Επιβεβαιώνεται το πρόσφατο ρεπορτάζ του Iatronet σχετικά με την αξιολόγηση των διοικητών (και) για την ποιότητα της εφημερίας των νοσοκομείων.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για υποχρεωτική παρουσία τους στις εφημερίες και τήρηση ποιοτικών παραμέτρων, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση υπουργείου – διοικητών:
"Προχωράμε στα νοσοκομεία με καταρτισμένες διοικήσεις, που θα έχουν, μέσα από μια σύμβαση αποδοτικότητας, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους να πετύχουν, όπως και υποχρεωτική παρουσία στις εφημερίες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Για τη βελτίωση της εικόνας, το υπουργείο προχωρεί σε στήριξη των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αναδιοργάνωση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).
Ο υπουργός μίλησε για στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα Υγείας.
Για το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ανέφερε πως συνεχίζεται η ενεργοποίηση των επιτροπών λοιμώξεων, με στόχο τη μείωση κατά 35% των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός πενταετίας, προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Παραδέχτηκε πως η εικόνα του ΕΣΥ δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, λέγοντας πως θα επιδιωχθούν καθημερινές μικρές νίκες προς όφελος των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Πρωτοβάθμια

Αναφερόμενος στα αίτια που οδηγούν στην ταλαιπωρία των ασθενών στις εφημερίες, ο κ. Κικίλιας είπε πως τα τελευταία 45 χρόνια ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ανακοινώνει πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πενιχρά αποτελέσματα για τους πολίτες και το βάρος να πέφτει τελικά στα νοσοκομεία.
"Προφανώς, η σωστή λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι προτεραιότητά μας, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, αλλά θέλουμε ένα σύστημα Υγείας πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Για εμάς, εν αρχή ην το έργο", ανέφερε ο υπουργός.
Για το θέμα των ΤΟΜΥ, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε πως αξιολογείται η λειτουργία τους και τα στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι:
"Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της πρωτοβάθμιας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας (integrated hea