Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

 Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του ΕΣΥ κατά την περίοδο 2017 έως 2022. Ίδια απόφαση είχε εκδώσει το Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ. Κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, αντίκεινται στις αρχές της του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Τρία συμπεράσματα:

ΠΡΩΤΟ: Οι νοσοκομειακοί γιατροί, έχοντας τη στήριξη της κοινωνίας και όλης της ιατρικής κοινότητας, οφείλουν να διεκδικήσουν επίμονα την αποκατάσταση του μισθολογίου τους, με διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών και αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η κυβέρνηση, μετά το χαστούκι που εισέπραξε στις ευρωεκλογές, πρέπει να αντιληφθεί πως η υγεία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα των πολιτών και αν συνεχίσει την ίδια τακτική αρνούμενη αυξήσεις στο προσωπικό του ΕΣΥ, θα εισπράξει σύντομα και νέο χαστούκι που θα ακουστεί μέχρι την οροσειρά των Άνδεων.

ΤΡΙΤΟ: Ο υπερφίαλος υπουργός Υγείας που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει Ειδικό Μισθολόγιο για τους γιατρούς ΕΣΥ ας αφήσει στην άκρη τα τρία κινητά με τα οποία ασχολείται διαρκώς και ας διαβάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κατ’ ελάχιστον θα καταλάβει πως υπάρχει Ειδικό Μισθολόγιο και το αφήγημα που έχει πλάσει για να αρνείται αυξήσεις δεν είναι ούτε καν για τις σχολές ρητορικής που διατηρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: