Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 27 Νοεμβρίου 2018
Α.Π:9194




ΠΡΟΣ:
  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ

Την Πέμπτη 22/11 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα τα 17 από τα 27 μέλη του Γενικού Συμβουλίου.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ήταν τα παρακάτω:
1. Η νομοθετική ρύθμιση για την  καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στο ιατρικό προσωπικό
2. Επικουρικοί
3. Προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2019
4. Προκήρυξη 10ου τακτικού συνεδρίου Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
5. Τρέχοντα

Πιο αναλυτικά:
Για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στο ιατρικό προσωπικό
Το χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας, τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που λάμβαναν πριν και μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν με  το Ν.4073/2012 και αφορά το  χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβληθούν στις 27/12 με τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα. Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Γ.Λ.Κ. για να ενημερωθεί σχετικά, δεδομένου ότι η εφαρμοστική υπουργική απόφαση που προβλέπεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Η ΟΕΝΓΕ μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης με τους αρμοδίους θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και τις Ενώσεις.
Η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει ένα μόνο μέρος των αναδρομικών που μας χρωστάνε, είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων. Κανείς δε μας τα χάρισε. Όλο το προηγούμενο διάστημα στην προμετωπίδα των αιτημάτων της Ομοσπονδίας  ήταν η  πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης και η επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το μνημονιακό νόμο 4073/2012.
Δε νομιμοποιήσαμε στη συνείδηση μας την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε για τα αναδρομικά μόνο όσους είχαν προσφύγει δικαστικά. Η συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων στην άσκηση της τριτανακοπής έδειξε την αποφασιστικότητα τους να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα τους για άμεση αποκατάσταση των  απωλειών, να διεκδικήσουν όλα όσα μας έχουν κλέψει. Έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους μας καλούν να υποταχθούμε στη λογική του «ρεαλιστικού και του εφικτού» ότι δε συμβιβαζόμαστε με την πραγματικότητα των περικοπών στους μισθούς, των χαρατσιών και της φοροληστείας. Ότι δε δεχόμαστε να ψαλιδίσουμε τις ανάγκες μας, δεν αρκούμαστε σε ότι περισσεύει από το «δημοσιονομικό χώρο», από το μπούκωμα δηλαδή με ζεστό κρατικό χρήμα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Για αυτό και δεν πρόκειται να μας «κλείσουν το στόμα» με μία εφάπαξ δόση. Αυτό θέλουν. Για αυτό με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το δρόμο για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν επηρεάζει το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών όπως αυτές προσδιορίστηκαν από το Ν.4472/2017». Το νόμο δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που είχε σαν αποτέλεσμα νέες μειώσεις στους μισθούς μας με στόχο «τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής κανονικότητας». Μας λένε δηλαδή ότι η δημοσιονομική κανονικότητα απειλείται από τις αυξήσεις στους μισθούς μας αλλά δεν απειλείται από τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των βιομήχανων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Απαιτούμε την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αναδρομικών.
Για τους επικουρικούς
Την ώρα που τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς, η κυβέρνηση απολύει 1.100 συναδέλφους (500 έως τις 31/12 και 600 έως τις 31/1). Και το κάνει ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι όχι μόνο καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα μόνο τμήμα των αναγκών που υπάρχουν αλλά και ότι αποτελούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία δουλεύοντας χρόνια ολόκληρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν οι συνάδελφοι απολυθούν, απειλούνται με κλείσιμο τμήματα και κλινικές που στηρίζουν τη λειτουργία τους  στους συναδέλφους επικουρικούς. Για αυτό κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία καταργεί την προϋπόθεση της μη συμπλήρωσης 10ετίας από την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας και δίνει τη δυνατότητα εγγραφής στους καταλόγους των επικουρικών πριν τη λήξη της θητείας τους. Από τη μία ομολογούν ότι είναι «αυξημένες οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση και από την άλλη αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, αντί να μονιμοποιήσουν τους συναδέλφους επικουρικούς, διαιωνίζουν το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος. Αξιολογούνται κάθε μέρα χρόνια ολόκληρα. Έχουν κριθεί οριστικά. Έχουν δικαίωμα όπως και οι άνεργοι συνάδελφοι στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Απαιτούμε να μπει τέλος εδώ τώρα στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων μας. Να μονιμοποιηθούν και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.
Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις. Από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων να οργανώσουν τον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, κανένας ελαστικά εργαζόμενος, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10/12 ώρα 12:00-3:00 μμ. και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 13:00.

Για τον κρατικό προϋπολογισμό
Η επίθεση στα δικαιώματα του λαού στην Υγεία – την Πρόνοια - την Ασφάλιση, δεν έχει τέλος. Στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία προβλέπεται νέο τσεκούρι.
- Για τα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογίζεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015.
- Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ.
- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. ευρώ το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017.

Μετά από αυτά μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγονται οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κόπτεται τάχα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» διατηρεί παλιές περικοπές και φέρνει νέες. Σηματοδοτεί την επίθεση διαρκείας σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων για τη θωράκιση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων, την ίδια στιγμή που προβλέπει μείωση των επιχειρηματικών κερδών από 29% στο 25%! Επιβεβαιώνεται έτσι για μία ακόμη φορά ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και η ικανοποίηση των αναγκών μας δεν συναντιόνται πουθενά.

10ο Τακτικό Συνέδριο ΟΕΝΓΕ
Το Γ.Σ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αποφάσισε το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019.
Πιθανές ημερομηνίες: 5-6-7 ή 12-13-14 ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων.                                
Θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
Για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα εκδοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις.

                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: