Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ

                                                                               Ρόδος 15/03/2016

Προς

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κα Κ. Κλιάμπα



                               ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ένωσης Iατρών Νοσοκομείου Ρόδου και  Κέντρων Υγείας όπως μόνιμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Β. Κινούς και τον Γραμματέα Μ. Γεωργανά


Θέμα:
Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείου Ρόδου


Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ,

Ο πολύπαθος χώρος της Υγείας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες αλλαγές και μάλιστα τις περισσότερες φορές με προχειρότητα και βιασύνη. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Στην Περιφέρειά μας η ύπαρξη και κυρίως η σωστή λειτουργία των κατά τόπους Νοσοκομειακών Μονάδων και Κέντρων Υγείας αποτελεί όχι μόνο την ελπίδα και το στήριγμα των πολιτών, αλλά και ένα κίνητρο για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο αυτό και εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης αποτελεί σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τις εκατοντάδες χιλιάδες των τουριστών που κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους τον τόπο μας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μεταλλαχθεί σε τριτοβάθμιο, βρίσκεται στην κορυφή των δομών Υγείας, προσφέροντας αδιάλειπτα το αγαθό της υγείας στην Δωδεκάνησο και όχι μόνο,  και μάλιστα με υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Καθημερινά τα μνημονιακά χρόνια η παραγωγή αυτού του αγαθού στο ίδρυμα μας γίνεται δυσκολότερη, και αυτό γιατί οι ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό είναι πλέον πολλές, η συνταξιοδότηση και ο θάνατος συναδέλφων, η ευκαιριακή πολιτική των τελευταίων χρόνων στον τομέα των προσλήψεων, η εναρμόνιση της επιστημονικής γνώσης και με σύγχρονα πρότυπα υγείας, και η ανάγκη επιμόρφωσης είναι παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο μας καθημερινά. Προκειμένου να το επιτελέσουμε καταβάλλουμε προσπάθειες που τους περισσότερους από εμάς μας έχουν οδηγήσει αδιαμφισβήτητα σε κατάσταση υπερκόπωσης, γνωστής και ως σύνδρομο «burn out», με την πιθανότητα να κάνουμε κάποιο λάθος να αυξάνει ολοένα. Θα πρέπει να επισημάνουμε, επίσης, ότι κοντά σε εμάς υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει και το νοσηλευτικό, καθώς και το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

Αναλυτικότερα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, με μέση ροή 150 ασθενών  ημερησίως, είναι μόνιμα υποστελεχωμένο καθώς σε αυτό υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ιατροί (παθολόγος, ορθοπεδικός), ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν έξι με βάση τον ισχύοντα  οργανισμό . Τα όποια κενά που προκύπτουν καθημερινά καλύπτονται είτε από γιατρούς Γενικής Ιατρικής που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο μας, είτε από ειδικευόμενους με την αναγκαστική κάλυψη πάντοτε του ειδικευμένου ιατρού που εφημερεύει στα παθολογικά ή χειρουργικά τμήματα. Όσον αφορά την εφημέρευση των Γενικών Ιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αυτή καθίσταται δυνατή σύμφωνα με την  Αριθμ. Πρωτ. Γ.Π. οικ 7760/02.02.16 εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας. Με βάση, λοιπόν, την εγκύκλιο αυτή, ζητήσαμε από την Διοίκηση  της  2ης ΥΠΕ με το υπ’ αρ. 4067/18.02.16 έγγραφο του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας, να καλύψει τα κενά  με επιπλέον αποσπάσεις Γενικών  Ιατρών, γνωρίζοντας ότι δεν  δημιουργείται  πρόβλημα στο πλαίσιο εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας. Αρχικά ο Διοικητής συμφώνησε στην μετακίνηση τεσσάρων ιατρών, όπως φαίνεται στην υπ’ αρ. ΔΑΑΔ 10034/08-03-2016 απόφασή του, την οποία όμως ανακάλεσε, προς μεγάλη μας έκπληξη, σε μερικές ώρες με την υπ’ αρ. 10663/04-03-16 νέα απόφασή του, θέτοντας με την πράξη του αυτή σε κίνδυνο την ασφαλή  εφημέρευση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τμήματος που αποτελεί «βιτρίνα» του νοσοκομείου μας.

Το Καρδιολογικό Τμήμα λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου μόνο με τρεις ειδικευμένους ιατρούς. Σημειωτέον ότι παράλληλα με τις εργασίες του  λειτουργούν μονάδες όπως Βηματοδότησης - Ηλεκτροφυσιολογικής Μελέτης και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, δομές μοναδικές στο Νότιο Αιγαίο και σε επαρχιακό, μη πανεπιστημιακό νοσοκομειακό ίδρυμα. Χάρη στην λειτουργία των μονάδων αυτών, το κράτος εξοικονομεί  πληθώρα καρδιολογικών διακομιδών ανά έτος. Οι εναπομείναντες καρδιολόγοι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν Καρδιολογική Κλινική - Καρδιολογική Μονάδα (ΜΕΠΕ) - Καρδιολογικά Τακτικά Ιατρεία - Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Επίσης παραμένουν κλειστές από τριετίας η Νευρολογική Κλινική και η Νεφρολογική Κλινική, ενώ πρόσφατα ανεστάλη και η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, τα κενά που προέκυπταν από αποχωρήσεις συναδέλφων δεν καλύπτονταν από ιατρούς με μόνιμη σχέση εργασίας (προκήρυξη θέσεων) άλλα από επικουρικούς συναδέλφους, οι οποίοι όμως συνεχώς λιγοστεύουν είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων, είτε από απροθυμία των ιδίων να έλθουν και να υπηρετήσουν στην περιοχή μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είτε από λαθεμένη κεντρική πολιτική υγείας. Σημαντικός λόγος είναι επίσης και η τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου (που  είναι σε φάση έγκρισης από τριετίας), από τις 158 οργανικές θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ που θα έπρεπε να υπηρετούν στο νοσοκομείο μας, καλύπτονται μόνο οι 78, δηλ. ποσοστό 55%. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών και κατέχουν τον  βαθμό Διευθυντή. Σήμερα οι 78 αυτοί ιατροί είναι κατανεμημένοι σε 35 τμήματα. Τα τελευταία χρόνια 32 συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν, παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, και οι θέσεις τους δεν προκηρύχθηκαν λόγω μνημονίου. Στην θέση τους περιοδικά υπηρετούν 14 επικουρικοί ιατροί, που όμως είναι φανερό ότι καθόλου δεν επαρκούν για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Καταλήγοντας, οι νέοι συνάδελφοι οδηγούνται, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σε αναγκαστική μετανάστευση, η οποία πλήττει κυρίως τα περιφερειακά νοσοκομεία. Το δικό μας νοσοκομείο πλήττεται και για τον επιπλέον λόγο ότι βρίσκεται σε απομακρυσμένη παραμεθόριο περιοχή. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι από τους 45 ειδικευόμενους ιατρούς που υπηρετούσαν προ τετραετίας στο νοσοκομείο μας, σήμερα φτάσαμε να υπηρετούν μόλις 23  νέοι συνάδελφοι.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βρεθούμε μπροστά στην μερική (και κατόπιν πιθανόν  ολοκληρωτική) αναστολή της λειτουργίας ζωτικών κλινικών και τμημάτων, με ανυπολόγιστο κόστος για τον τόπο μας αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Κυρία Εισαγγελεύ, εμείς βρισκόμαστε στην θέση μας για να υπηρετήσουμε την δημόσια υγεία, για να περιθάλψουμε συμπολίτες μας και μη, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, μετανάστες, καθώς και κάθε συνάνθρωπό μας που ζητά να του διασφαλίσουμε το αγαθό της υγείας, έχουμε φτάσει, όμως, στα σωματικά και ψυχικά όριά μας.

Σας καλούμε όπως παρέμβετε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου μας και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Σας ευχαριστούμε για το άμεσο ενδιαφέρον σας.
                                          


                                           Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας                                            

Κινούς Βασίλειος                                         Γεωργανάς Μάριος

                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: