2,88 ευρώ στο ιδιωτικό .
 
Οι εργαζόμενοι έδωσαν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να αποδείξουν πως ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 ευρώ  για ένα σύνολο εξετάσεων,  ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 ευρώ αντί των 4,84 που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 ευρώ.
 
Αντί λοιπόν να υπερχρεώνουμε ένα νεοσύστατο οργανισμό, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων, θα πρέπει:  
 
«Να μειώσουμε τα κοστολόγια όπως ενοίκια, courier, αναλώσιμα.
Να βάλουμε σε πλήρη εφαρμογή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία.
Να συνδέονται οι γιατροί on line με τα εργαστήρια και να βλέπουν τις απαντήσεις των ασφαλισμένων.
Να δυναμώσουμε τα εργαστήρια και να αυξήσουμε τα είδη των εξετάσεων, ώστε να μην φεύγουν εξετάσεις για τον Ιδιωτικό τομέα».

Τρόικα: πρώτα λουκέτα και απολύσεις και μετά τα λεφτά!


Μπορεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση να έκλεισε, δεν έκλεισαν όμως μαζί της και τα προβλήματα για το χώρο της υγείας. Οι δανειστές μας είναι σαφείς: πριν από κάθε δόση θα παρακολουθείται το πρόγραμμα του μνημονίου. Πρώτα οι αλλαγές, τα λουκέτα και οι απολύσεις και μετά η κάθε δόση. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς. «Θα εξετάζουμε την πορεία του προγράμματος και μετά θα χορηγούμε τα χρήματα του δανείου από τον ειδικό λογαριασμό».
Τι σημαίνει αυτό για το χώρο της υγείας;
Άμεσα λουκέτα σε οργανισμούς και απομακρύνσεις εργαζομένων με το …καλημέρα.
Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και τμήματα. Ήδη άλλωστε αυτά που μπαίνουν στο στόχαστρο έχουν αρχίσει να υποχρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά.
  Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σπεύδει άλλωστε να προωθήσει τις αλλαγές μέσω του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται υπό ψήφιση στη βουλή με περικοπές σε φάρμακα, παροχές, εφημερίες και κλάδους.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλες ελλείψεις υλικού στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ


Χωρίς αντιδραστήρια έχουν μείνει τα μικροβιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του Οργανισμού.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα εργαστήρια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται ναπροσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια σπαταλώντας χρήμα και χρόνο:

'Πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η τροφοδοσία των αντιδραστηρίων. 

Είναι σαφές ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνειτο κέρδος των ιδιωτών'.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ενδεικτικά ότι μία γενική εξέταση αίματος κοστίζει 2,88 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 1,045 στον ΕΟΠΥΥ, μία εξέταση σακχάρου 2,26 και 0,058 αντίστοιχα, ουρίας 2,26 και 0,072, ουρικό οξύ και χοληστερίνη 2,88 και 0,078.

Ενα 'πακέτο' προληπτικών εξετάσεων - σημειώνουν - κοστίζουν 34,23 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 4,841 ευρώ στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ. 


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τα τρία κείμενα που ......


Τα τρία κείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου και αφορούν:

-Την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων

-Τις περικοπές των δαπανών υγείας και περίθαλψης (φάρμακα κλπ.)

-Τις περικοπές που προβλέπονται στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2012.


Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Κραυγή αγωνίας από τις Ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων για το νέο μνημόνιο


Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί άμεσα στο μέλλον οι Ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στην τσέπη του ασθενούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με το νέο μνημόνιο, όπως αναφέρουν οι βιομηχανίες φαρμάκων, ο έλληνας ασθενής δεν θα έχει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη του 2012, αλλά σε σκευάσματα της δεκαετίας του '40. 
Ας δούμε όμως πως περιγράφουν την κατάσταση κύκλοι της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας...
 
"Ουσιαστικά" υποστηρίζουν, "ο εφαρμοστικός νόμος για το νέο μνημόνιο -που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας- θεσμοθετεί διατάξεις οι οποίες θα εξαφανίσουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και νοσοκομείων όλα τα φάρμακα που διασφαλίζουν την Υγεία και -τελικά- την ίδια την αξιοπρέπεια του Ελληνα.
 
 Η ρύθμιση για τη δραστική ουσία, που -πρακτικά- υποχρεώνει τον φαρμακοποιό να προμηθεύει τον Ελληνα ασθενή με το φθηνότερο φάρμακο που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά, θα έχει συνέπεια να «ταΐζουν» εμάς και τα παιδιά μας με φάρμακα τριτοκοσμικής, αν όχι αμφιβόλου, προελεύσεως.Και, σίγουρα, αμφιβόλου ποιότητας."
 
Οι φαρμακοβιομήχανοι επιρρίπτουν ευθύνες και στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο γιατί όπως λένε, αρχικά τους είχε ενημερώσει ότι δεν θα προχωρούσε στη θεσμοθέτηση της "συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία" αλλά στη συνέχεια το έκανε. 
 
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι αναφέρονται και στις επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην ανεργία που θα φέρει το νέο μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί του νόμοι στον τομέα της βιομηχανίας φαρμάκων.
 
"Με την ψήφιση του συγκεκριμένου εφαρμοστικού νόμου, η υγεία του Ελληνα πολίτη πρόκειται να χαθεί. Και μαζί της θα χαθούν και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, στην πράξη διώχνει από την αγορά όλα τα άλλα φάρμακα, εκτός από τα φθηνότερα, χωρίς -ουσιαστικά- να λαμβάνει υπόψη την ποιότητά τους και το κακό που μπορεί να προξενήσουν σε έναν ολόκληρο πληθυσμό, τον οποίο αφήνουν άοπλο και εκτεθειμένο σε λοιμούς, μεταδοτικές και θανατηφόρες ασθένειες."
 
Και καταγγέλουν ότι πίσω από όλα κρύβεται πολυεθνική εταιρία η οποία παράγει σκευάσματα φθηνά, σε χώρες του τρίτου κόσμου και στη συνέχεια τα φέρνει στην Ελλάδα.
 
"De facto, την επομένη της εφαρμογής του μέτρου αυτού, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν φάρμακα θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις -σημαντικές- επενδύσεις στην Ελλάδα ξένων πολυεθνικών, οι οποίες δε θα έχουν άλλη λύση παρά να εγκαταλείψουν τη χώρα μας."
 
Εάν τελικά συμβεί αυτό, τότε: "20.000 άνθρωποι και οι οικογένειες τους, θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η εθνική μας οικονομία θα στερηθεί τους διόλου ευκαταφρόνητους φόρους που καταβάλλουν σήμερα οι βιομηχανίες φαρμάκων, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν σε λουκέτο".