Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Υπουργείο Υγείας: Εξαιρεί τα φίλτρα τεχνητού νεφρού από τις χαμηλές τιμές του “Παρατηρητηρίου”

Την εξαίρεση των φίλτρων τεχνητού νεφρού από τους περιορισμούς του Παρατηρητηρίου Τιμών, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας.
Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, καθορίζεται ως τιμή για τους δύο τύπους φίλτρων με συνθετική μεμβράνη στα 18,9 και 23,8 ευρώ.
Με βάση το Παρατηρητήριο, η τιμή των εν λόγω υλικών είχε διαμορφωθεί στα 16,3 και στα 21,8 ευρώ αντίστοιχα, έπειτα από προσφορές που είχαν γίνει σε δημόσια νοσοκομεία το 2015.
Οι τιμές αυτές, ωστόσο, κρίθηκαν χαμηλές από τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή, όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους άλλου υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία.
Τελικά, έπειτα από διαπραγμάτευση του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ), αποφασίστηκε να διαμορφωθεί η τιμή σε πιο λογικά (και πιο υψηλά επίπεδα).
Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλο (κατά τεκμήριο φθηνό) υλικό που χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως σύριγγες και γάζες.
Η εμπλοκή προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σε περίπτωση που κάποιο υλικό προσφερθεί σε ένα νοσοκομείο σε μία τιμή, αυτή κλειδώνει ως "ανώτατη" για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η χαμηλή τιμή παρέχεται επειδή ο προμηθευτής θέλει να διώξει το απόθεμα που διαθέτει. Είναι, δε, πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον να μην παρέχει ούτε ο ίδιος το εν λόγω υλικό στην χαμηλή αυτή τιμή.

Διαδικασία

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία τηρεί το Παρατηρητήριο Τιμών, εμμένει στην τήρηση της διαδικασίας με τη φθηνή τιμή, με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν – κατά καιρούς – ελλείψεις σε κάθε είδους υλικό.
Πρόσφατο έγγραφο της ΕΠΥ για προσήλωση στη νομοθεσία, είχε προκαλέσει την αντίδραση γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας, οι οποίοι κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για “καταγέλαστη ευθυνοφοβία, διοικητική ηλιθιότητα και υποκριτική τυπολατρία”, που θέτουν χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο.
Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ΕΠΥ και του Παρατηρητηρίου, είναι να εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης μίας τιμής από τον υπουργό Υγείας, όπως συνέβη στην παραπάνω περίπτωση με τα φίλτρα τεχνητού νεφρού.
ΔΗΜ.Κ.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τι καλύπτει και τι δεν καλύπτει το πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης για τους ανασφάλιστους


Βήμα προς τη θετική κατεύθυνση θεωρείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Η σχετική παρέμβαση αποτελεί πλέον νόμο του κράτους (4368/2016), με αποτέλεσμα κάθε ανασφάλιστος και κάθε πολίτης που βρίσκεται σε αδυναμία και διαθέτει αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
Ο νόμος, πάντως, δεν προβλέπει πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, αφήνοντας εκτός κάλυψης τομείς, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία αναφέρει ότι, μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 33 του παραπάνω νόμου υπουργική απόφαση, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) εντέλλονται να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες.
Η κάλυψη είναι μία κοινωνική αναγκαιότητα, καθώς από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου - το 2010 - άρχισε σταδιακά το δράμα των ανασφάλιστων ασθενών, των οποίων ο αριθμός έφτασε τα τρία εκατομμύρια.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα ήταν απαγορευμένη, τόσο στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΙΚΑ – ΠΕΔΥ), όσο και στη δευτεροβάθμια (νοσοκομεία).

Δείκτες

Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών υγείας (νοσηρότητα, θνητότητα, θνησιμότητα).
Έπειτα από έντονες πιέσεις του κινήματος των κοινωνικών ιατρείων, το καλοκαίρι του 2014 εκδόθηκαν για το θέμα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση.
Οι ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ τα λογιστήρια των νοσοκομείων συνέχισαν να τούς χρεώνουν νοσήλια.
Τι καλύπτει, όμως, και τι δεν καλύπτει ο δημόσιος τομέας στην περίθαλψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών;

Αξιολόγηση

Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα αξιολόγηση από τους υπεύθυνους του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού:
Δεν παρέχεται ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς η πρόσβαση αφορά μόνο τις δημόσιες δομές Υγείας.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιφέρεια, όπου οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι στελεχωμένες με επαρκή αριθμό γιατρών και με τις ειδικότητες που χρειάζονται οι ασθενείς;
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο και παιδίατρο, ενώ σε άλλες δεν μπορούν να υποβληθούν σε αξονική, μαγνητική τομογραφία, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα μηχανήματα.

Ανεπαρκής

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 100 εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη των ανασφάλιστων είναι ανεπαρκέστατη.
Θετικό μέτρο είναι η κατάργηση των τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία, οι οποίες ενέκριναν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη ρτο εάν εγείρονται νέα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μετανάστες χωρίς χαρτιά και χρόνια προβλήματα υγείας, με εξαίρεση (θετική) τις κατηγορίες ανηλίκων και εγκύων.
Ο σχετικός νόμος προβλέπει πως οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρωστούν στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ), θα έχουν πρόσβαση με όρους και προϋποθέσεις που θα τις καθορίζουν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρχουν ή όχι εμπόδια και ποιά.
ΔΗΜ.Κ.

Ξανθός: Τριτοκοσμική η εικόνα με τις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία

Για τριτοκοσμική εικόνα, η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών και την αξιοπιστία του συστήματος, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας σε σχέση με τις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε πως οι ελλείψεις δεν ευθύνονται σε υποχρηματοδότηση, αλλά σε γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία καθιστούν συχνά αδύνατη την προμήθεια υλικού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία προμηθεύονται ακριβό υγειονομικό υλικό για χειρουργικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζουν ελλείψεις φθηνού υλικού, όπως γάντια και γάζες:
“Το σύστημα προμηθειών είναι απόλυτα δυσλειτουργικό”, ανέφερε, προαναγγέλλοντας την αλλαγή του με νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει στη Βουλή τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά πως αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν ταμειακό διαθέσιμο 315 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν μπορούν να αξιοποιήσουν για μία σειρά από λόγους που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία.
Ανέφερε ότι – σε ορισμένες περιπτώσεις – προμηθευτές εκποιούν το απόθεμά τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτές οι τιμές – σημείωσε - “κλειδώνουν” από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοραστούν στο μέλλον τα ίδια υλικά στις τιμές της αγοράς.
Την ίδια ώρα, υπάρχει ένας δαιδαλώδης μηχανισμός έκδοσης και έγκρισης ενταλμάτων και ΕΠΥ, ο οποίος μπλοκάρει συχνά τις διαδικασίες προμήθειας φθηνού υγειονομικού υλικού.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως η κατάσταση αυτή προσδίδει στα δημόσια νοσοκομεία μία “τριτοκοσμική εικόνα”, η οποία όμως δεν αποδίδει την πραγματική κατάσταση:

Προσπάθεια

«Προβλήματα υπάρχουν, αλλά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς και το προσωπικό, ώστε να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και από την πολιτεία που προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό.
Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», ανέφερε ο υπουργός υγείας.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση, έχει υπάρξει σχετική διάταξη στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα”.
Σε φάση εκπόνησης είναι και νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα αλλάζει το συνολικό μοντέλο των προμηθειών και που, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες.
ΔΗΜ.Κ.

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ενημέρωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο αναφορικά με τη μισθοδοσία τους ΕΑΠ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τι σημαίνει το νέο νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τι σημαίνει το νέο νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους
Μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη καθολική και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών; 
Ή μήπως είναι απλά ένα μετέωρο βήμα της κυβέρνησης;
Ψηφίστηκε στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος  το νέο νομοσχέδιο  για τους  ανασφάλιστους ασθενείς,  φιλοδοξώντας  να αποκαταστήσει τις βασικές δυσλειτουργίες και το τεράστιο έλλειμμα των προηγούμενων ΚΥΑ του 2014 (επί Υπουργίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη),  όπου δεν υπήρχε καμμία πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, καμμία μείωση στην συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα  και η πρόσβαση στα νοσοκομεία περνούσε μέσα από  τριμελείς επιτροπές που είτε δεν συστάθηκαν ποτέ, είτε δεν λειτούργησαν ποτέ.
Από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου το 2010 άρχισε σταδιακά το δράμα των ανασφάλιστων ασθενών, των οποίων ο αριθμός έφτασε τα 3 εκατομμύρια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η πρόσβαση αυτών των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν απαγορευμένη, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) όσο και στην Δευτεροβάθμια (νοσοκομεία).  Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής του αποκλεισμού είναι η  δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών υγείας, νοσηρότητα-θνητότητα-θνησιμότητα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρουσιάζει από το 2012 στίς επίσημες στατιστικές (ΕΛΣΤΑΤ),  στοιχεία ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ (αύξηση βρεφικής θνησιμότητας, περισσότερους θανάτους από τις γεννήσεις κτλ.)
Όλα αυτά τα χρόνια 2011-2014, οι κυβερνώντες και κυρίως οι υπουργοί Υγείας, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την κάλυψη αυτών των ασθενών, αλλά δημοσίως δήλωναν, με περισσό θράσος και χωρίς ίχνος ηθικού ενδοιασμού, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, την ίδια στιγμή που καρκινοπαθείς αλλά και άλλοι ασθενείς πέθαιναν αβοήθητοι. Τέτοιες δηλώσεις που ξεπερνούν κάθε όριο ανηθικότητας και προκλητικότητας έχουν καταγραφεί σε ρεπορτάζ και σε ντοκυματέρ ξένων ΜΜΕ όπως CNN, BBC κτλ.
Το καλοκαίρι του 2014 μετά από την έντονη πίεση του κινήματος των κοινωνικών ιατρείων σε όλη την Ελλάδα  η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει Κοινές Υπουργικές αποφάσεις,  χωρίς  όμως να δίνει καθολική και ουσιαστική  πρόσβαση, αφού οι ανασφάλιστοι ασθενείς δεν είχαν καμία δυνατότητα για διαγνωστικές  εξετάσεις, ενώ τα λογιστήρια των νοσοκομείων συνέχισαν να χρεώνουν τα νοσήλειά τους  και υποχρέωναν τους ασθενείς να υπογράψουν κατά την εισαγωγή τους την ανήθικη δήλωση ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΧΡΕΟΥΣ.  Τα κοινωνικά ιατρεία που είχαν δημιουργηθεί από το 2011 μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 συνέχισαν με σταθερά  να λειτουργούν  με προϊούσα αύξηση   ροής  των ασθενών  και σταδιακά μέχρι και σήμερα  δημιουργήθηκαν και άλλα.
Σε αυτό το τοπίο η σημερινή κυβέρνηση, μετά από μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση πλέον των 12 μηνών, ψήφισε τον νέο νόμο ισχυριζόμενη ότι αντιμετωπίζει την ισότιμη και την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στην δημόσια υγεία.
Ως πρώτη αποτίμηση και περιμένοντας τις νέες ΚΥΑ  με τις οποίες θα μάθουμε και τις λεπτομέρειες αυτού του νόμου (που ελπίζουμε να εκδοθούν άμεσα και να μην υπάρξη αδικαιολόγητη καθυστέρηση), θα αναφέρουμε κάποια δεδομένα αλλά και πολλά ερωτήματα στα οποία οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια.
Δεδομένο πρώτο:  Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις  όταν η πρόσβαση αφορά μόνο τις δημόσιες δομές υγείας. Συνεχίζουμε να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών, τους ασφαλισμένους με πρόσβαση τόσο  σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς,  όσο και στον δημόσιο τομέα και τους ανασφάλιστους με πρόσβαση μόνο στο δημόσιο. Ποιές δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)
στην επαρχία είναι στελεχωμένες με επαρκή αριθμό ιατρών αλλά και με τις ειδικότητες που χρειάζονται οι ασθενείς; Σε ποιό ΠΕΔΥ της επαρχίας μπορούν να επισκεφτούν ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο κτλ; Σε ποιό δημόσιο νοσοκομείο της επαρχίας μπορούν να κάνουν π.χ. αξονική, μαγνητική;  Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, οι μονάδες ΠΦΥ είναι δραματικά υποστελεχωμένες χωρίς την δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και τα δημόσια νοσοκομεία υπό κατάρρευση και με τραγικές ελλείψεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Δεδομένο δεύτερο: Τα 100.000.00 ευρώ ως δαπάνη είναι ανεπαρκέστατη.
Δεδομένο τρίτο: Η κατάργηση των τριμελών επιτροπών είναι θετικό βήμα, αρκεί όμως να δούμε στην πράξη εάν λύνεται το πρόβλημα της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών χωρίς νέα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Δεδομένο τέταρτο: Δεν δίνεται πρόσβαση στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και χρόνια προβλήματα υγείας, με εξαίρεση (θετική) τις κατηγορίες ανηλίκων, εγκύων κτλ.
Δεδομένο πέμπτο: Η μεγάλη κατηγορία των ανασφάλιστων ασθενών που χρωστούν στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ), θα έχουν πρόσβαση με όρους και προϋποθέσεις που θα τις καθορίζουν ΚΥΑ.
Εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
1.      Ποιές θα είναι οι προυποθέσεις και ποιοί οι όροι γι αυτούς τους ασθενείς (ΟΑΕΕ);
2.      Γιατί δεν καταργείται η ΕΣΑΝ; Η ιδιωτική εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό των δημοσίων δομών υγείας, θα τις «αξιολογεί», και η οποία θα αναθέτει σε ιδιώτες παρόχους (σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο), την λειτουργία των δομών που θα κρίνονται αρνητικά στην αξιολόγηση.
3.      Θα στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ειδικότητες των γιατρών που σήμερα δεν υπάρχουν;
Το νέο νομοσχέδιο για την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών είναι βήμα, ένα δειλό όμως βήμα που θα μείνει μετέωρο:
–          Εάν δεν δοθεί ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση στους ανασφάλιστους ασθενείς.
–          Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αύξηση των δαπανών στην δημόσια υγεία.
–          Εάν δεν αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ΠΦΥ.
–          Εάν δεν καταργηθεί η ΕΣΑΝ.
Για να γίνουν όμως τα παραπάνω πρέπει η υγεία να απελευθερωθεί από την μέγγενη και τον στραγγαλισμό των μνημονίων. Να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας και η εγκληματική μείωση των δαπανών.
Πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει σε όλη την Ευρώπη τα στοιχεία ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ που καταγράφονται ήδη στην χώρα μας  και τα οποία είναι άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και να αποσδεσμεύσει άμεσα την υγεία από τις παράλογες αλλά και ύποπτες »εμμονές» των «Θεσμών».  Μόνο τότε θα υπάρξουν οι προυποθέσεις για μια δημόσια υγεία στην οποία θα έχουν ΙΣΟΤΙΜΗ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΔΩΡΕΑΝπρόσβαση οι πολίτες.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η άποψη του κ. Μ. Μιχαήλ για την απόφαση του ΕλΣυν που αφορά στο ιατρικό Μισθολόγιο

Γιάννης Ράντος, γιατρός- Καστελλόριζο: Βοηθώντας τους πρόσφυγες είναι σα να συμμετέχω σε ανθρωπιστική αποστολή

Συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7

Βρέθηκε στο Καστελλόριζο για το αγροτικό του, τον Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε παραμένει εκεί, ο γιατρός Γιάννης Ράντος.

«Αναζητούσα ένα ακριτικό μέρος που θα μου χάριζε συγκινήσεις, ώστε ο χρόνος του αγροτικού να περνούσε όμορφα και να μου άφηνε κάτι» λέει στο Κόκκινο Ρόδου. «Τελικά, βρήκα αυτό που ήθελα με το παραπάνω. Αρχικά, γιατί βρέθηκα σε ένα πολύ ιδιαίτερο νησί και παρέμενα μέχρι να εξοπλιστεί με επάρκεια το ιατρείο σε μηχανήματα και φαρμακευτικό υλικό, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζεται μια μεγάλη γκάμα περιστατικών. Στην πορεία, ιδιαίτερα από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, λόγω της αυξημένης προσφυγικής ροής, πήρε ένα άλλο ‘χρώμα’ το αγροτικό μου, σα να συμμετείχα κι εγώ σε κάποια ανθρωπιστική αποστολή. Αφού είχαμε δέσει με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του νησιού και το παλεύουμε μαζί, θέλησα να μείνω παραπάνω, να προσφέρω όπως μπορώ απ’ το δικό μου μετερίζι».

«Υπάρχει επάρκεια σε διάθεση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αστυνομίας, λιμεναρχείου κλπ. Από όλους εμάς, υπάρχει μια φιλικά προσκείμενη συμπάθεια στους πρόσφυγες και σιγά-σιγά καταφέρνουμε πράγματα. Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους,  χωρίς να θεωρούμε ότι μας είναι βάρος ή ένα κακό που μας βρήκε. Αυτή η καλή διάθεση έφερε και την αναζήτηση σε υλικά και περαιτέρω ενίσχυση. Για παράδειγμα, στο ιατρείο, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε πως χρειάζεται να δίνουμε φάρμακα στους πρόσφυγες και ότι χρειαζόμαστε περισσότερα υλικά, βρήκαμε δωρητές ή μας βρήκαν οι ίδιοι. Έτσι πλέον έχουμε μια επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό έτσι ώστε η δουλειά μας να γίνεται όπως πρέπει, χωρίς να μιζεριάζουμε».

«Αρκετοί ντόπιοι το βλέπουν ουδέτερα ή με αμηχανία το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Και εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η στάση κάποιων προσώπων στο νησί που θα είναι ταγοί και θα πουν ‘κοιτάξτε, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκεμένοι, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε’.  Οι διάφορες υπηρεσίες και οι διοικητές  εκφράζουν μια μετριοπαθή και νηφάλια στάση οπότε και αυτοί που ήταν αρνητικοί αναδιπλώνονται λίγο και το σκέφτονται περισσότερο. […] Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, το πρόβλημα πρέπει να το διαχειριστούμε…».

Ποια είναι η εικόνα που κρατάς μέσα σου, όταν μιλάς για το Καστελλόριζο; τον ρωτάω.
«Είναι μια εικόνα που περιέχει και το φυσικό και το ανθρώπινο στοιχείο. Κάποια πρωινά Κυριακής στο καφενείο, να βλέπεις τη θάλασσα γαληνεμένη, πέντε παππούδες με το κομπολόι και το μπαστουνάκι, με τον ελληνικό καφέ και μουσική από τη Μικρά Ασία. Μπαίνουν-βγαίνουν, χαιρετιούνται ήσυχα, με τελετουργία κάθεται ο καθένας στη θέση του… Επίσης, είναι εδώ μια γνωστή σε όλους γιαγιά, η Χριστίνα Νίτη, πάω και τη βρίσκω και τα λέμε. Μια κουβέντα να σου πει, συμπυκνώνεις όλη τη διάλεκτο και την παράδοση του νησιού…».

«Από την πρόσφατη ιστορία του Καστελλορίζου, κρατάω την προσφυγιά του 1943 των Καστελλοριζιών στην Παλαιστίνη (1). Υπάρχουν ζωντανές οι μνήμες από τους μεγαλύτερους στο νησί που μιλάνε για την περιποίηση και την φροντίδα που είχαν εκεί, τους έπαιρναν τρόφιμα, τους παρείχαν σκηνές για να μείνουν… Αυτό είναι τόσο επίκαιρο και ιδιαίτερο. Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα υποδέχονται Άραβες ως πρόσφυγες, είχαν βρεθεί πρόσφυγες σε αραβόφωνο τόπο. Αυτό καλό είναι να το έχουμε στο μυαλό μας. Άμα αγνοούμε την ιστορία είναι σα να κόβουμε το φυτό από τη ρίζα, και οι ίδιοι θα μαραθούμε, θα παρακμάσουμε, δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε στο μέλλον».

Ο γιατρός έχει και μια έξτρα ιδιότητα, εκείνη του ραδιοφωνικού παραγωγού στο σταθμό του νησιού. Επικοινωνεί με φίλους του, συναδέλφους, που τον ακούνε από διάφορες γωνιές του κόσμου, με σύνδεση τη μουσική και τη βοήθεια της τεχνολογίας.
«Από αυτή την κουκίδα, στην άκρη της Ελλάδας, μπορείς να γίνεις ο συντονιστής μιας μεγάλης παρέας!» σχολιάζει.

Η κουβέντα μας έκλεισε με την ευχή του να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τις γύρω περιοχές. «Συχνά μιλάμε για πόλεμο, όταν όμως μιλάς με έναν άνθρωπο και ξαφνικά ξεσπάει σε λυγμούς, καταλαβαίνεις ότι ο πόλεμος είναι ακριβώς αυτό το πράγμα: μια βαθιά πληγή και μαυρίλα. Μακάρι να σταματήσουν όλα αυτά και ο κάθε άνθρωπος να ζει μια ελεύθερη ζωή».  
 
-------------------------------------------------------------
 Σημ: (1) Για την ιστορία: Από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1943, γερμανικά στούκαςαρχίζουν αερομαχίες με τους Συμμάχους, γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια στο Καστελλόριζο και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία.
 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ν. 4368/16 Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (άρθρα 33-75 οι διατάξεις υπ. Υγείας) ΦΕΚ

Η απόφαση του ΕλΣυν για το μισθολογιο των γιατρών ΕΣΥ (πλήρες κείμενο) ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ....

Το ένταλμα για τις εφημερίες Δεκεμβρίου έχει υπογραφεί από τον Επίτροπο και έχει αναρτηθεί στην ΕΑΠ η αποπληρωμή τους θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου .Παρά  την αντίθεση τριών (( συναδέλφων ))

Συναδελφικά 

Κινούς Βασίλης 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Στα 220 εκατομμύρια το κόστος επαναφοράς των αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του 2012

Ποσό 220 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η πολιτεία για την αποκατάσταση του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη έπειτα από προσφυγή συνταξιούχου γιατρού.
Τινάζει, δε, στον αέρα τις μνημονιακές παρεμβάσεις, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των εν ενεργεία και τις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή για τις περικοπές των περίπου 15.500 εν ενεργεία ιατρών του ΕΣΥ.
Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ο δρόμος και σε άλλες κατηγορίες πολιτών που υπέστησαν απώλειες να διεκδικήσουν εκ νέου τα χρήματά τους προκαλώντας πονοκέφαλο στη κυβέρνηση για νέο χρηματοδοτικό κενό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να δημιουργήσει την ανάγκη εύρεσης επιπλέον 220 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται τα πιθανά αναδρομικά.
Στον προϋπολογισμό του 2016, έχει εγγραφεί κονδύλι 2,04 δισ. ευρώ για αμοιβές και συντάξεις γιατρών.
Από αυτά, το 1,66 δισ. αφορά μισθούς και συντάξεις γιατρών νοσοκομείων και τα 373,4 εκατομμύρια γιατρών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Το 2012, το αντίστοιχο κονδύλι ήταν 2,28 δισ. ευρώ.
Η απόφαση αφορά περίπου 12.000 εν ενεργεία νοσοκομειακούς γιατρούς και περίπου 5.000 συνταξιούχους.

Αποφάσεις

Στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υιοθετήσει το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν αποφασίσει ευνοϊκά για τους γιατρούς, την τελική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο σκεπτικό, πάντως, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται πως η δυνατότητα του νομοθέτη να περιστέλλει δημόσιες δαπάνες δεν είναι απεριόριστη και πως πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αυτές επιτάσσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών απασχολουμένων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι προς όφελος όλων.
ΔΗΜ.Κ.

Δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης και οι ανασφάλιστοι λόγω χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

Ψηφίστηκε το Σάββατο το νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα", με το οποίο αποκτούν δωρεάν περίθαλψη οι ανασφάλιστοι πολίτες.
Σε σχέση με το αρχικό κείμενο, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων.
Πρόκειται για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ασφαλιστικών Ταμείων (και τα μέλη των οικογένειών τους), οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχών Υγείας.
Σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, δικαίωμα περίθαλψης έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς και πολίτες άλλων κρατών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους.
Δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται, επίσης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, άτομα που φιλοξενούνται σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι σε φυλακές, άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.
Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται η κατοχή από αυτούς αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τους ανασφάλιστους λόγω χρεών.
Για αυτούς, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης, καθώς και ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη βάσει οικονομικών κριτηρίων.
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, τις μονάδες Ψυχικής Υγείας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία ΠΕΔΥ).
Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει λάβει για τον σκοπό αυτό επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο νομοσχέδιο, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο που θα καλύπτονται (εάν καλύπτονται) οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων.

Αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε το έντυπο αποδοχής χρέους, το οποίο ήταν υποχρεωμένος να συμπληρώσει κάθε ανασφάλιστος ασθενής που επρόκειτο να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής ένα τέτοιο έντυπο, το οποίο προέρχεται από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.
Πρόκειται για έντυπο που διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το πρότυπό του είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας πριν αρκετά χρόνια, μόλις άρχισε η κρίση και αυξήθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων.
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι υπήρχε τέτοιο έντυπο, με το επιχείρημα πως αυτό που κατατέθηκε στα πρακτικά δεν φέρει ημερομηνία.

Ξανθός

Αναφερόμενος στο ίδιο έντυπο, ο υπουργός Υγείας είπε πως – μαζί με την επιτροπή προέγκρισης νοσηλείας ανασφάλιστου – αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν απέδωσαν οι παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων:
“Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί.
Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.
Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στη, Εφορία".
ΔΗΜ.Κ.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ ΟnMed.gr

Η απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 220 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ.
Η απόφαση ανατρέπει το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα δημιουργήσει την ανάγκη εύρεσης επιπλέον 220 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται τα πιθανά αναδρομικά. Η απόφαση ελήφθη μετά απόπροσφυγή συνταξιούχου ιατρού, όπως μας μεταφέρει το Πρώτο Θέμα.
Ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση δημιουργεί η αναμονή απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή για τις περικοπές των περίπου 15.500 εν ενεργεία γιατρών του ΕΣΥ. Αν πάντως το ΣτΕ δεν ακολουθήσει τη «γραμμή» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε για την υπόθεση θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο Ανώτατα δικαστήρια.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, σύντομα αναμένεται να δημοσιευθούν και αποφάσεις που δικαιώνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους άλλων ειδικών μισθολογίων (ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ), αλλά και εκείνες που κρίνουν αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ανατρέποντας και τον τρόπο υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «όλα θα γίνουν, αλλά αφού βγούμε από την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους».

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Περί εφημεριών

Όσον αφορά το ένταλμα για την αποπληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου βρίσκεται στον Επίτροπο για έλεγχο . Προέκυψε όμως πρόβλημα διότι 17 συνάδελφοι δεν έχουν υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση που αφορά το συνταγματικό πλαφόν . Σε προσωπική επαφή που είχα με τον επίτροπο μου ανέφερε ότι θα υπάρξει δυνατότητα ακόμη και τώρα πληρωμής των εφημεριών στις 27 Φεβρουαρίου εάν υπογράψουν μέχρι Δευτέρα μεσημέρι .Διαφορετικά δεν θα πληρωθούμε μέχρι να υπογράψουν ...και αυτό ισχύει πλέον  και για τους επόμενους μήνες . Έχουμε πει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει καμία σχέση η υπεύθυνη δήλωση που έχουν υπογράψει 130 συνάδελφοι με τις επιπλέον εφημερίες ,αλλά με το τυπικό του συνταγματικού πλαφόν που δεν μπορεί κανείς στο δημόσιο να υπερβεί .Οσοι λοιπόν συνάδελφοι δεν έχουν υπογράψει παρακαλούνται να προσέλθουν την Δευτέρα το πρωί στον Γραμματέα του Επιστημονικού Συμβουλίου .

Συναδελφικά

Κινούς Βασίλης










Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ υπό τη νέα της σύνθεση και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία την Εκτελεστική Επιτροπή.

Συνεδρίασε χτες  η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ υπό τη νέα της σύνθεση (κλικ εδώ) και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία την Εκτελεστική Επιτροπή.

Πρόεδρος: Μάρκου Κώστας, Ενδοκρινολόγος – Καθηγητής Παθολογίας Ενδοκρινολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών
Αντιπρόεδρος: Νικολάου Χρυσούλα, Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Διευθύντρια Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής
Βαρνάβας Δημήτρης, Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
Βλασταράκος Μιχάλης, ΩΡΛ, Πρόεδρος ΠΙΣ
Δανιηλίδου Αναστασία, Προϊσταμένη του Τμήματος Ειδικευομένων Ιατρών της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας

ΔΒ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η υπ’ αριθμ. 304/12-02-2016 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, σε δομές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας περίθαλψης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), οι οποίες δεν καλύφθηκαν με την υπ’αριθμ. 4294/29-12-2015 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Καθορισμός της διαδικασίας τοποθέτησης ιατρών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα προς απόκτηση ειδικότητας

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

H1N1: Η ΙΑΤΡΙΚΗ «ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ – 
«Τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από την προσπάθεια ενός πολιτικού κατεστημένου να υπαγορεύσει την αλήθεια». Michael Foucault
1918: Ο κόσμος, που δεν πρόλαβε ακόμη να πανηγυρίσει το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε αντιμέτωπος με το ζοφερό πρόσωπο της «Ισπανικής Γρίπης», η οποία εξελίχθηκε ταχύτατα σε πανδημία αφαιρώντας τη ζωή από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους στην ηλικία.
2009: Στο Μεξικό κάνει την εμφάνιση της μια «νέα» επιδημία γρίπης, που οφείλεται στο ιό Η1Ν1 (γνωστός από το 1976 και ταυτοποιημένος ως «σοβιετικός ιός»), που γρήγορα εξαπλώνεται στη βόρειο Αμερική και κατόπιν στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και αυτή η μορφή γρίπης, που ονομάζεται και «γρίπη των χοίρων», είναι ήπιας μορφής ο εγκαθιδρυμένος εδώ και δεκαετίες  μηχανισμός παραγωγής πανδημικών απειλών, που προωθείται από την πολιτική, τα ΜΜΕ, τις φαρμακοβιομηχανίες, από συγκεκριμένες επιστημονικές ομάδες και από τον Στρατό, αναλαμβάνει δράση. Με μια συγκεκριμένη στρατηγική, που είναι γνωστή ως «διαχείριση φόβου», αναλαμβάνει να διασπείρει τον πανικό παντού και να κατασκευάσει την απειλή μιας επελαύνουσας πανδημίας. Οι κατατρομαγμένοι πολίτες πέφτουν έτσι θύματα και υποστηρίζουν μια πολιτική δημόσιας υγείας, που έχει να κάνει με την «προληπτική» αγορά αντιϊκών φαρμάκων και μασκών και τους μαζικούς εμβολιασμούς. Οι κυβερνήσεις και τα κράτη υποκύπτουν στον –προωθούμενο από τα media– πανικό των πολιτών τους και μπαίνουν στην περιπέτεια να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν εκατομμύρια δόσεις φαρμάκων και εμβολίων. Οι φαρμακοβιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους: καταμεσής της χειρότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων…
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ
Ο χορός της διαχείρισης του φόβου, που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, έχει στηθεί για τα καλά. Οι μήνες περνάνε, η επιδημία της «γρίπης των χοίρων» εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, ο φόβος και ο πανικός αυξάνουν, και οι φαρμακοβιομηχανίες (που είχαν ήδη προετοιμαστεί) έχουν βάλει τα εργαστήρια τους να δουλεύουν τριπλοβάρδια για να προλάβουν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας ζήτησης. Οι πελάτες τους –δηλαδή ολόκληρα κράτη– έχουν προαγοράσει τεράστιες ποσότητες εμβολίων για να εμβολιάσουν όχι μόνον τις ευπαθείς ομάδες αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό τους. Δεν νοιάζονται για πιθανές παρενέργειας από αυτούς μαζικούς εμβολιασμούς, αλλά τους ενδιαφέρει να «θωρακίσουν» τους πολίτες τους απέναντι στην απειλή της νέας γρίπης, που σύμφωνα με κάποιους «ειδικούς» θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια νεκρούς, ειδικά αν ο ιός μεταλλαχθεί. Έτσι δεν είναι παράξενο που οι περισσότεροι άνθρωποι πείστηκαν πως ήταν αντιμέτωποι με την «επιδημία του αιώνα» και θα ήταν τυχεροί αν προλάβαιναν να εμβολιαστούν.
Υπήρχαν ωστόσο και ορισμένοι που δεν υπέκυψαν σ’ αυτή την πανδημία του φόβου υποστηρίζοντας από την αρχή πως αυτή η ιστορία ήταν μια «φούσκα», μια καλοστημένη «διαχείριση φόβου» που στήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες για να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Αυτοί οι αντιφρονούντες αποτελούνταν από ορισμένους ανεξάρτητους επιστήμονες και ερευνητές, δημοσιογράφους και εναλλακτικούς θεραπευτές, αλλά και υποψιασμένους πολίτες, με σωστή ενημέρωση και κρίση, που δεν έπεσαν θύματα αυτής της νέας μαζικής παράνοιας. Αντίθετα υποστήριζαν πως η περιβόητη πανδημία του ιού Η1Ν1 δεν ήταν παρά μια ήπια μορφή γρίπης, που δεν ήταν πιο βαριά από τη συνηθισμένη μορφή γρίπης η οποία, ως γνωστόν, προκαλεί σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα ετησίως (κυρίως ανάμεσα σε ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα). Με άλλα λόγια ότι δεν υπήρχε λόγος πανικού. Στην αρχή αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρούσαν «γραφικούς» και συνωμοσιοπαρανοϊκούς και γινόντουσαν αποδέκτες της χλεύης των πληρωμένων κοντυλοφόρων του Συστήματος. Κι όμως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχαν πέρα για πέρα δίκιο…
ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ;
Ένας από αυτούς «γραφικούς τύπους» ήταν και η Jane Burgermeister, Αυστριακή δημοσιογράφος ειδική σε επιστημονικά θέματα, η οποία υποστήριξε πως ο ιός Η1Ν1 ήταν τεχνητός, ένα εργαστηριακό δημιούργημα, και πως η φαρμακοβιομηχανία Baxter έστειλε με πλοία 72 κιλά από αυτόν τον ιό, σε διάφορες γωνιές του κόσμου, προκειμένου να ξεσπάσει η πανδημία! Η ίδια υποστήριξε πως είχε αποδείξεις ότι το εμβόλιο για τον νέο ιό πατενταρίστηκε από την Baxter το 2007, δηλαδή πολύ πριν γίνει γνωστός ο ίδιος ο ιός! Σύμφωνα με την Burgermeister η Baxter παρασκεύασε 72 κιλά υλικό εμβολιασμών, το οποίο επιμολύνθηκε με ζωντανούς ιούς γρίπης των πτηνών, που προερχόταν από εργαστήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνέχεια το υλικό αυτό διατέθηκε σε 16 εργαστήρια σε τρεις γειτονικές χώρες. Μ΄ αυτό τον τρόπο στις 6 Μαρτίου 2009 η Baxter προκάλεσε μία παγκόσμια πανδημία!
Η Jane Bürgermeister υποστήριξε ότι στόχος των κυβερνήσεων, οργανισμών και φαρμακευτικών εταιριών είναι η μαζική γενοκτονία του πληθυσμού, με την απελευθέρωση ενός θανατηφόρου ιού, και η θέσπιση προγραμμάτων υποχρεωτικού μαζικού εμβολιασμού. Κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο εγκληματικό συνδικάτο» που χειραγωγεί οργανισμούς ενώ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη, κατασκευή και απελευθέρωση τεχνητών ιών προκειμένου να δικαιολογήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, η Αυστριακή δημοσιογράφος ενέπλεξε σ’ αυτόν τον «εγκληματικό πυρήνα» και την περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ! Καταθέτοντας σχετική μήνυση στο FBI κατά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που  ΟΗΕ, πολιτικών και αξιωματούχων καθώς και κατά της εταιρίας παρασκευής εμβολίων Baxter, η Jane Bürgermeister υποστήριξε πως αυτός ο «εγκληματικός πυρήνας» έχει σχέσεις με τη FEMA (την Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας), η οποία έχει δημιουργήσει υπόγειες βάσεις και τεράστια μαζικά νεκροταφεία σε τουλάχιστον δύο πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και με το Ίδρυμα Ρόκφελερ, που είναι βασικός χρηματοδότης του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Συνωμοσιοπαράνοια ή μια πραγματική παγκόσμια συνωμοσία; Όπως και να ‘χει το σίγουρο είναι πως η πανδημία του Η1Ν1 ήταν άλλη μια «φούσκα», μια κολοσσιαία ιατρική απάτη που μόλις αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε…
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΙΝ… ΑΡΧΙΣΕΙ
Καθώς περνούσαν οι μήνες και η περιβόητη πανδημία δεν ξεσπούσε οι φωνές της αμφισβήτησης άρχισαν να πυκνώνουν. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης ήταν μεν μαζική αλλά τα συμπτώματά της ήταν ήπιας μορφής. Δεν ήταν η φονική πανδημία που αναμένονταν. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, αρνούνταν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Ακόμη και η ίδια η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Μάργκαρετ Τσαν, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, παραδέχθηκε πως δεν έχει εμβολιαστεί ενάντια στον ιό Η1Ν1. Οι γιατροί δήλωναν πως μια δόση είναι αρκετή, αντί των δύο που αναμενόταν αρχικά, έτσι τα περισσότερα αποθέματα του εμβολίου ήταν αχρείαστα στις υγειονομικές αρχές. Έτσι η Γερμανία εκδήλωσε το ενδιαφέρον να μεταπωλήσει τα πλεονάσματα εμβολίων για τη νέα γρίπη. Η Ελβετία αποφάσισε εξάλλου να δωρίσει τα μισά αποθέματά της σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και η Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει σχεδόν τα μισά εμβόλια απ’ όσα είχε παραγγείλει. Η επιχείρηση μαζικός εμβολιασμός είχε αποτύχει.
Πριν εκπνεύσει το 2009 η Ολλανδία, μία από τις σοβαρότερες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε επίσημα πως τελείωσε η επιδημία της νέας γρίπης Η1Ν1 στη χώρα. «Δεν υπάρχει πλέον θέμα επιδημίας», δήλωσε ο Μάρτιν Σόμπελς, εκπρόσωπος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο ο αριθμός των περιστατικών γρίπης των χοίρων στην Ολλανδία συνέχισε να φθίνει, φτάνοντας τα 4,4 άτομα στις 10.000 την 2η εβδομάδα του Δεκέμβρη του 2009. Επιδημία θεωρείται όταν υπάρχουν μολυσμένα από τον ιό περισσότερα από 5,1 άτομα την εβδομάδα στους 10.000 κατοίκους. Έτσι η Ολλανδία ήταν η πρώτη που αποχαιρέτησε επίσημα την απάτη της πανδημίας του ιού Η1Ν1.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Όλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν να αυξάνουν την αμφισβήτηση αναγκάζοντας μια μερίδα των λιγότερο εξαρτώμενων media να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους για το θέμα. Το γεγονός αυτό αναθάρρησε και τους αντιφρονούντες επιστήμονες που όλο αυτό το διάστημα βρισκόντουσαν στριμωγμένοι στη γωνία.
Ο  δρ. Βόλφγκανγκ Βόνταργκ (Wolfgang Wodarg), επιδημιολόγος και μέλος Συμβουλίου της Ευρώπης, ήταν ένας από εκείνους που είχαν επικριθεί σφοδρά για την στάση του όσον αφορά τον ιό Η1Ν1, επειδή δήλωσε πως χαρακτηρίστηκε λανθασμένα πανδημία «υπό την πίεση των εργαστηρίων». Κατάφερε όμως τελικά να πείσει αρκετά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέλουν πλέον να διενεργηθεί έρευνα για την κήρυξη της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε πανδημία. Έτσι, στις 7 Ιανουαρίου του 2010, απαιτήθηκε η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής επιτροπής διερεύνησης που θα εξετάσει«την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών». Πρόκειται επίσης να ερευνηθεί πώς και σύμφωνα με ποια επιστημονικά στοιχεία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έκρινε ότι πρόκειται για μία πανδημία «προκειμένου να αποφευχθούν άλλοι λανθασμένοι συναγερμοί». Σε κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές δέκα χωρών ο δρ. Βόλφγκανγκ Βόνταργκ αναφέρει πως τα εργαστήρια «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προοριζόταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού… Εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα». Για τον ίδιο η περιβόητη πανδημία του ιού H1N1 είναι η «ιατρική απάτη του αιώνα»! Οι συζητήσεις και οι έρευνες για το θέμα θα ξεκινήσουν στο Στρασβούργο στο τέλος Ιανουαρίου του 2010. Πολλά πρόκειται να αποκαλυφθούν τις βδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Εκτός αν το πανίσχυρο φάρμακαρτελ προλάβει να αντεπιτεθεί με κάποια νέα «επιδημία».
ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;
«Μπορείς να κοροϊδέψεις όλους τους ανθρώπους για κάποιο διάστημα, κάποιους ανθρώπους για πάντα, αλλά όχι του πάντες για πάντα», συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολ. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν υποτιμήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Μας υποτιμούν όλους συστηματικά θεωρώντας μας «πρόβατα» και «ζαλισμένο κοπάδι», που πανικοβάλλεται, αφηνιάζεται και χειραγωγείται με το παραμικρό. Μπορεί όντως οι περισσότεροι να είναι «πρόβατα», αλλά κάποιοι από εμάς επιμένουν να είναι «μαύρα πρόβατα», να μην ακολουθούν το κοπάδι και να έχουν ανεξάρτητη γνώμη και κρίση. Χάρη σ΄ αυτά τα «μαύρα πρόβατα» που αντιστέκονται κάποια σκοτεινά σχέδια στο τέλος δεν περνάνε. Το πρόβλημα στην όλη ιστορία είναι πως ο λαός έχει μάθει να εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις και τα έθνη-κράτη, θεωρώντας πως εργάζονται για το καλό του. Όπως απέδειξε όμως και η ιστορία της πανδημίας του Η1Ν1 κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες;


Σημείωση: Περισσότερες σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην αποκαλυπτική ειδική έκδοση Βιοτρομοκρατία: Εγκλήματα στο Όνομα της Ιατρικής Επιστήμης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγνωστο.

Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Α.Παπανδρέου»– ΓΝ-ΚΥ Κω «Ιπποκράτειον»– ΓΝ-ΚΥ Καλύμνου «Το Βουβάλειο»

Μετά από την σημερινή έγκριση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου μας υπάρχει πιθανότητα να αποπληρωθούν οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2015 στις 27 Φεβρουάριου .
Συναδελφικά 
Κινούς Βασίλης 


Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: 17/02/2016 

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΩ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΩ 

Ιπποκράτους 34 85300 Κως Τηλ. 6940133888 mail: dr.kiriakopoulos@me.com


 Αγαπητοί Συνάδελφοι σας παραθέτω έναν έντονο προβληµατισµό που απορρέει από διάταξη του προς ψήφιση νοµοσχέδιου γνωστό ως " Παράλληλο Πρόγραµµα". Στο 58 κεφάλαιο '' Εισαγωγικός βαθµός κλάδου ιατρών ΕΣΥ '' Παράγραφος 3 αναφέρεται : Σε θέσεις ειδικευµένων ιατρών ΕΣΥ, που προκηρύσσονται µέχρι 31/12/2017 δεν µπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ιατροί που υπηρετούν σε άλλη θέση ιατρού ΕΣΥ εκτός εάν παραιτηθούν ............ Επίσης αναφέρεται : "Εάν προκηρυχθεί µια κενή οργανική θέση λόγω µετάθεσης , συνταξιοδότησης κλπ δύναται να προκηρυχθεί : 1) στο βαθµό του Επιµελητή Β (ισχύει µε τον παλιό νόµο το ίδιο παραµένει και στον καινούργιο ) 2) στο βαθµό του Επιµελητή Ά ή Διευθυντή µε απόφαση του υπουργού υγείας µε τον καινούργιο νόµο. --" Το περιεχόµενο της παραγράφου αυτή είναι προδήλως αντισυνταγµατικό. Αποκλείει και στοχοποιει µια συγκεκριµένη οµάδα εργαζοµένων, ενώ επιτρέπει να τεθεί υποψηφιότητα από γιατρούς στρατιωτικούς, του ΠΕΔΥ ή ΕΟΠΥΥ, φυσικά από ιδιώτες αλλά και συναδέλφους ενταγµένους στο αντίστοιχο ΕΣΥ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Έλληνες υπηκόους εργαζόµενους σε νοσοκοµεία τρίτων χωρών, π.χ. Σαουδική Αραβία, Ρωσία . Η παρούσα διάταξη (η οποία διάταξη έρχεται για δεύτερη φορά µετά τον νόµο Αβραµοπούλου του 2009) έρχεται ενισχυµένη σε σχέση µε το 2009 διότι προβλέπει ότι ο Υπουργός Υγείας δύναται να προκηρύξει τόσο θέση Επ Α ΕΣΥ όσο και Διευθυντή. Μοιάζει εξωφρενικό ότι αποκλείονται από το να υποβάλλουν υποψηφιότητα για µια θέση Διευθυντή εργαζόµενοι ιατροί που π.χ. για 15 έτη σε µια κλινική του Ευαγγελισµού έχουν υποστεί όλες τις αντιξοότητες του συστήµατος και τη θέση να µπορεί να καταλάβει ιατρός που αν και πληροί συγκριτικά προσόντα σε σχέση µε τους συνυποψήφιους του, θα µπορούσε να έχει µόλις τελειώσει την ειδικότητα, ή να έχει σαφώς λιγότερη κλινική εµπειρία και προϋπηρεσία από τον ήδη υπηρετούντα. Φανταστείτε τι θα γίνει ιδιαιτέρως σε αποµακρυσµένα Νοσοκοµεία που εκ του νόµου τα κριτήρια είναι πιο ελαστικά. Η ισονοµία απαιτεί την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στις προκηρύξεις και από τους ιατρούς του ΕΣΥ. Η αντισυνταγµατικότητα της διάταξης είναι δεδοµένη στα µάτια όλου του νοµικού κόσµου. Κάποιοι προφασίζονται υποστηρίζοντας το νοµοσχέδιο την ανανέωση του ΕΣΥ. Σε ποια ανανέωση αναφέρονται όταν στο ίδιο νοµοσχέδιο αυξάνονται όρια ηλικίας για υποβολή αίτησης για θέση Επ.B στα 50 έτη. Στην παρούσα φάση της χώρας µας, που η αµφισβητούνται διεθνώς οι ικανότητες µας ως Έλληνες για την διαχείριση του κράτους είναι απαραίτητο να κυριαρχήσει η αξιοκρατία, να σταµατήσουν οι φωτογραφικές διατάξεις που χρόνια ταλαιπωρούν την Ελλάδα και να µην υποτιµούµε εµείς οι ίδιοι τους Έλληνες που επέλεξαν να µείνουν στην Ελλάδα! Αγαπητέ πρόεδρε όσοι συνάδελφοι από την Ένωση σας επιθυµούν να στραφούν στο Συµβούλιο Επικρατείας για την αντισυνταγµατικότητα των διατάξεων µετά την ψήφιση του νοµοσχέδιου ας επικοινωνήσουν µαζί µας Ως ΟΕΝΓΕ οφείλουµε να υποστηρίξουµε το δίκαιο και µην πάρουµε µέρος στην υποβάθµιση και στην προσπάθεια εξευτελισµού του γιατρού που δεν εργάζεται απλά, αλλά λειτουργεί στο Ελληνικό ΕΣΥ. 

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ