Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2017
Α.Π:8195


ΠΡΟΣ:
  • ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
  • ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ

Απλήρωτοι παραμένουν οι συνάδελφοι επικουρικοί οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Όπως είναι γνωστό η μισθοδοσία περίπου 700 συναδέλφων, σχεδόν το 1/3 των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών, γίνεται μέσω ΕΣΠΑ. Πολλοί από τους συναδέλφους επικουρικούς εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ εκ των υστέρων και εξαναγκάστηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να υπογράψουν οι ίδιοι την αλλαγή της σύμβασής τους, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με μονομερείς αποφάσεις των διοικητών χωρίς καν οι ίδιοι να ενημερωθούν.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους, το κονδύλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, συνολικού ύψους 10.800.000 ευρώ, που αφορά τις τακτικές αποδοχές και τις πρόσθετες εφημερίες, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών) από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Έτσι σε πολλά νοσοκομεία οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για 1 – 3 μήνες. Μάλιστα στα νοσοκομεία δεν θα φτάσει ολόκληρο το αναγκαίο κονδύλι αλλά λιγότερο από το μισό, πράγμα που σημαίνει πως τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα. Τέλος παραμένει ασαφές τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, στο τέλος της οποίας λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των συναδέλφων που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, μετά τη λήξη του προγράμματος.  Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει και η  σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα βήματα των προκατόχων της. Της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις των υπαρχόντων  οργανισμών μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς, που και αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 6.000. Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινής δουλειάς, εργασιακής ομηρίας, ανισοτιμίας, αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας.                                                       
Απαιτούμε:
-          Την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων (τακτικών αποδοχών και εφημεριών) και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας από δω και πέρα.
-          Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα από την εργασιακά τους σχέση.
-          Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού.                                                                                          
-          Κατάργηση της αθλιότητας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων                                                                  
-          Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να απορροφηθούν και οι 2000 υπηρετούντες επικουρικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: