Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αναζητείται λύση


Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ 30 ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ


Η μάχη συνεχίζεται.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ρόδου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Νομαρχιακό Μέγαρο για τη στελέχωσή του με εποχικούς νοσηλευτές. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αθανάσιος Κοσσιώρης και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα, η οποία παρέδωσε στο νομάρχη επιστολή των νοσηλευτών προς το Σύλλογο. Στην επιστολή καταγγέλλεται η αδιαφορία όλων εκείνων που απαξιώνουν την υγεία στη Ρόδο και ζητούν την παρέμβαση όποιου μπορεί να βοηθήσει.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πρόσληψη σαράντα νοσηλευτών με τετράμηνες συμβάσεις, τριάντα για το νοσοκομείο της Ρόδου και από πέντε στα νοσοκομεία της Κω και της Καλύμνου. Οι προσλήψεις, όπως και στο παρελθόν, θα γίνουν μέσω της εταιρείας «Γαληνός» αφού προηγηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία και το Νοσοκομείο. Την πρόσληψη των 40 νοσηλευτών θα εισηγηθεί ο κ. Μαχαιρίδης στην αυριανή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Χάλκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο νομάρχης επικαλέστηκε αρκετές φορές τα δημοσιεύματα της «ΠΡΟΟΔΟΥ» που αναφέρονται στην απελπιστική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι νοσηλευτές. Μάλιστα, ο κ. Μαχαιρίδης έκανε αναφορά και στο χθεσινό δημοσίευμα της «ΠΡΟΟΔΟΥ» που αφορούσε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείου της Λίνδου, το οποίο λειτουργεί χωρίς γιατρούς.
Μάλιστα, ο κ. Κοσσιώρης παραδέχθηκε ότι ουδείς ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου μας πλην του κ. Μαχαιρίδη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε: «Εγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Αυτό που είναι τραγικό είναι ότι έχουμε περιστατικά κόπωσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Είχαμε πάρει την απόφαση να μην προσλάβουμε το προσωπικό αν δεν υπογραφεί ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείο, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε μελλοντικά να δινόταν η δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού. Μετά όμως από την επιστολή των νοσηλευτών, δεσμεύτηκα για την πρόσληψη συμβασιούχων για 4 μήνες. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Μπορεί να νομίζουν κάποιοι ότι αυτή η υποχώρηση τους διευκολύνει, υπάρχει όμως η κοινωνία η οποία κρίνει αυτή την κατάσταση. Λυπούμαστε που οδηγούμαστε σε αυτή τη λύση, όμως δεν θα αφήσουμε και το Νοσοκομείο να καταρρεύσει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη και καλώ σε αυτό τον αγώνα να συστρατευτούν και οι βουλευτές μας, γιατί έχει να κάνει με την υγεία και το συμφέρον του τόπου μας».

Μιά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε του γιατρούς του Νοσοκομείου της Ρόδου, μετά από επικοινωνία με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Συγκεκριμένα μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η εκκαθάριση των εφημεριών του Μαΐου, έγινε χωρίς περικοπές και στο ύψος του βασικού μισθού.
  • Ο επίτροπος όμως, επικαλούμενος και τη σύμφωνη γνώμη και άλλων επιτρόπων, δεν αποδέχεται την εκκαθάριση αυτή, με το αιτιολογικό οτι δεν έχει καμία εγκύκλιο, ή υπουργική απόφαση που καταργεί το πλαφόν ή εξομειώνει το ποσόν των εφημεριών με τις τακτικές αποδοχές. Και η πραγματικότητα αυτή είναι, αφού το έγγραφο του υπουργείου (εδώ), φυσικά και δεν υπέχει θέση εγκυκλίου ή κανονονιστικής ρύθμισης.
  • Ακόμη φυσικά αγνοείται η απόφαση με την οποία εγκρίνεται η κατανομή κονδυλίων εφημεριών 2ου Τετραμήνου 2009, αν και έχει υπογραφεί προ εβδομάδος σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα. Και φυσικά αγνοείται και το επιπλέον ποσόν για τις διαφορές των εφημεριών, το οποίο οσονούπω επρόκειτο να υπογραφεί.
  • Δεν έχει αρχίσει ακόμη ο υπολογισμός των εφημεριών με το νέο μισθολόγιο, παρά μόνο για το μήνα Απρίλιο, όπου και έπεσε το μαχαίρι των περικοπών (400-600 ευρώ) και μετά άρχισε πάλι η επάνοδος στο παλιό τιμολόγιο.

  • Τελικά υπάρχει καποιος να μας ενημερώσει τι γίνεται. Για ποιό λόγο συνεχίζεται η τρικυμία εν κρανίω των υπευθύνων του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών;
Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, γράψαμε οτι κάτι γίνεται και σιγά-σιγά όλα δρομολογούνται.
Μάλλον βιαστήκαμε και μάλλον ξεχάσαμε το παρελθόν και το ποιόν.
Μήπως είναι όλα τόσο καλά, ώστε να είναι αληθινά;


Δεν υπάρχουν σχόλια: