Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Τι χαριτωμένοι!
Εφτά λαγοί βγήκαν στο λιβάδι καταχείμωνο. Μασουλάνε, κουνάνε τ΄ αυτάκια τους, βγάζουν κραυγούλες. Όσοι κατέχουν τη διάλεκτο των λαγών ισχυρίζονται πως τέτοια συμπεριφορά παρουσιάζουν οι λαγοί όταν καταπιεστούν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μέχρι τα μέσα του καλοκαιρού οι λαγοί σώπαιναν. Κανείς από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν τους έδινε σημασία. Όμως η αλλαγή στο γκουβέρνο λειτούργησε στα λαγουδάκια όπως το κανουβούρι στα πουλιά.
Βγήκαν στην αρχή τα λαγουδάκια του ΠΙΣ. Τώρα ξεπρόβαλε δεύτερη ομάδα λαγών, η οποία ζει και σιτίζεται στο λιβάδι του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, την εταιρεία Διανέοσις.
Επτά επίλεκτα στελέχη της εταιρείας στρώθηκαν με ζήλο και συνέταξαν μελέτη 189 σελίδων με τίτλο «Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (κλικ εδώ). Συντάκτες: Γιάννης Τούντας, Γιάννης Κυριόπουλος, Χρήστος Λιονής, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Υφαντόπουλος, Τάσος Φιλαλήθης
Δύο αποσπάσματα αρκούν ώστε ν΄ αντιληφθείτε το εκσυγχρονιστικό βάθος της μελέτης:
«Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας που συμβάλλει στη γήρανση και την κόπωση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ, εκτός από τις ελλείψεις και τους χαμηλούς μισθούς, είναι ο θεσμός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».
«Στον δημόσιο τομέα, μόνο τα στελέχη που προορίζονται να έχουν υψηλές διευθυντικές θέσεις, άρα και αυξημένο βάρος στη λήψη αποφάσεων και στην κατανομή των πόρων, τα ιατρικά διευθυντικά στελέχη, θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και, βεβαίως, να εμφορούνται από τη φιλοσοφία του «δημόσιου χώρου», που δεν θα είναι μόνο σύγχρονη από τεχνολογική άποψη αλλά και κοινωνικά αποδεκτή. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του λοιπού προσωπικού θα μπορούσε να είναι μερικής απασχόλησης, ανάλογα δηλαδή με το έργο τους, ή ακόμα να είναι εποχιακής απασχόλησης».
Κακά τα ψέματα. Ούτε ο Μίλτον Φρίντμαν δε σκέφτηκε τέτοια καταπληκτικά πράγματα τότε που σχεδίαζε το πείραμα του νεοφιλελευθερισμού στη Χιλή του Πινοσέτ..  


Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: