Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Τελικά τι λέει το Ελεκτικό Συνέδριο;

Παραμένει ερωτηματικό για δυνατούς λύτες η απόφαση το Ελεκτικού Συνεδρίου, που ακόμα να καθαρογραφεί. Μάλλον πρόκειται για μετάφραση ιερογλυφικών των Φαραώ και υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία.

Ο Υπουργός Υγείας στη τελευταία επίσκεψή του στη Ρόδο, αναρωτήθηκε και αυτός για το πότε θα καθαρογραφεί και διαβεβαίωσε οτι δεν θα υπάρχει πρόβλημα καταβολής εφημεριών και μάλιστα χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις.

Διαβάζοντας σήμερα άρθρο του κ. Μιχαήλ στο ygeianet, διαπιστώνει κανείς πράγματα που γεννούν ερωτήματα.
  1. Η απάντηση της Ολομέλειας στα τρία ερωτήματα του Τμήματος Ι' του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα λάβει την μορφή Απόφασης, αλλά Πρακτικών.
    Την Απόφαση, συνεπώς, θα την λάβει το Τμήμα Ι', το οποίο είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για να αποφανθεί.
  2. Η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου είναι αναμφισβήτητη.
  3. Η "Τροπολογία Αβραμόπουλου" δεν είναι ισχυρή.
  4. Δεν αναγνωρίζεται "συγγνωστή πλάνη".
  5. Για τα εκδιδόμενα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, τα οποία πραγματοποιούν οι Γιατροί, τεκμαίρεται ότι συναινούν στη πραγματοποίησή τους(!!!) και συνεπώς η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη, τούτο δε όχι μόνο για τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες αλλά και για το μέλλον(!!!)
    Η τελευταία υπό στοιχ. δ' φόρμουλα, επιδιώκει με το τρόπο διατύπωσής της, να αναιρέσει την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, το οποίο απαιτεί τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του Γιατρού (ειδικευμένου και ειδικευόμενου).
    Η φόρμουλα αυτή στόχο έχει να εξασφαλίσει στο διηνεκές τη πληρωμή των εφημεριών από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον ισχυρισμό, ότι αφού ο Γιατρός επραγματοποίησε το πρόγραμμα εφημεριών, τεκμαίρεται ότι συνήνεσε στη πραγματοποίησή του και συνεπώς η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη(!!!).
  6. Παρεμβαίνοντας σε εκπομπή της ΕΤ3 ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, άφού υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της κ. Παναγοπούλου να υπογράφει έγγραφα όπως αυτό που εντέλλει τα νοσοκομεία να εφημερεύουν όπως σήμερα, υπογράμμισε οτι η υπουργική απόφαση για εκ νέου αναστολή της κοινοτικής οδηγίας έχει ήδη υπογραφεί και είναι στο Εθν. Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Απ' όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται για μιά ακόμη φορά το χάος και ο παραλογισμός που επικρατεί στο εφημεριακό καθεστώς. Το Υπουργείο να φαίνεται να νομιμοποιείται από την παράγραφο εκείνη που λέει οτι τα προγράμματα εφημεριών που βγαίνουν μέχρι σήμερα είναι νόμιμα και να αποστέλλει για δημοσίευση την παράταση αναστολής της κοινοτικής οδηγίας.

Οι γιατροί να καταθέτουν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία και να βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο να συρθούν σε εισαγγελείς για μη κάλυψη των νοσοκομείων, διοικητές σε κατάσταση παράκρουσης, γιατροί όμηροι ερμηνειών και παρερμηνιών των νόμων. Και αν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την κοινοτική οδηγία και την ισχύ εφαρμογής της, κανείς δεν λέει τι θα απογίνουν οι γιατροί από την εφαρμογή ή μη της εφαρμογής της.

Οι διαδικασίες για την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές και παραπέμπεται όλη η διαδικασία για το Σεπτέμβρη, αφού περάσει η καυτή περίοδος του καλοκαιριού και καψαλιστούν και οι εναπομείναντες υγειίς γιατροί. Και πράγματι αναρωτιώμαστε τι ισχύ έχει η απόφαση του Ελεκτικού Συνεδρίου, όταν από τη μία λέει οτι η τροπολογία έιναι παράνομη, η συγγνωστή πλάνη δεν αναγνωρίζεται, η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου είναι αναμφισβήτητη και από την άλλη λέει οτι εφ΄όσον τα προγράμματα κατατίθενται όπως μέχρι σήμερα, είναι νόμιμα γιατί υποτίθεται ότι έχουν τη συγκατάθεση των γιατρών και συνεπώς δύνανται να πληρώνονται.

Και αν υποτεθεί οτι εφημερεύουμε με την κοινοτική οδηγία, ποιός θα αναπληρώσει τις χαμένες αποδοχές των γιατρών; Και αν υποτεθεί οτι κάνουμε όλες τις εφημερίες μέχρι σήμερα, ποιός αναλαμβάνει το κόστος της εξόντωσης των γιατρών; Το Υπουργείο για την δεύτερη περίπτωση ή η ΟΕΝΓΕ για την πρώτη. Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν καθαρά και χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όμηροι γιατροί. Εμείς πήραμε ενεργά μέρος και από τους πρώτους στις κοινητοποιήσεις του Μαρτίου και μετά. Μετά από πέντε μήνες ειλικρινά δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι πετύχαμε. Και η ευθύνη δεν είναι δικιά μας. Δώσαμε την αμέριστη στήριξή μας στις διαδικασίες που κινήθηκαν μέσω ΟΕΝΓΕ. Καυτηριάσαμε και αντισταθήκαμε σε ενέργειες του Υπουργείου. Μήπως θα πρέπει κάποιος να βγεί και να πεί σε εμάς και σε όλους εκείνους που στάθηκαν αλληλέγγυοι και πιστοί στους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών, που βρισκόμαστε σήμερα και τι κάνουμε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε που διατυπώνεις τα παραπάνω ερωτήματα, αναγνωρίζω την καλή σου προαίρεση στο σκεπτικό σου. Ομως η απάντηση ποιός θα αναπληρώσει τις χαμένες αποδοχές των γιατρών σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία είναι απλή: Δεν κερδίζεις αν δεν χάσεις κάτι. Κι αν οι γιατροί όταν βάζουν στη ζυγαριά από τη μία την αξιοπρέπεια τους , ένα καλύτερο μισθολόγιο και καλύτερες συνθήκες εργασίας κι από την άλλη τον κίνδυνο της απώλειας για ένα χρονικό διάστημα κάποιων αποδοχών εφημεριών και δεν αποφασίζουν ξεκάθαρα τι τους συμφέρει, ε τότε μήπως πρέπει να αναλογιστούμε αν φταίμε κι εμείς σαν σύνολο αντί να ζητάμε ευθύνες από τις όποιες ηγεσίες;
Παρ όλα αυτά δεν πιστεύω πως είναι σωστή η όποια απογοήτευση. Πρόκειται για ένα αγώνα αντοχής και τα όπλα που έχουμε δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί.
Φιλικά , ένας γιατρός από το Νοσοκομείο Κορίνθου που παρακολουθεί το ιστολόγιό σας