Μετά από συζήτηση η οποία διήρκεσε πάνω από τρείς ώρες, τα συνολικά συμπεράσματα και οι αναλαμβανόμενες δράσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο. (Δελτίο Τύπου).
Όσον αφορά τα θέματα που απασχολούν το ιατρικό προσωπικό και το Γ.Ν. Ρόδου και Δωδ/σου, οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις είναι:
- Λήψη θεσμικών μέτρων και κινήτρων για την τοποθέτηση ειδικευμένων ιατρών στις Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας και εν προκειμένω της Δωδεκανήσου. Διαπιστώθηκε πρόθεση του Υπουργείου να θεσμοθετήσει μέσω υπουργικής απόφασης, την υποχρεωτική υπηρεσία για ένα έτος σε νησιωτικά νοσοκομεία και άγονες - προβληματικές περιοχές, όλων των νεοπροσλαμβανομένων ιατρών σε ειδικότήτες όπου παρατηρούνται ελλείψεις και ελλειπής στελέχωση.
- Να επιταχυνθούν, κατά προτεραιότητα, οι διαδικασίες των κρίσεων των ιατρών για την άμεση στελέχωση των παραπάνω Μονάδων Υγείας της Δωδεκανήσου. Επίσης να επισπευθούν οι διαδικασίες πρόσληψης ειδικευομένων και αγροτικών με πιθανή τροποποίηση του τρόπου προκήρυξης και επιλογής των τελευταίων (Προξηρύξεις όχι ανά έξη μήνες αλλά ανά 2-3 μήνες).
- Επιτάχυνση των διαδικασιών αναμόρφωσης - τροποποίησης των οργανισμών των Νοσηλευτικών Μονάδων της Δωδ/σου. Ήδη εγκρίθηκε ο Νέος Οργανισμός του Γ.Ν. Ρόδου και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή.
- Αύξηση του αριθμού των ειδικευομένων Γ.Ν. Ρόδου (ήδη έχουν εγκριθεί 13 νέοι ειδικευόμενοι) μέχρι του αριθμού των 25-30, με παράλληλη αύξηση του χρόνου ειδικότητας. Ήδη έχει αυξηθεί ο χρόνος ειδικότητας στις παρακάτω ειδικότητες: Καρδιολογία σε 2 χρόνια, Παιδιατρική σε 3 χρόνια, Μικροβιολογία σε πλήρη ειδικότητα, Νεφρολογία σε πλήρη ειδικότητα, Παθολογία σε 3 χρόνια, Νευρολογία σε 1 χρόνο από 6 μήνες. Επίκειται η χορήγηση ειδικότητας ή αύξηση στις παρακάτω ειδικότητες: Αναισθησιολογία σε 2 1/2 - 3 χρόνια από 1 που είναι τώρα,με παράλληλη αύξηση των ειδικευομένων κατά 2 (συνολο 4), Γεν. Χειρουργική σε 4 από 3 που είναι τώρα, Μαιευτική-Γυναικολογία σε 3,5 από 2,5, Γαστρεντερολογία σε 1 χρόνο, και ΜΕΘ για πλήρη εξειδίκευση και μετεκπαίδευση για 6μηνο σε ειδικευμένους.
- Δημιουργία ΤΕΠ, με τη πρόσληψη από το Νέο Οργανισμό, 1 Διευθυντή, 1 ΕΑ και 1 ΕΒ και 2 χειρουργών - 2 Παθολόγων.
- Κάλυψη του Τμήματος Μαγνητικής - Αξονικής Τομογραφίας με δύο Ειδικευμένους των οποίων η κρίση βρίσκεται στην τελική φάση με επίσπευση όλων των διαδικασιών.
- Την προώθηση της σχετικής διαδικασίας για την ίδρυση και λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με δυνατότητες επεμβατικής καρδιολογία (στεφανιογραφίες κλπ) με αξιοποίηση και αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος αγγειογράφου.
- Αντικατάσταση του ήδη ύπαρχοντος αξ. τομογράφου (10 ετίας) με σύγχρονο 64 τομών.
- Επέκταση της λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Β. εκτός απο του τοπικούς τομείς Ρόδου και Έμπωνα, στη Νότια Ρόδο και την Κω. Επαναβεβαίωση της διατήρησης του ελικοπτέρου Super Puma στη Ρόδο.
Για το νοσηλευτικό προσωπικό:
- Την άμεση πρόσληψη 50 εποχικών υπαλλήλων με 8μηνη σύμβαση.
- Την συνέχιση της υπηρεσίας 30 νοσηλευτών που ήδη έχουν προσληφθεί μέσω της ΡΟΔΟΝ Α.Ε. του Δήμου Ρόδου, με τροποποίηση της διαδικασίας πρόσληψης μέσω υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Φορέων Υγείας της Νομαρχίας και του Δήμου, ώστε να καλυφθεί η χρηματοδότηση των προσλήψεων αυτών.
- Την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με ικανό αριθμό προσλήψεων από τον διαγωνισμό των 1600 νοσηλευτών που αναμένεται να προκηρυχθεί.
- Την πρόσληψη 20 νοσηλευτών με προκήρυξη που βρίσκεται ήδη στο Εθν. Τυπογραφείο και αναμένεται να ανακοινωθεί τη προσεχή εβδομάδα.
- Θέσπιση κριτηρίων εντοπιότητας για τις προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Επίσης για τις υπόλοιπες δομές της Δωδ/σου αποφασίσθηκε:
- Κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου Κώ, από την 2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου
- Κάλυψη του ΚΥ Καρπάθου από το Γ.Ν. Ρόδου.
Επίσπευση των διαδικασίων ανέγερσης νέου Νοσοκομείου Κω και αποπεράτωση των νέων χειρουργείων Κω μέσα στον Αύγουστο. Ανέγερση, αποπεράτωση και λειτουργία απο τη ΔΕΠΑΝΟΜ των νέων Πολυδύναμων Περιφερεικών Ιατρείων Αντιμάχειας, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λειψών, αναβάθμηση των περιφερειακών ιατρείων Λίνδου - Γενναδίου και Ολύμπου Καρπάθου σε Πολυδύναμα. Διατήρηση και χρηματοδότηση μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο και δημιουργία παραρτήματος στη Κάλυμνο.
Όλα τα παραπάνω, αποτέλεσμα της συνολικής, διαρκούς και επίμονης πίεσης και διεκδίκησης των φορέων της Δωδεκανήσου, μετά και την πρωτοβουλία του Νομάρχη Δωδεκανήσου, φαίνονται να καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού προβλήματος Υγείας στα Δωδεκάνησα. Απομένει να κριθούν στην ουσία και στη υλοποίησή τους, καθώς και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Ο χρόνος ως γνωστόν είναι ο καλύτερος κριτής. Η διηυρημένη σύνθεση της σύσκεψης, η καταγραφή όλων των προβλημάτων, οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις αφήνουν περιθώρια καλής ανάγνωσης. Οι φορείς της Ρόδου και της Δωδεκανήσου έκαναν το καθήκον τους, το Υπουργείο πιστεύουμε οτι κατανόησε το μέγεθος και την ιδιατερότητα του προβλήματος, απομένει η υλοποίηση και ο τελικός απολογισμός.
Η συνολική σχεδόν αποδοχή των προτάσεων του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ.Ν. Ρόδου, πέραν της σχετικής αισιοδοξίας, μας επιφορτίζει με την ευθύνη της συνολικής παρακολούθησης των εξελίξεων και της υλοποίησης αυτών και μας δίνει το δικαίωμα συντονισμού και διεκδίκησης και όλων εκείνων των ενεργειών που συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αναβάθμισης και προβολής του έργου των νοσοκομειακών γιατρών. Όπως θα επικροτήσουμε κάθε καλή πρωτοβουλία και ενέργεια, με την ίδια σκέψη θα κριτικάρουμε και θα καυτηριάσουμε κάθε απόκλιση από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις.
Όπως είμαστε παρόντες σε κάθε διάλογο που προσπαθεί να δώσει λύσεις και διεξόδους, έτσι θα είμαστε παρόντες και στην τελική κριτική , θετική ή αρνητική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου