Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Όχι στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποσπάσεις ειδικευμένων, ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών από το Γ.Ν. Ρόδου προς άλλα Νοσοκομεία - ΚΥ και Περοφερειακά Ιατρεία του νομού, ο Σύλλογος Νοσοκομείακών Ιατρών, μετά από το Δ.Σ. της 3/7/2008, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διοικητή του Νοσοκομείου, όπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι απο την αποδυνάμωση του Νοσοκομείου σε περίοδο αυξημένης κίνησης και προσέλευσης ασθενών, ιδιαίτερα στο ΤΕΠ. Η προσπάθεια κάλυψης κενών που δημιουργήθηκαν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού, εξ αιτίας ολιγωρίας και παραλείψεων από κεντρικά όργανα, δεν είναι δυνατόν πλέον να καλύπτονται από το Νοσοκομείο. Η ύπαρξη και ο σκοπός των ΥΠΕ και ιδιαίτερα της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, είναι η κάλυψη των αναγκών αυτών προτού καν δημιουργηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από Νοσοκομείο Ρόδου, με στελέχωση στα όρια της ασφάλειας να αποστέλλει γιατρούς εδώ και εκεί, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες γιατροί της περιοχής ευθύνης της 2ης ΥΠΕ να παραμένουν ακίνητοι και ανενόχλητοι. Και είναι ακόμα απαγορευμένη η μετακίνηση Επικουρικών Γιατρών από το Νοσοκομείο Ρόδου, όταν είναι γνωστό οτι οι επικουρικοί Γιατροί δεν μετακινούνται από την Κλινική στην οποία έχουν διοριστεί, ακριβώς γιατί υπάρχουν ανάγκες που επέβαλαν την πρόσληψή τους. Είναι ασφαλώς δικαίωμα κάθε νησιού να έχει την περίθαλψη που πρέπει και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Δεν είναι όμως δυνατόν και σωστό να επωμίζονται οι γιατροί της Ρόδου, που ούτως ή άλλως είναι σαφώς επιβαρυμένοι με αυξημένο φόρτο εργασίας και εφημεριών, τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις άλλων.
  • Δεν έχουν ευθύνη οι γιατροί του Γ.Ν. Ρόδου, αν στην Κάρπαθο δεν υπάρχει Γυναικολόγος, δεν υπάρχει ιατρικός και μηχανολογικός εξοπολισμός που να διευκολύνει το έργο του Γυναικολόγου, ούτε καν γυναικολογική εξεταστική κλίνη.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών του νοσοκομείου αν στην Κώ δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος, δεύτερος αναισθησιολόγος.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών αν στο νοσοκομείο παραμένει σε αδράνεια ο μαγνητικός τομογράφος και η διάγνωση γίνεται με τηλεϊατρική, ούτε οτι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών αν παραμένουν σε αδράνεια δύο κλίνες εντατικής θεραπείας εξ αιτίας ελλείψεως προσωπικού.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών οτι δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών που 14 ειδικευόμενοι περιμένουν διορισμό από το Υπουργείο Υγείας από τον Μάιο, ενώ μετά βίας συμπληρώνονται οι εφημερίες του ΤΕΠ.
  • Δεν είναι ευθύνη των γιατρών οτι στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά μηχανήματα.

Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν σήμερα τον τομέα υγείας στη Ρόδου. Και ανάμεσα σε όλο αυτό το κυκεώνα προβλημάτων οι γιατροί μετατρέπονται σε καλοκαιρινούς κολυμβητές - ναυαγοσώστες του ΕΣΥ.

Εμάς ποιός θα μας σώσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: