Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ 10/1/2008

Η σύνθεση: στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο κ. Αβραμόπουλος επικαλούμενος ψηφοφορία στη Βουλή. Συμμετείχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου κ. Αδαμίδης. Από την ΟΕΝΓΕ συμμετείχαν οι Τσούκαλος, Λαοπόδης, Κοσμοπούλου, Γιαννόπουλος και Βαρνάβας.

Πριν ξεκινήσει συζήτηση υποβλήθηκε ερώτημα στον κ. Καλογερόπουλο εάν είναι ακριβής ή πρόκειται για παραδρομή η δήλωση του Υπουργού πριν λίγη ώρα στη Βουλή για εμπλοκή του ΠΙΣ στις διαπραγματεύσεις. Απάντησε ότι δεν είναι αποδεκτή εμπλοκή του ΠΙΣ και μάλλον πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση.
Από πλευράς ΟΕΝΓΕ δηλώθηκε στην πλευρά του Υπουργείου ότι μεταφέρουμε και διαπραγματευόμαστε επί τη βάσει των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου που ελήφθησαν στις 21 Νοεμβρίου 2007, τις οποίες και αναπτύξαμε εκ νέου. Διευκρινίστηκε εκ μέρους μας ότι οδηγηθήκαμε στη συνολική απόρριψη της πρότασης του Υπουργού για τρεις λόγους:
1.- δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου
2.- παραμένει στάσιμη η οικονομική μας κατάσταση για 10 χρόνια και διεκδικούμε πλέον νέο μισθολόγιο
3.- διαφωνούμε με το επίδομα εφημέρευσης και επιμένουμε να θεωρούμε τις εφημερίες ως χρόνο υπερωρίας.

Ο κ. Καλογερόπουλος κατέβαλε προσπάθεια να δικαιολογήσει την έλλειψη εγγεγραμμένων κονδυλίων με το επιχείρημα του ήδη καταρτισμένου προϋπολογισμού όταν άρχισαν πέρσι οι διαπραγματεύσεις, υποστήριξε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες για κάποιες παροχές το 2008 με ανακατανομή κονδυλίων ή με δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, διότι υπάρχει συμφωνία Αλογοσκούφη και πρωθυπουργού και τα κονδύλια θα εξευρεθούν.
Θεωρεί ότι συγκλίνουμε στα εξής:
¨ Στην πρόσληψη 2000 γιατρών το 2008 και 2500 γιατρών το 2009
¨ Στο αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
¨ Στο πολυδιευθυντικό
¨ Στην εφαρμογή πρωινού 7ωρου-5νθήμερου και χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία αργίας
¨ Στην αντίληψη της εφημερίας ως υπερωριακού χρόνου εργασίας.
Στο θέμα του νέου μισθολογίου έγινε αποδεκτό ότι όντως σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2010. Το θέμα αυτό θα διερευνηθεί μέχρι τη Δευτέρα σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης θα διερευνηθεί και το θέμα της φορολόγησης των εφημεριών, για τις οποίες ζητήσαμε να είναι αφορολόγητες οι εφημερίες πέραν του 48ωρου.
Μείναμε σύμφωνοι το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου να σταλεί στην ΟΕΝΓΕ κείμενο από το Υπουργείο στο οποίο θα καταγράφει τα συμπεράσματα της συνάντησης με την ΟΕΝΓΕ και τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας για διευκρινήσεις επί του εν λόγω κειμένου.
Θα επακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Σχόλια
Είναι πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας συζητά και τοποθετείται εμπεριστατωμένα στις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αποσύροντας μέρος των δικών του προτάσεων με χαρακτηριστικότερο το επίδομα εφημέρευσης. Η αποδοχή διαπραγμάτευσης για νέο μισθολόγιο έχει γίνει και στο παρελθόν, αυτή τη φορά όμως λαμβάνεται υπόψη η αφετηρία που θέτει η ΟΕΝΓΕ, δηλαδή τα 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες του ΕΣΥ. Εντούτοις, όπως και στο παρελθόν, τίποτα δεν είναι σαφές από πλευράς κυβέρνησης και η συζήτηση μετατίθεται σε μία υπό συγκρότηση Επιτροπή Μισθολογίου.
Στο θέμα των προσλήψεων υπάρχει δυσπιστία για το ύψος των κονδυλίων που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στον τρέχοντα προϋπολογισμό και ίσως μόνον η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα συνοδεύσει την κύρωση με νόμο της ΣΣΕ θα μας λύσει το μυστήριο.
Εν κατακλείδι το κλίμα αφερεγγυότητας που καλλιέργησε ο κ. Αβραμόπουλος σ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας μας αναγκάζει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε εξαγγελίες, διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις. Στο Γενικό Συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου θα εκτιμήσουμε τις συνολικές εξελίξεις και θα αποφασίσουμε για την τακτική μας.

Συναδελφικά
Βαρνάβας Δημήτρης
μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: