Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ανδρέας Ξανθός: Σταδιακά και όχι άμεσα η προκήρυξη για 2.000 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών

Δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και η προκήρυξη θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΙΝΑΠ, οι γιατροί ζήτησαν τάχιστη προκήρυξη των θέσεων και τη σύντομη διεκπεραίωση των διαδικασιών, καθώς – έως το τέλος του έτους – τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το προεδρείο της Ένωσης επεσήμανε το θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), λέγοντας πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια, από τα οποία 150 παραμένουν ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Συζητήθηκε και το θέμα των επικουρικών γιατρών, η θητεία των οποίων λήγει εντός του έτους. Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε πως οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα, διότι δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων!
Αυτοί που απολύονται στις 30 Σεπτεμβρίου είναι περίπου 800. Ο υπουργός ανέφερε πως θα δει πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και το εάν το σύστημα “στέκεται στα πόδια του” και τότε θα υπάρξει απόφαση για το θέμα.

Εφημερίες

Για τις πρόσθετες εφημερίες, δεν απάντησε στο ερώτημα των γιατρών πώς συμβαίνει να είναι απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες πολλών μηνών και να πληρώνονται αμέσως όσοι κάνουν απογευματινά ιατρεία.
Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, η αντικατάσταση των οποίων αργεί απαράδεκτα, ζητήθηκε από τον υπουργό να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Η απάντηση που έδωσε είναι πως θα φύγει η διαδικασία από τις Περιφέρειες. Οι γιατροί έκριναν πως είναι αόριστη και δεν συνοδεύτηκε από κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις του υπουργείου πως υπάρχει σταθεροποίηση του συστήματος Υγείας, η οποία γίνεται αντιληπτή από υγειονομικούς και πολίτες:
“Η παραδοχή ότι το κουαρτέτο βάζει όρια δαπανών και ότι δήθεν η κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στην Υγεία σε αυτό το περιβάλλον δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους”, σχολιάζει το προεδρείο της Ένωσης.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: