Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΣτΕ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τα αναδρομικά

Την καταβολή αναδρομικών από το 2012 και επαναφορά των αποδοχών τους στα τότε επίπεδα, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιούν την Παρασκευή στάση εργασίας στην Αττική, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείται η τριτανακοπή κατά της εξαίρεσής τους από την καταβολή αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που έχει κριθεί αντισυνταγματική.
Τριτανακοπή είναι το δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει τρίτος που δεν είχε συμμετάσχει, ούτε είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε ορισμένη δίκη και δεν είχε καταστεί έτσι διάδικος κατά της οριστικής απόφασης.
Αφορά όσους βλάπτονται από την απόφαση ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο τα έννομα συμφέροντα τους. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι άμεση, έμμεση ή και ενδεχόμενη και μπορεί να απορρέει από το διατακτικό, ή το αιτιολογικό της προσβαλλόμενης απόφασης.
Η ΟΕΝΓΕ ζητεί την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα καταβάλει τα αναδρομικά και στους γιατρούς, παρότι δεν το προβλέπει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.
Η ΟΕΝΓΕ, ωστόσο, τονίζει πως δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών απωλειών, δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.
Εξαιρούνται, παράλληλα, οι ειδικευόμενοι γιατροί, αν και αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του νόμου 4093/12.

Αναδρομικά

Για το θέμα των αναδρομικών ρωτήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Οι γιατροί ζήτησαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι, παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση αποφάσισε, από το υπερπλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής.
Μέσα στο επόμενο διάστημα – είπε – θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: