Σάββατο 30 Αυγούστου 2014





Η Ε.Ι.Ν.Ρόδου εκφράζει την βαθιά της θλίψη, για τον πρόωρο θάνατο του συναδέλφου μας   Νίκου Κόνσολα  που τόσο γρήγορα έφυγε από κοντά μας.  Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μάχη για το ρευστό του ΕΣΥ! Τα σχέδια Βορίδη, η Α.Ε. και οι διαμαρτυρίες ΠΑΣΟΚ

Τριβές έχει προκαλέσει στη συγκυβέρνηση το νομοσχέδιο Βορίδη που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την ανάθεση σε Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν όπως φαίνεται κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)!  
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Πίσω από το νομοσχέδιο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν έναν στόχο: την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπογείως έχουν αρχίσει οι έντονες γκρίνιες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενώ στελέχη έχουν αρχίσει τις διαμαρτυρίες στον Ευάγγελο Βενιζέλο με σκοπό να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 
 
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με τις ρυθμίσεις του αναθέτει σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα ονομάζεται «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε». και στο εποπτικό της όργανο, την απόλυτη διαχείριση και διακίνηση του χρήματος που θα ρέει στο ΕΣΥ. 
 
Μάλιστα βάζει για τα καλά τη… θηλεία στο λαιμό του συστήματος καθώς η διάρκεια ζωής της εταιρείας ΑΕ θα είναι τα 50 χρόνια!
 
Πρόκειται για μια εταιρεία που θα αναλάβει να «κουμαντάρει» το λεγόμενο σύστημα των DRGs που είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την ταχύτερη αποζημίωση των υπηρεσιών και την αποδοτικότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
 
Η Α.Ε. Εταιρεία, στο εποπτικό όργανο της οποίας θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα έχει στα χέρια της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων δημοσίων και ιδιωτικών και των ασθενών. 
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου: «Για την δημιουργία και τη διαρκή ανάπτυξη του Σ.Α.Ν., όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποστέλλουν στην Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή, αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από το φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο και τα γενικά δεδομένα. Τα Αρχεία Νοσηλείας περιέχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, όπως A.M.ΚΑ και Α.Φ.Μ»
 
Η ανώνυμη εταιρεία θα έχει πρόσβαση και σε κάθε στοιχείο των δημοσίων οργανισμών καθώς τονίζεται ότι:
 
«Παρέχεται, επίσης, νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης της Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. στα πληροφοριακά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και στο πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής Δεδομένων ανά ιατρική μονάδα (ESYNET) και στο πρόγραμμα «Xάρτης Yγείας» προς επαλήθευση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων κοστολόγησης, ανά περιστατικό ασθενούς, που αποστέλλονται.»
 
Μάλιστα όποιος διοικητής αρνηθεί να παράσχει τα στοιχεία στην ΑΕ, απειλείται να υποστεί κυρώσεις χρηματικές ενώ μπορεί να απομακρυνθεί και από τη θέση του. 
 
Αντίστοιχα όλα τα στοιχεία των ασθενών τους θα πρέπει να δίνουν και ιδιωτικές κλινικές καθώς και ο ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. 
 
Και επειδή κάθε …ιδιωτική εταιρεία έχει και μετοχικό κεφάλαιο έτσι και στην ΕΣΑΝ, έχει στη διάθεση της 1.000.000 € ποσό το οποίο καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι: «Οι μετοχές της Εταιρείας είναι προσωπικές και μεταβιβαστές».
 
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμη η διευκρίνιση μέσα στο νομοσχέδιο ότι το ισχυρό Εποπτικό Συμβούλιο της Α.Ε. θα πρέπει να «Προτείνει στον Υπουργό Υγείας το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρώτη θητεία του και μεριμνά για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσώπευσης των ιδιωτικών κλινικών στα όργανα της Διοίκησης της Εταιρείας».
 
Παράλληλα η εταιρεία θα μπορεί και κανονικά να λαμβάνει δάνεια: «Για τη χρηματοδότηση του έργου και γενικά των σκοπών της, η Εταιρεία μπορεί να συνάπτει και να λαμβάνει δάνεια από ημεδαπές ή αλλοδαπές τράπεζες ή πιστωτικούς οργανισμούς ή από οποιονδήποτε τρίτο» σημειώνεται στο νομοσχέδιο. 

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ


Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες;


 Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες;
Στη μυθολογία η Κασσάνδρα ήταν κόρη του βασιλιά Πριάμου της Τροίας. Ήταν πανέμορφη και την ερωτεύθηκε ο θεός Απόλλων. Για να την κατακτήσει, της δώρισε το χάρισμα της προφητείας. Όταν όμως εκείνη δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του, ο θεός δεν της πήρε πίσω το δώρο αλλά την καταράστηκε: οι προφητείες της θα ήταν σωστές αλλά κανείς δεν θα την πίστευε. Η Κασσάνδρα πρόβλεψε την πτώση της Τροίας αλλά οι Τρώες δεν την πίστεψαν.Η Κασσάνδρα ή Αλεξάνδρα κόρη του Πριάμου και της Εκάβης είχε το χάρισμα να προβλέπει τα μελλούμενα και οι προφητείες της ήταν ΠΑΝΤΑ αληθινές και σωστές! Απλώς δεν γίνονταν πιστευτές…αλλά ήταν ΟΛΕΣ σωστές! Άρα, τουτέστιν δηλαδή, εκφράσεις όπως: “διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες” ” μην ακούτε τις Κασσάνδρες” “πρόλαβαν διάφορες Κασσάνδρες ” δεν έχουν σχέση με το μύθο και δεν δίνουν το νόημα που θέλουμε στο λόγο μας!Όμως, τι εννοούμε όταν λέμε σήμερα «Κασσάνδρες»; Εννοούμε ότι είναι   οι κινδυνολόγοι, οι μάντεις κακών, όσοι προλέγουν δεινά, είτε δίκιο έχουν είτε όχι. Λοιπόν, στα σημερινά ελληνικά, ή ίσως στα ελληνικά γενικώς, η φράση «οι Κασσάνδρες  διαψέυσθηκαν» είναι συνώνυμη της οι κινδυνολόγοι  διαψεύσθηκαν, δεν παύει όμως να είναι ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ κλισέ και μάλιστα τετριμμένο, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ, εκτός κι αν είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος!!!!!
 
 
 
Κινούς Βασίλης -

Βουτιά 40% στα ποσά που διαθέτουν για την υγεία τα ελληνικά νοικοκυριά

Ούτε για την υγεία τους δεν έχουν πλέον χρήματα να διαθέσουν οι Έλληνες.
Η κρίση άδειασε τα πορτοφόλια, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 40% οι δαπάνες που διαθέτουν τα νοικοκυριά για την περίθαλψη των μελών τους.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2008, κάθε Έλληνας δαπανούσε 863 ευρώ τον χρόνο για την υγεία του.
Το ποσό αυτό έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας στα 518 ευρώ το 2012, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο “Έθνος”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που οι αριθμοί καταποντίζονται, οι πραγματικές ανάγκες αυξάνονται.
Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έχει ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 26%, ενώ πριν από μερικούς μήνες ήταν κοντά στο 20%.
Αυξημένη είναι η συμμετοχή τους και σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ συρρίκνωση παρατηρείται σε όλο το φάσμα των παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Για δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα δεν γίνεται λόγος. Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται βγαίνει από την τσέπη των πολιτών, καθώς η κάλυψη των Ταμείων είναι σχεδόν μηδενική.

Περισσότερα

Παρά τη μείωση στην κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα 518 ευρώ που δαπανά κάθε Ελληνας για την υγεία του είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα που διαθέτει κάθε Γερμανός (475 ευρώ) και υπερδιπλάσια από όσα διαθέτει κάθε Γάλλος (242 ευρώ)!
Οι μόνες χώρες που μας «κοντράρουν» είναι το Βέλγιο (682 ευρώ ανά κάτοικο), η Αυστρία (582 ευρώ) και η Πορτογαλία (547 ευρώ).
Η παράθεση των συγκεκριμένων αριθμών δεν σημαίνει ότι απολαμβάνουμε περισσότερες υπηρεσίες...
Η εξήγηση είναι απλή. Οι Έλληνες πλήρωναν πάντα και εξακολουθούν να πληρώνουν και σήμερα τα περισσότερα χρήματα για την υγεία τους σε σχέση με τα όσα καλύπτουν τα Ταμεία και το κράτος.
Ενδεικτικό είναι το εξής στοιχείο: Η δημόσια δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1%, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που διατίθενται για την Υγεία, τα 32,9 πληρώνονται από τα νοικοκυριά.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.
Στις συγκεκριμένες χώρες, οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους τα 22 από τα 100 ευρώ.

Λιγότερα

Σε πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται μόνον οι Πορτογάλοι οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από εμάς, με το κράτος τους να καλύπτει λιγότερα από το δικό μας.
Ακόμη και στην Πορτογαλία, ωστόσο, έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα προστασίας των ειδικών ομάδων ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες, με «ταβάνι» στη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΜΕΧΡΙ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
 
 
 

Θέμα Απαλλαγή υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρών που έχουν εγγραφεί σε ιατρικές σχολές ημεδαπής ή αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.

ΑΔΑ
ΩΕΣΠΘ-ΞΞΨ
Κατάσταση
Αναρτηθείσα
Ημερομηνία ανάρτησης
27/08/2014
Τελευταία τροποποίηση

Γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά! Πόσο μειώθηκαν τα κονδύλια

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για τις ελλείψεις υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Τι λείπει και γιατί λείπει από τα ράφια του ΕΣΥ;
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Από βαμβάκι μέχρι φάρμακο και γάζα αναζητούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ασθενείς και γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας έκανε έκκληση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων υλικών καθώς πια δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. 
 
Ειδικά σε ότι αφορά στα φάρμακα οι συγγενείς των ασθενών καταφεύγουν σε ιδιωτικά φαρμακεία για την ανεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων. 
 
Πολλοί μάλιστα για να αποφύγουν τα χειρότερα φέρνουν ακόμη και από το σπίτι τους βαμβάκι, οινόπνευμα, γάζες και ότι άλλο είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. 
 
Και βέβαια οι ελλείψεις αυτές είναι σε πλήρη γνώση τόσο των διοικήσεων των νοσοκομείων όσο και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Άλλωστε όλοι τους είναι εστιασμένοι στην εξοικονόμηση πόρων ώστε να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί του ΕΣΥ, και ελάχιστοι σημασία έχει τελικά εάν εξυπηρετούνται ή όχι οι ασθενείς. 
 
Γι αυτό και τα κονδύλια των νοσοκομείων περικόπτονται δραματικά ενώ αγορές δε γίνονται ούτε για δείγμα. Εξάλλου οι διοικητές φοβούνται ότι θα μπούνε στη μαύρη λίστα με εκείνους που δεν αποδίδουν και θα δουν την έξοδο από το ΕΣΥ μια ώρα αρχύτερα. 
 
Ενδεικτικό είναι το τσεκούρι που έχει πέσει στα κονδύλια για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες υλικών των νοσοκομείων το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
 
Φάρμακα, Υγειονομικό και Ορθοπεδικό Υλικό, αλλά και Αντιδραστήρια πήραν την κατιούσα καθώς με βάση τις επίσημες καταγραφές η μείωση των δαπανών άγγιξε το 12,22%.
 
Ειδικότερα τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 17,66%, το Υγειονομικό υλικό κατά 12,0%, το ορθοπεδικό υλικό κατά 4,62% και τα αντιδραστήρια κατά 2,73%. 
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ασθενείς όχι μόνο δε βρίσκουν φάρμακα αλλά δεν μπορούν ούτε μια απλή διαγνωστική εξέταση να κάνουν λόγω ελλείψεις του αναλώσιμου υλικού. 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην 6η Υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων η δαπάνη για τα φάρμακα μειώθηκε μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 33,34%. 
 
Αντίστοιχα στην υγειονομική περιφέρεια της Αττικής (Α΄ΥΠΕ) τα φάρμακα κουρεύτηκαν κατά 19,54%. 

Όταν το ΕΣΥ κουρεύει φως, νερό, τηλέφωνο! Αυστηρές εντολές για ψαλίδι παντού

Από όπου βρουν κόβουν τελικώς οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία προκειμένου να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί και δυσαρεστηθεί η...τρόικα.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Στροφή σε άλλες εναλλακτικές μορφές τηλεπικοινωνίας αλλά και ενέργειας επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια Νοσοκομεία. Και αυτό μπορεί σε φυσιολογικές επιχειρήσεις να φαντάζει ένα επικερδές και μεγαλόπνοο σχέδιο, στο ΕΣΥ όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά…
 
Σε μια μνημονική περίοδο όπου τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να βρούνε το βηματισμό τους και στοιχειωδώς να συνδεθούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά ή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάποια τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν ούτε πετρέλαιο για τους ασθενείς, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις διοικήσεις να περιορίσουν τα έξοδα από τηλεπικοινωνίες και ενέργεια. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι για να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, που με βάση τις επιταγές της τρόικας πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, θα πρέπει να γίνει …σμίκρυνση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. 
 
Η οδηγία ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς στην πρώτη καταγραφή των εξόδων που έγινε διαπιστώθηκε ότι στα νοσοκομεία …μιλούν πολύ, επικοινωνούν ακόμα περισσότερο ενώ και ξοδεύουν πολύ ρεύμα και θέρμανση. 
 
Είναι ενδεικτικό με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις διοικήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για μείωση τηλεπικοινωνιακών δαπανών.
Ειδικότερα:
 
• Κύριος και μοναδικός πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου θα πρέπει να είναι το Εθνικό Δημόσιο Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
• Θα πρέπει να γίνει άμεση διακοπή τηλεπικοινωνιακών γραμμών και υπηρεσιών διαδικτύου εκτός δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
• Άμεσες ενέργειες αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υποδομών
πληροφορικής. 
 
Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος πρέπει και αυτό να κουρευτεί δραστικά ανεξάρτητα βέβαια εάν τον περασμένο χειμώνα υπήρξαν νοσοκομεία που λίγο έλλειψε να αφήσουν τους ασθενείς να παγώσουν επειδή είχαν τελειώσει τα χρήματα για πετρέλαιο. 
Με βάση τις οδηγίες όμως πρέπει να γίνει:
 
Έλεγχος δαπανών για την προμήθεια καυσίμων για θέρμανση, παραγωγή ατμού και κίνηση.
• Άμεσες ενέργειες για ένταξη σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας (Φυσικό Αέριο κλπ).
• Άμεσες ενέργειες για την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων.
• Άμεσες ενέργειες την εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Προσφυγή Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδου

Σήμερα Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 κατατέθηκε απο τον νομικό σύμβουλο της ΟΕΝΓΕ Μιχαηλ Μιχαηλ η προσφυγή της Ε.Ι.Ν.Ρόδου και ΚΥ(Πρώτη κατάθεση σε όλη την επικράτεια ) στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδου σχετικά με την διεκδίκηση των περικοπών στους μισθούς μας αναδρομικά καθώς και η επαναφορά τους στα επίπεδα πριν την κρίση ,με βάση την αντισυνταγματικότητα των προαναφερθέντων περικοπών .
Άρ . Κατάθεσης Δικογράφου : 404

Συναδελφικά

Κινούς Βασιλης 

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις Π.Ε.Δ.Υ - Κέντρων Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ - Περιφερειακών Ιατρείων άγονων &νησιωτικών περιοχών, Γ.Ν-Κ.Υγείας.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις Π.Ε.Δ.Υ - Κέντρων Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ - Περιφερειακών Ιατρείων άγονων &νησιωτικών περιοχών, Γ.Ν-Κ.Υγείας.


ΘΕΜΑ: Εφημερίες Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ

Τηλ: 22410 80284, 22410 80281,
email: tep.rodos@gmail.com                                                                   Ρόδος 22/8/2014
 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς,
Διοικητή Γ.Ν. Ρόδου
Κοιν:    Αναπλ. Διοικητή Γ.Ν. Ρόδου
            Επιστημονικό Συμβούλιο
            Τομεάρχες Παθολογικού – Χειρουργικού Τομέα
            Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Ρόδου
ΘΕΜΑ: Εφημερίες Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
 
Σχετικά με το υπό κατάρτιση πρόγραμμα των εφημεριών Σεπτεμβρίου, σας ενημερώνω τα παρακάτω:
1.       Το μήνα Σεπτέμβριο υπάρχει η παραίτηση τριών ειδικευομένων, δύο (2) της καρδιολογικής και μία (1) του Χειρουργικού Τομέα. Η συνολική απώλεια εκ των παραιτήσεων είναι  έντεκα εφημερίες.
2.       Ο συνολικός αριθμός των εφημεριών του ΤΕΠ είναι 120 για το μήνα Σεπτέμβριο, εξήντα ανά τομέα. Με την παρουσία των δύο ειδικευμένων ιατρών του Παθολογικού Τομέα οι απαιτούμενες εφημερίες στο Παθολογικό είναι 46 και στο Χειρουργικό 50. Εξ αυτών με την αποχώρηση ενός ειδικευομένου προκύπτει κενό έξη (6) εφημεριών ενώ στον παθολογικό τομέα το κενό ανέρχεται έξη (6).
Τα παραπάνω ισχύουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή αποχώρηση άλλων δύο ειδικευομένων των οποίων αναμένεται η συνέχιση ειδικότητας σε άλλα νοσοκομεία.
     Οι παραπάνω ελλείψεις κάλυψης των εφημεριών προκύπτουν μετά και την εξάντληση του πλαφόν των επτά (7) εφημεριών για τους ειδικευομένους των Χειρουργικών Κλινικών και των παρατασιακών του χειρουργικού τομέα, του πλαφόν των επτά (7) εφημεριών των Παθολογικών Κλινικών και των επτά (7) για τους ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής
3.Οι ειδικευόμενοι του Χειρουργικού Τομέα (ΩΡΛ, Γυναικολογίας, Ουρολογίας) θα εκτελούν 3 εφημερίες στο ΤΕΠ όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση και της Ορθοπαιδικής από δύο.
Για τον Παθολογικό Τομέα από δύο εφημερίες εκτελούν δύο ειδικευόμενοι του Νεφρολογικού Τμήματος και ένας από τρείς.
Με τα παραπάνω, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις ειδικευομένων, τα κενά για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 ανέρχονται σε 12. Δεν υπάρχει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δυνατότητα κάλυψης των εφημεριών, με την επισήμανση ότι οι συγκεκριμένες ελλείψεις προκύπτουν μετά και την εφημερία των ειδικευμένων του ΤΕΠ με ένα μόνο ειδικευόμενο αντί των δύο που προβλέπονται από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΤΕΠ.
Με αφορμή την κατάργηση δύο ημερών λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων Χειρουργικής, σας κάνουμε γνωστή την αδυναμία εξέτασης των Τακτικών Περιστατικών στο ΤΕΠ καθώς και των αλλαγών και των μικροεπεμβάσεων. Τυχόν απόφασή σας για παραπομπή και των Τακτικών Περιστατικών στο ΤΕΠ, θα επιφέρει δυσλειτουργία του Τμήματος, αδυναμία εξυπηρέτησης των Επειγόντων Περιστατικών και κάθε παρόμοια απόφαση θα αντιμετωπισθεί με τον προσήκοντα τρόπο.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την γραπτή κοινοποίηση των αποφάσεών σας σχετικά τις εφημερίες και την κάλυψη της λειτουργίας του ΤΕΠ.
 
Με εκτίμηση
Τριάντος Γεώργιος
 Χειρουργός – Συντ. Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Ρόδου
 
 
 
 

Πότε πιάνουν δουλειά οι ''ράμπο'' για τους φακελάκηδες στο ΕΣΥ;

Ο ''Μεγάλος Αδελφός'' αναμένεται να πιάσει δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα οι λεγόμενοι ...φακελάκηδες. Τι σχεδιάζει ο Μάκης Βορίδης
 
Μετά την υπόθεση με τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού που πιάστηκε στα πράσα όταν ζητούσε χρήματα από ασθενή για ένα χειρουργείο, αλλά και άλλων καταγγελλιών που ακολούθησαν  ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων. 
 
Άλλωστε η εφαρμογή ενός νέου συστήματος ελέγχου των επίορκων γιατρών που θα έφερε την υπογραφή του, θα αποτελούσε και έναν επιπλέον πόντο στο επικοινωνιακό προφίλ που επιχειρεί να στήσει ο νέος υπουργός Υγείας.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο Μάκης Βορίδης αναζητά νέους τρόπους -εξπρές για τον έλεγχο των γιατρών που ζητούν φακελάκι από τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Mάλιστα ο αρμόδιος υπουργός υγείας δεν δίστασε να ζητήσει και την συνδρομή των πολιτών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη "εάν δεν βοηθήσουν οι πολίτες, είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του φαινομένου. Θέλω να βοηθήσουν οι πολίτες στην αντιμετώπιση της διαφθοράς".
 
 
Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις που δέχεται το επιτελείο του Μάκη Βορίδη για το πως θα εντοπίζονται οι “φακελάκηδες” του ΕΣΥ είναι πολλές μεταξύ των οποίων και η χρήση ακόμη και ηλεκτρονικών συστημάτων.
 
Ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ημέρες  να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί ακριβώς. 
 
Το μάτι του ...Μεγάλου αδερφού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ομάδες ελέγχου οι οποίες θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε θαλάμους και χώρους όπου βρίσκονται οι ασθενείς χειρουργικών κλινικών. 
 
Ο ''Μεγάλος Αδελφός'' πάει ΕΟΠΠΥ
 
Σάρκα και οστά παίρνει ο Μεγάλος Αδελφός στον ΕΟΠΠΥ αφού ο Οργανισμός ενεργοποιεί το νέο θεσμό ώστε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τις συνταγές αλλά και τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του. 
 
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ άναψε το πράσινο φως για να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι για να γίνει το έργο. Το ποσό ανέρχεται σε 20.424,56 ευρώ (16.605,34 ευρώ συν ΦΠΑ) και θα διατεθεί  για τη διαμόρφωση του λογισμικού, ώστε να είναι εφικτή η στατιστική επεξεργασία των συνταγών και η διάθεση των στοιχείων στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Γιατί οι Έλληνες λένε όχι στο ΕΣΥ; Τι έδειξε έρευνα

Την πλάτη φαίνεται ότι γυρνούν οι Έλληνες ασθενείς στο ΕΣΥ οι οποίοι προτιμούν με την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ να επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα παρά τα Δημόσια Νοσοκομεία.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Αν και εν μέσω κρίσης θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγάλη στροφή των Ελλήνων ασθενών στις δημόσιες δομές, τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ αλλά και οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ φαίνεται πως τελικά διώχνουν τον κόσμο. Κάτι βέβαια που φαίνεται να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση πολλών υπηρεσιών σε ιδιώτες. 
 
Εξάλλου το επιχείρημα της μνημονιακής κυβέρνησης είναι πως οι ιδιώτες είναι πιο φθηνοί. Γι αυτό και ίσως να μην είναι τυχαία η εγκατάλειψη των δημοσίων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται εντόνως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι. 
 
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα Αποτελέσματα των Οικονομικών & Λειτουργικών δεικτών του συστήματος ESY-NET ότι υπάρχει:
 
•Μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46% το 2014 σε σχέση με το 2013.
•Μείωση στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68% 
•Μείωση διαγνωστικών, επεμβατικών και εργαστηριακών εξετάσεων κατά 2,72% 
•Μείωση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 0,33% 
 
Την ίδια ώρα οι ασθενείς προτιμούν να πληρώσουν και να πάνε απόγευμα στα νοσοκομεία από το να ταλαιπωρηθούν το πρωί. 
 
Γι αυτό και καταγράφεται αύξηση στην προσέλευση ασθενών στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία κατά 27,24% 
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει:
αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία (5€) κατά 2,36% και
αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5% 

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ygeianet


Στις 19 Αυγούστου ορκίστηκε Διοικητής της 2ης ΥΠΕ ο κ. Αθ. Παπαρούπας, παθολόγος και γιατρός ΕΟΠΥΥ (αλήθεια υπάρχει τέτοιας μορφής εργασιακή σχέση;). 
Μία μέρα μετά, δηλαδή στις 20 Αυγούστου, ο κ. Παπαρούπας υπέγραψε τέσσερεις αποφάσειςμετακίνησης γιατρών, δύο από το Νοσοκομείο Τζάνειο και δύο από το Κρατικό Νίκαιας. Οι
Τελετή ορκωμοσίας των νέων διοικητών της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
αποφάσεις αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και οι μετακινήσεις έπρεπε να γίνουν άμεσα στα νησιά Λέρο, Πάτμο, Νίσυρο και Λειψούς.

Αληθινό πογκρόμ..
Ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών από την Πενταμελή Επιτροπή, την  ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Επακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου αποφασίστηκε να ανακληθούν οι αποσπάσεις.
Το πρωτοφανές είναι πως οι αποφάσεις του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ δεν ανακλήθηκαν ούτε από τον υπουργό, ούτε από τον ίδιο τον υπογράφοντα. Ανακλήθηκαν από τον υφιστάμενό του, τον υποδιοικητή κ. Αλεβίζο!! (κλικ εδώ)
Όλων των τραγελαφικών που περιγράψαμε είχαν προηγηθεί εξαγγελίες του κ. Γρηγοράκου για δημιουργία Task Force στα νησιά του Αιγαίου και σκέψεις για απασχόληση συνταξιούχωνγιατρών στα νησιά.
Αλήθεια πιστεύουν ότι με τέτοιες γελοιότητες δίνουν λύση στο πρόβλημα υγείας των νησιών;


Οργή για την αιφνιδιαστική μετακίνηση γιατρών από τη Νίκαια σε νησιά του Αιγαίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΠ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

Εκφράζουμε όχι μόνο την αντίθεσή μας αλλά και την οργή μας για την απόφαση της 2ης ΥΠΕ που κοινοποιήθηκε σήμερα στο νοσοκομείο μας και διατάσσει δύο ιατρούς παθολόγους, μία επιμελήτρια Α ΕΣΥ και έναν διευθυντή ΕΣΥ να μετακινηθούν πάραυτα (η πρώτη εντός 3 ημερών και ο δεύτερος εντός 24ώρου) στην Πάτμο και στην Νίσσυρο αντίστοιχα, όπου και θα υπηρετήσουν επί 20ήμερο.

Η απόφαση αυτή, που δήθεν επικαλείται την επίλυση οξέων προβλημάτων στα αντίστοιχα νησιά:
 1. Επιδεικνύει πρωτοφανή άγνοια για τα λειτουργικά προβλήματα και τα κενά σε προσωπικό-υποδομές, καθώς επίσης για τον φόρτο εργασίας στο νοσοκομείο μας.
2. Αποκαλύπτει την υγειονομική εγκατάλειψη στην οποία έχουν περιέλθει τα συγκεκριμένα και πιθανότερα όλα τα νησιά μας.
3. Αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού με την οποία αντιμετωπίζουν οι κάθε λογής διοικήσεις τους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, την οικογενειακή και προσωπική τους υπόσταση, αλλά και την προκλητική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ασθενών.
Είναι παλιά η παροιμία που λέει ότι το σκισμένο πάπλωμα δεν μπορείς να το ράψεις με παλιά μπαλώματα….

Σε κάθε περίπτωση: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την μετακίνηση γιατρού από το Νοσοκομείο μας. Η ασέβεια στην προσωπική, οικογενειακή και επιστημονική μας αξιοπρέπεια δεν θα περάσει!

Η κυβέρνηση έχει σαφή υποχρέωση να καλύψει άμεσα τις κενές θέσεις ΕΣΥ όπου υπάρχουν, και να φροντίσει για την κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της χώρας. Όσο και να «τεντώσει» το υπάρχον δυναμικό, αυτό από μόνο του δεν φτάνει.  Μπορεί μόνον να σπάσει από την ακραία εντατικοποίηση.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Νοροϊός "χτύπησε" τους τουρίστες στη Ρόδο

Σε γαστρεντερίτιδα ήπιας μορφής, η οποία οφείλεται σε νοροϊό και εκδηλώθηκε σε φιλοξενούμενους και προσωπικό του ξενοδοχείου, αποδίδονται τακρούσματα που σημειώθηκαν στη Ρόδο.
Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), διευκρινίζοντας ότι το συμβάν ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, από τις 14 Αυγούστου και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το ΚΕΕΛΠΝΟ διερεύνησε έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου.
Από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτουν τα εξής:
  • Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (εμετοί και διάρροιες διάρκειας 1 - 2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας.
  • Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία.
  • Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.
Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Συμβάν

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Η μέχρι τώρα συνεργασία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου κρίνεται ικανοποιητική.
Με τα έως τώρα δεδομένα, πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο.

Νοροϊός

Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του δυτικού κόσμου.
Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Η έμφαση αυτή τη στιγμή δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Διεθνής σάλος από μαζικές δηλητηριάσεις τουριστών σε ξενοδοχείο της Ρόδου

Τεράστια είναι η δυσφήμιση της χώρας από εκατοντάδες κρούσματα δηλητηρίασης, Γάλλων κυρίως τουριστών, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου.
Το θέμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με δημοσιεύματα σε ξένα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Όπως μεταδίδει η “Ροδιακή”, την είδηση δημοσίευσε την Τετάρτη το κανάλι RTL για να ακολουθήσει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας το μυστήριο γύρω από τη μαζική δηλητηρίαση ευρωπαίων τουριστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν το τουριστικό κατάλυμα πολυτελείας.
Την Πέμπτη, η ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien και η γαλλική τοπική ιστοσελίδα της Τουλούζης Ladepeche.fr προχωρούν την αποκάλυψη ένα βήμα παραπέρα και διασύρουν τη συγκεκριμένη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, φιλοξενώντας επώνυμες μαρτυρίες γάλλων τουριστών.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 400 με 600 γάλλοι τουρίστες -στην πλειοψηφία τους από την Τουλούζη - έπεσαν θύματα της κακής ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού στο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λίνδο της Ρόδου.
Με συνέντευξη τους στο Ladepeche.fr η Μαρσέλ και ο Ζαν - Πιερ Λακό περιγράφουν πώς οι ίδιοι, η κόρη τους και τα πέντε εγγόνια τους ξόδεψαν 20.000 ευρώ για τις διακοπές τους στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που τους κόστισε τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία τους.

Εφιάλτης

Όπως διηγείται ο Ζαν - Πιερ Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη».
«Όπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες.
Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο (πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο).
Έβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού.
Ήταν δύσκολο, για να μην πω σκηνικό αποκάλυψης» καταγγέλλει σε τηλεοπτική εκπομπή Ζαν - Πιερ Λακό, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τους φορείς της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, ο chikungunya.
Ο λόγος που οδηγεί τον Σαμπατιέ σε αυτό το συμπέρασμα «είναι η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού (του ξενοδοχείου), αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».
«Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο» τονίζει ο Λακό ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί που «χτυπήθηκαν» από την αρρώστια, ζήτησαν εξηγήσεις από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του 1.400 τουρίστες, αλλά και μια εκτίμηση για την αρχή της περίεργης αυτής επιδημίας.
Η εξήγηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε, όπως καταγγέλλει.
Ο ξενοδόχος του είπε πως «το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και πως η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν» για την κατάσταση.

100 ευρώ

Άλλος παραθεριστής, από το Λουξεμβούργο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ».
Έτσι, ο ίδιος διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε από την Ελλάδα άρον - άρον.
Το ζευγάρι Λακό έπειτα από αυτές τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που τους έκλεισε το ξενοδοχείο.
«Το δικό μας (το πρακτορείο), μας είπε ότι ήταν σε εξέλιξη αναλύσεις πάνω στο νερό και την τροφή.
Τους υπενθυμίσαμε ότι ήμασταν πελάτες τους και πως ήταν κατά συνέπεια, άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μας συνέβαινε».
Την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το ζεύγος Λακό, περίπου 200 παραθεριστές, κυρίως Γάλλοι, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ξενοδοχείου.
«(Οι τουρίστες) του ζήτησαν να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημιά» και «του δώσαμε επίσης και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε τρία ή τέσσερα "ευαίσθητα" πιάτα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και ότι και τα τέσσερα εστιατόρια (του ξενοδοχείου) βασίζονται σε συστατικά που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο (δηλητηρίασης) όπως τα γαλακτοκομικά» αναφέρει ο Λακό.
Οι Γάλλοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτό, η διοίκηση του καταλύματος έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών πριν την είσοδο στους χώρους των εστιατορίων, αλλά όπως καταγγέλλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η μόλυνση εξαπλωνόταν με αμείωτο ρυθμό.