Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου


Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Και επειδή σπάνια έως καθόλου είναι δυνατόν να στραβώσει ο γιαλός, μάλλον ο καπετάνιος ή και οι καπετάνιοι έχουν χάσει και το γυαλό και το μπούσουλα.

Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο είναι η νέα εγκύκλιος του Υφυπουργού Οικονομικών σχετικά με τις εφημερίες και η οποία έχει αποσταλεί ήδη στις ΥΔΕ, στους Επιτρόπους του Γ.Λ.Κ. και στους Διοικητές των Νοσοκομείων.
Όπου αντί να επιλύονται προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση των εφημεριών σε σημείο επάρκειας και ασφαλούς πλαίσιου εφημέρευσης, ο καθορισμός επιτέλους του νέου πλαφόν εφημεριών και η επίλυση του σημερινού καθεστώτος αυθαίρετης και παράνομης περικοπής δεδουλευμένων εφημεριών, το Υπουργείο επαναφέρει το ξκαθεστώς του 12μορίου το οποίο το ίδιο είχε καταργήσει το 2004.


Προφανής σκοπός αφ΄ενός μεν να περικοπεί η αύξηση που προβλέπεται από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, αφ΄ετέρου να ανακοπεί το κύμα δικαστικών προσφυγών των γιατρών για διεκδίκηση νόμιμου αιτήματος απόδοσης των περικοπών των εφημεριών. Με δεδομένη δε την καθολική δικαίωση όλων των των γιατρών από τα αρμόδια δικαστήρια, επιχειρείται με μια δεύτερη αυθαίρετη και ηθικά παράνομη απόφαση να υποστηριχθεί μιά άλλη παρόμοια.

Αν όλα αυτά ισχύσουν, και οι γιατροί αποφασίσουν επιτέλους να πραγματοποιούν τα "νόμιμα αλλά και όχι απαραίτητα και ηθικά", τότε είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε στην απόλυτη απορρύθμιση του συστήματος εφημέρευσης και λειτουργίας των νοσοκομείων και στην συστηματική αποδόμηση της Κλαδικής Συμφωνίας.

Και επειδή βέβαια ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας της γρίππης, περιλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά κανένας Υπουργός, Υφυπουργός ή Γενικός Γραμματέας (πράγμα φυσικό γιατί τα Υπουργεία δεν παρέχουν υπηρεσίες υγείας αλλά γραφειοκρατικές και εν πολλοίς ημιπαράνομες και ημιαντιδεοντολογικές υπηρεσίες), κάποιοι αποφάσισαν οτι είναι η κατάλληλη ώρα να αποδυναμωθούν ακόμα παραπάνω οι βασικοί πυλώνες που στηρίζουν την Υγεία. Λογική πραγματικά ανεξήγητη εκτός αν πραγματικά αναφωνηθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς για την Υγεία το ιστορικό "Δυστυχώς επτωχεύσαμε".

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο - εγκύκλιο (εδώ) του αγαπητού και σεμνού κατά τα υπόλοιπα κ. Λέγκα και το ενημερωτικό σημείωμα του συνάδελφου Δημήτρη Βαρνάβα (εδώ). Επίσης θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αντίδραση της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την εγκύκλιο και τις προτάσεις - παρεμβάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: