Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

'Εγκριση δαπάνης πρόσληψης 2000 γιατρών

Υλοποιούνται σταδιακά τα προβλεπόμενα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μετά από την έναρξη της διαδικασίας εξέλιξης των γιατρών του Ε.Σ.Υ. (με τα όποια προβλήματα ανακύπτουν ανά Νοσοκομείο και Υγειονομική Περιφέρεια), από το Μάϊο άρχισε και η διαδικασία υπολογισμού των αποδοχών και των εφημεριών.
Τελευταία εξέλιξη η έγκριση 1.600 θέσεων ειδικευμένων, 35ο ειδικευόμενων και 50 αγροτικών ιατρών, που θα υλοποιηθεί με κοινή προκήρυξη από το Υπουργείο Υγείας.
Η υλοποίηση των παραπάνω, αποτελεί την δικαίωση των αγώνων του γιατρών (έστω και μέσα από την τελικά περικομμένη ΣΣΕ), και την αποτελεσματικότητα της πίεσης στο Υπουργείο.
Παρά την συνεχιζόμενη στασιμότητα στο θέμα της στελέχωσης των Νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό (αναμφίβολα κομβικό στοιχείο για την λειτουργία του ΕΣΥ), αναγνωρίζονται θετικά στοιχεία στη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της ΣΣΕ. Απομένουν αρκετά να γίνουν, αρκεί το ιατρικό κίνημα να παραμείνει προσηλωμένο στους στόχους του, μακριά από κάθε πολιτική και προσωπική σκοπιμότητα.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Επιτροπής Προσλήψεων (Υπουργείο - ΟΕΝΓΕ) αναγράφονται παρακάτω, στο ενημερωτικό σημείωμα του συνάδελφου Σάκη Παπαδόπουλου.

Την Τετάρτη 24-6-09 πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζάς ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την δαπάνη για την πρόσληψη 1600 ειδικών γιατρών, 350 ειδικευόμενων και 50 αγροτικών γιατρών. Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει συνολικά από το Υπουργείο Υγείας αμέσως μετά την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής την 30-6-09. Θα προηγηθεί την Δευτέρα 29-6-09 συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ το οποίο θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους μας και θα πάρει αποφάσεις.

Οι εργασίες της Επιτροπής έχουν καταλήξει στα εξής :

  • υπάρχει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τη σημερινή στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
  • επιτυγχάνεται ο κεντρικός στόχος των προσλήψεων ειδικών γιατρών , που είναι η υλοποίηση της Σ.Σ.Ε. και του Ν. 3754\ 09 για να μην εξαναγκάζεται κανείς γιατρός να πραγματοποιεί άνω των 7 ενεργών εφημεριών τον μήνα ή 11 κάθε τύπου
  • προσεγγίζεται ο στόχος και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, ενώ τυχόν κενά που διαπιστώνονται στην πορεία θα καλυφθούν στην επόμενη διαπραγμάτευση.
  • καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των Μ.Ε.Θ. , των ΜΑΦ , των ΜΕΘ Παίδων , των Μ.ΕΝ. Νεογνών
  • στελεχώνονται όλα τα Τμήματα με τουλάχιστον 3 γιατρούς, καθώς και όλες οι Κλινικές – Τμήματα πού καλύπτουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με τουλάχιστον 5 γιατρούς
  • προωθείται η πιλοτική λειτουργία αυτοτελών Τ.Ε.Π. σε Νοσοκομεία που έχουν υποδομή και σύμφωνη γνώμη γιατρών και Διοικήσεων
  • εγκρίνεται η στελέχωση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΕΚΑΒ, των Αστικών Κ.Υ. Ευόσμου και Βύρωνα και του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
  • ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας των Νησιών, της παραμεθόριας ζώνης και μεγάλων περιοχών
  • προωθείται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ στην Επιτροπή παρέλαβαν τις προτάσεις των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υγείας, θα τις επεξεργαστούν ταυτόχρονα με τις προτάσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και στη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ την 29-6-09 θα παρουσιάσουν την δική τους τελική πρόταση.

Σάκης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: