Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Τέλος στις πληρωμές και στην αναμονή των ασφαλισμένων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη γυαλιών οράσεων, βάζει η νέα διαδικασία κάλυψης των συγκεκριμένων δαπανών

Τέλος στις πληρωμές και στην αναμονή των ασφαλισμένων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη γυαλιών οράσεων, βάζει η νέα διαδικασία κάλυψης των συγκεκριμένων δαπανών.
Η διοίκηση του Οργανισμού ανάρτησε πρόσκληση για υπογραφή σύμβασης με τους οπτικούς, οι οποίοι αποδέχονται τον νέο τρόπο χορήγησης ειδών οράσεων στους ασθενείς.
Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι έπαιρναν παραπεμπτικό από τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, το πήγαιναν στον οπτικό και πλήρωναν το κόστος των γυαλιών.
Με την απόδειξη, πήγαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τούς επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.
Η υπογραφή σύμβασης ΕΟΠΥΥ – οπτικών αλλάζει τη διαδικασία, η οποία στο εξής θα έχει ως εξής:
Ο ασφαλισμένος να επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα τού χορηγεί τη “συνταγή” για τα γυαλιά.
Θα επικοινωνεί με τηλεφωνική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μάθει ποιός οπτικός είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό στην περιοχή του. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, θα επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οπτικό, ο οποίος θα εκτελεί τη “συνταγή”, χωρίς να ζητεί χρήματα από τον ασφαλισμένο.

Βελτίωση

Η νέα αυτή διαδικασία παρέχει στους ασφαλισμένους τρία σημαντικά πλεονεκτήματα.
Το πρώτο είναι πως δεν θα πληρώνουν τα 100 ευρώ που προκατέβαλαν μέχρι σήμερα στον οπτικό, περιμένοντας επί μήνες την καταβολή του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
Το δεύτερο είναι πως οι δικαιούχοι θα γνωρίζουν άμεσα (με τη χορήγηση της συνταγής) εάν είναι δικαιούχοι της παροχής. Στην περίπτωση που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος, το ηλεκτρονικό σύστημα του οφθαλμίατρου θα βγάζει την ένδειξη “χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης” ή “αποζημίωση με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου”).
Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι πως δεν θα χρειάζεται να περιμένουν έως και ένα έτος μέχρι να πάρουν από τον Οργανισμό τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εκκρεμούν σήμερα 95.000 αιτήματα από ασφαλισμένους για καταβολή ποσών από είδη όρασης.
Το 95% των αιτημάτων αυτών αφορούν την Αττική, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 20 μέρες στην περιφέρεια έως δώδεκα μήνες στην Αττική...

Πάροχοι

Για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (οπτικοί) η νέα διαδικασία φέρνει τις εξής αλλαγές:
Θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα αίτηση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οι πρώτες εγκρίσεις των συμβάσεων θα γίνουν μέσα σε 20 μέρες και οι επόμενες αιτήσεις θα εξετάζονται από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού κάθε 50 μέρες.
Για να υπογράψουν σύμβαση, θα πρέπει να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων να απασχολούν και πτυχιούχο οπτομέτρη.
Οι συμβεβλημένοι οπτικοί δεν θα εισπράττουν από τους ασφαλισμένους το τίμημα των γυαλιών. Το ποσό θα καταβάλλεται κάθε δύο μήνες στους λογαριασμούς τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως συμβαίνει με το σύνολο των παρόχων του Οργανισμού, θα καλούνται να επιστρέφουν ποσά υπέρβασης από τον “κλειστό” προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (clawback) και θα προβαίνουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων προς τον Οργανισμό.
Θεματοφύλακας των συμβάσεων θα είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών ΝΠΔΔ, ο οποίος λειτουργεί με εποπτεία από το υπουργείο Υγείας.

Κόστος

Το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ (47 εκατομμύρια το 2017). Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).
Η συντριπτική πλειονότητα των παραστατικών που έφταναν μέχρι σήμερα για εξόφληση στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν στα 100 ευρώ ανά παραστατικό, όσα δηλαδή καλύπτει ο Οργανισμός.
Με τη νέα διαδικασία, αυτό θα αλλάξει, καθώς θα πρέπει να δικαιολογείται το ποσό ανά χορηγούμενο είδος και θα ελέγχεται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 2.500 καταστήματα οπτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: