Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ελεγκτικό Συνέδριο και Εφημερίες

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδρίασε στις 27/6/2008 και αν και δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση, γνωρίζουμε το περιεχόμενο της (το οποίο συνοπτικά) είναι το εξής:
  1. Η τροπολογία Αβραμόπουλου είναι αντισυνταγματική.
  2. Οι εφημερίες που πραγματοποιούνται μέχρι τέλους Ιουνίου πρέπει να πληρωθούν και
  3. Από 1ης Ιουλίου εφημερίες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία (εφαρμογή του 48/56ώρου).

Συνεπώς καλούνται όλοι οι ιατροί να εφαρμόσουν το 48/56ωρο και οι κλινικές/εργαστήρια θα πρέπει να έχουν σύννομο πρόγραμμα εφημεριών για τον Ιούλιο κι εφεξής.


Το Υπουργείο είχε σχεδόν 3 χρόνια για να ρυθμίσει την ομαλή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και το μόνο που έκανε ήταν να υπόσχεται προσλήψεις και να εκδίδει νομικά αβάσιμες (και αντισυνταγματικές) "τροπολογίες".
Ας αναλάβει τώρα το Υπουργείο τις ευθύνες των όποιων προβλημάτων προκύπτουν από την μέχρι σήμερα αδιαφορία και τον εμπαιγμό!


Οι μόνες νόμιμες εφημερίες από 1.7.2008 είναι όσες είναι στα πλαίσια του 48/56ωρου. Η όποια "παρότρυνση" για υπέρβαση αυτών αποτελεί ποινικό αδίκημα κι έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Τυχόν "δηλώσεις συναίνεσης" γιατρών να υπερβούν το 48/56ωρο θεωρούμε ότι είναι αναξιοπρεπείς αλλά και επικίνδυνες αφού η όποια υπέρβαση του νόμιμου μέγιστου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας απαλλάσσει πλήρως το Νοσοκομείο και οι όποιες αστικές και ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του ιατρού που θα έχει συναινέσει να υπερβεί το 48/56ωρο. επιπλέον δεν γνωρίζουμε αν οι εφημερίες αυτές θα πληρωθούν!


Παρόμοια απόφαση έχει ληφθεί κι από πολλές άλλες Ενώσεις πανελλαδικά ενώ καθημερινά υιοθετείται και από τις υπόλοιπες ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών.


Λύσεις υπάρχουν για το Υπουργείο προκειμένου να βγει η κατάσταση από το αδιέξοδο στο οποίο το ίδιο (το Υπουργείο) την έχει οδηγήσει. Είτε με την πρόσληψη των μερικών χιλιάδων γιατρών που απαιτούνται για την λειτουργία των νοσοκομείων κι αυτό εντός των επόμενων ημερών, είτε με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με του νοσοκομειακού ιατρούς. Προφανώς και είναι ανέφικτό το πρώτο οπότε πρακτικά οδηγούμαστε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι θέσεις και τα αιτήματά μας που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά προκειμένου να υπογράψουμε την συλλογική σύμβαση έχουν καθοριστεί από το πρόσφατο Έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ

Πηγή: www.eina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: