Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

 Λίστα Χειρουργείων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ


Τα Νοσοκομεία στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαφάνειας και εφαρμόζοντας τις διατάξεις της υπ' αριθμ. Α3α/οικ.97136/23.12.2016 ΥΑ και της υπ' αριθμ. Α3α/οικ.4121/19.1.2017 Εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να αναρτούν στον ιστότοπό τους κάθε εβδομάδα επικαιροποιημένη λίστα Χειρουργείου με τις προγραμματισμένες επεμβάσεις ανά τμήμα/ειδικότητα.


 


Η διαδικασία που πρέπει να  ακολουθείται  είναι η εξής :


Κλινική εκτίμηση


Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, ο ιατρός θα πρέπει να συντάσσει γραπτό σημείωμα, στο οποίο θα προσδιορίζει την επέμβαση που απαιτείται και θα την εντάσσει στην απαιτούμενη κατηγορία  με βάση τον βαθμό προτεραιότητάς της.  


Ο ασθενής θα πρέπει να παραδίδει το γραπτό σημείωμα του ιατρού στην γραμματεία του τμήματος Κίνησης Ασθενών και να παραλαμβάνει άμεσα έναν μοναδικό αριθμό με τον οποίο θα μπορεί να ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασής του από τον ιστότοπο του κάθε νοσοκομείου. Η έκδοση του μοναδικού αυτού αριθμού αποφασίστηκε μετά από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να μην είναι ορατά στο διαδίκτυο τα στοιχεία του κάθε ασθενή και να μην είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ταυτότητας του.

 

Η λίστα χειρουργείου λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για την προάσπιση της διαφάνειας και της νόμιμης διαδικασίας εισαγωγής του ασθενούς στα χειρουργεία. Είναι ένα μέρος της βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας των πολιτών και στοχεύει στην ηθικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με τη λίστα χειρουργείου δίνεται προτεραιότητα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση κάθε ασθενούς στην ιατρική φροντίδα μέσα από διαφανείς διαδικασίες .

Εάν δεν υλοποιούνται όλα αυτά τότε δεν πρέπει να ξαναμιλήσουμε για λίστες χειρουργείου....!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: