Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Απόφαση Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου

Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν αρνητική απόφαση το Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την νομιμότητα της τροπολογίας Αβραμόπουλου, επαναφέροντας στο προσκήνιο την άμεση εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για το χρόνο εργασίας. Συγκεκριμένα:

Οι «ευρηματικές» ρυθμίσεις και οι εμβαλωματικές τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας για το καθεστώς εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. κρίθηκαν παράνομες από την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου.Το Ε.Ε. συνεδρίασε, έπειτα από την ένσταση που είχε καταθέσει ο επίτροπος του Ηρακλείου (με θέμα τις απλήρωτες εφημερίες στο Ρέθυμνο), βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης για τις εφημερίες δεν είναι σύννομη και αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο…Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας), αποφάσισε τη διασφάλιση της άμεσης καταβολής των απλήρωτων εφημεριών των ιατρών του Ρεθύμνου, θεωρώντας ότι πρόκειται για δεδουλευμένα και ότι πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση των ιατρών!Όμως, από 01/07 θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θέτει ως εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αυτόν, των 48 ωρών για τους ειδικευμένους ιατρούς και 56 ωρών για τους ειδικευόμενους. Ενημερωτικά, με το υπάρχων καθεστώς της «συγνωστής πλάνης»(υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας δεν έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον περιορισμό των υπερωριών των γιατρών και έχει προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση πληρώνοντας τους γιατρούς για τις εφημερίες που κάνουν, κατά παράβαση επί της ουσίας του ευρωπαϊκού κανονισμού) ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των ιατρών υπερβαίνει κατά πολύ τον προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνά ακόμη και τις 110 ώρες, εβδομαδιαίως!

Τώρα τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες μέρες. Οι εξελίξεις θα τρέξουν αναπόφευκτα. Το αποτέλεσμα είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Ο σημαντικότερος θα είναι η δική μας συμπόρευση και επμονή

Δεν υπάρχουν σχόλια: