Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Υπόμνημα Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών προς τον Υπουργό Υγείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ


Ρόδος 10 Ιουλίου 2008

Αρ. Πρωτ. 23/2008


Προς,

Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, ολόψυχα ευχόμαστε να αποχωρήσουμε από αυτή, με αισθήματα αναγνώρισης της προσπάθειάς όλων των εμπλεκομένων, για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Ρόδου και των λοιπών δομών υγείας του Νομού Δωδεκανήσου, και με ξεκάθαρες αποφάσεις και δεσμεύσεις.

Σας καταθέτουμε το παρακάτω υπόμνημα, με την ιεράρχηση κατά προτεραιότητα και αναγκαιότητα, που αφορά την καταγραφή και την προτεινόμενη επίλυση των ήδη μεγάλων προβλημάτων του Γ.Ν. Ρόδου.

  1. Την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου από τα συναρμόδια υπουργεία. Την παραπάνω ενέργεια θεωρούμε ως πρωταρχικής σημασίας και σημαντικό εργαλείο στην επίλυση του προβλήματος στελέχωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου.
  2. Την άμεση προκήρυξη των τριών θέσεων που προβλέπονται από το νέο οργανισμό, για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του οποίου την αυτόνομη οργάνωση και λειτουργία θεωρούμε σαν επιτακτική και ανάλογου νοσηλευτικού προσωπικού ΤΕΠ
    Την επίσπευση των διαδικασιών για την περάτωση όλων των κρίσεων του ιατρικού προσωπικού που εκκρεμούν για τα νοσοκομεία του Νομού.
  3. Την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών, των οποίων ο διορισμός καθυστερεί, με αποτέλεσμα τη δυσχερή κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των Κλινικών και αύξηση αυτών ανά τμήμα και ειδικότητα όπως έχει ήδη ζητηθεί, με παράλληλη αύξηση αυτών κατά 12 σύμφωνα με τις εκτιμούμενες ανάγκες.
  4. Την άμεση κάλυψη του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας με αποσπασμένο ιατρό της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου όπου υπάρχουν αρκετοί ιατροί (πχ Τζάνειο 7 ιατροί). Είναι δυσάρεστο να μην λειτουργεί ο Μαγνητικός Τομογράφος του Νοσοκομείου, που αποτελεί πανάκριβη επένδυση του Κράτους και του Νοσοκομείου και ο οποίος με την ανάπτυξη του Νευροχειρουργικού και Αγγειοχειρουργικού Τμήματος και άλλων κλινικών, να μην είναι διαθέσιμος λόγω έλλειψης κατάλληλου ιατρού.
  5. Την στελέχωση της ΜΕΘ με νοσηλευτικό προσωπικό (κατ΄εξαίρεση όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο) ώστε να αναπτυχθεί το σύνολο των κλινών. Την λειτουργία της Μονάδας Νεογνών, με αξιοποίηση επιτέλους του υπάρχοντος πλήρους εξοπλισμού, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος από της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου (2000).
  6. Την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείου(6 νοσηλευτές τουλάχιστον και 3 βοηθοί αναισθησιολόγου) ώστε να μην παραμένουν σε αχρηστία 6 χειρουργικές αίθουσες σε σύνολο 9, με επακόλουθο τη δημιουργία μεγάλων αναμονών ασθενών και εξοντωτικών συνθηκών εργασίας για το προσωπικό.
  7. Την άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων – ΚΥ Κω και Καρπάθου σε ιατρικό προσωπικό, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα μονήρων ειδικοτήτων σε κρίσιμες ειδικότητες και να σταματήσει η αιμορραγία ιατρικού προσωπικού του ΓΝ Ρόδου, σε καιρούς αυξημένης ζήτησης και οριακής επάρκειας σε ιατρικό προσωπικό. Επίσης είναι απαραίτητη η προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τουλάχιστον για το ΚΥ Καρπάθου, ώστε η παρουσία του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού να έχει νόημα και πρακτική αξία. Προτείνουμε μέχρι την οριστική επίλυση των σχετικών διαγωνισμών πρόσληψης, και τουλάχιστον κατά την καλοκαιρινή περίοδο (μέχρι Σεπτέμβριο) την “υιοθέτηση” του Νοσοκομείου Κω και του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, από Νοσοκομεία ευθύνης της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου.

Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αφού διευθετηθούν το συντομότερο τα επείγοντα προβλήματα που προαναφέραμε, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για:

  1. Την έγκριση δημιουργίας και λειτουργίας τμήματος επεμβατικής καρδιολογίας – στεφανιογραφίας, στα πλαίσια λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία έχει προχωρήσει στη σχεδίαση, οργάνωση και εξεύρεση εκπαιδευτών και προσωπικού, ώστε να καταστεί εφικτός ο έλεγχος και θεραπεία των καρδιολογικών ασθενών που κατά εκατοντάδες προσφεύγουν σε νοσοκομεία των Αθηνών και αλλού.
  2. Τη δημιουργία , παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του ΕΚΑΒ Έμπωνα, και παραρτήματος στη Νότια Ρόδο, όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε αντιδιαστολή με την μεγάλη αύξηση πληθυσμού και την υπερσυγκέντρωση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
  3. Την αντικατάσταση του υπάρχοντος αξονικού τομογράφου ο οποίος έφτασε πλέον στα όρια της ευδόκιμης και αποδοτικής εργασίας του, με άλλον νεώτερης τεχνολογίας.
    Την ψηφιοποίηση των ακτινολογικών εμφανιστηρίων.
  4. Την έγκριση προμήθειας 2 φορητών υπερηχογράφων και ενός πλαστικού φορητού αναπνευστήρα για το ΤΕΠ.
  5. Την αξιοποίηση των δύο αξονικών τομογράφων του Νοσοκομείου Καλύμνου και του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, οι οποίοι παραμένουν στις συσκευασίες τους τουλάχιστον από διετίας.
  6. Την επιτέλους λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του ΚΘ Λέρου, για να δοθεί τέλος στην οδύσσεια των νεφροπαθών του νησιού και της Πάτμου που αναγκάζονται καθημερινά να μεταβαίνουν με πλοίο σε Κώ και Κάλυμνο.

    Τα παραπάνω δύο αιτήματα (5,6), αν και δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συλλόγου μας, εν τούτοις πιστεύουμε ότι αποτελούν αφ΄ ενός μεν δίκαια αιτήματα, αφ΄ ετέρου η επίλυσή τους θα αποσυμφορήσει το ΓΝ Ρόδου από σημαντικό αριθμό ασθενών, πέραν της ιατρικής και κοινωνικής τους χρησιμότητας.

    Επίσης σαν συνημμένη σας επισυνάπτουμε κατάσταση των αναγκαίων για προκήρυξη θέσεων, ταυτόχρονα με την τελική έγκριση του Νέου Οργανισμού:

    Κύριε Υπουργέ,
    Έχοντας πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα των μεγάλων προβλημάτων αλλά και των αναξιοποίητων δυνατοτήτων του Γ.Ν. Ρόδου, αλλά και κατανοώντας παράλληλα τις ανάγκες και των άλλων συγκροτημάτων υγείας περιοχής ευθύνης του Γ.Ν. Ρόδου και των υπολοίπων Νοσοκομείων του Νομού, ελπίζουμε ότι τα παραπάνω αναφερόμενα προβλήματα θα τύχουν της ευνοϊκής και καλόπιστης αντιμετώπισης εκ μέρους του Υπουργείου και θα επιλυθούν σύντομα.

    1. Κατάσταση προτεραιότητας προκήρυξης θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, που προβλέπονται από τον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου.

    Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) 2 Χειρουργικής 2 Παθολογίας
    Ογκολογία 1
    Ακτινοδιαγνωστική 1
    Νευρολογία 1
    Αγγειοχειρουργική 1
    Γναθοχειρουργική 1
    Γενικής Χειρουργική 1
    Κυτταρολογίας 1
    Παιδιατρική 1
    Πλαστικής Χειρουργική 1
    Ενδοκρινολογία 1
    Γαστρεντερολογία 1
    Καρδιολογία 1 Φυσική Ιατρική 1
    Παθολογικής Ανατομική 1


    2. Αύξηση χρόνου ειδικότητας ειδικευομένων:

    Παθολογία από 2,5 χρόνια σε 3 χρόνια
    Καρδιολογία από 1 χρόνος σε 2 χρόνια
    Μαιευτική-Γυναικολογία από 2,5 χρόνια σε 3,5 χρόνια
    Αναισθησιολογία από 1 χρόνος 2-3 χρόνια
    Χειρουργική από 2 χρόνια σε 3 χρόνια
    Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Εξειδίκευση (πλήρης)


    Με εκτίμηση



    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Τριάντος Γεώργιος Μυροφόρου Ιωάννης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ.

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ?
ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003...ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ...
ΑΙΣΧΟΣ....