Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Στάθης Τσούκαλος: Αόριστες και γενικές οι δηλώσεις για την ημερομηνία ψήφισης της κλαδικής σύμβασης της ΟΕΝΓΕ


tsoukalosΣτάση αναμονής των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις. Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ στο medvoi365.
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι νοσοκομειακοί ιατροί σε ότι αφορά στην ικανοποίηση ενός από τα πιο κρίσιμα αιτήματά τους που είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Ειδικότερα, η προθεσμία που είχαν δώσει οι νοσοκομειακοί γιατροί λήγει σήμερα , 15 Ιανουαρίου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν δηλώσει ότι στην περίπτωση που μέχρι τις 15 Ιανουαρίου , δεν υπογραφεί η σύμβαση τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν αποκλείουν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη μετά και από σχετικό έγγραφο που απέστειλε η ομοσπονδία του κλάδου στις κατά τόπους ενώσεις, οι ιατροί καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη μορφή διαμαρτυριών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Στάθης Τσούκαλος μιλώντας στο Medvoi 365 επισημαίνει τα εξής:
«Εμείς συνεχίζουμε. Είναι σαφές και κατανοητό ότι υπάρχουν μόνο δηλώσεις και όχι επίσημε ς ανακοινώσεις . Υπάρχει μια δήλωση που λέει ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί στη βουλή η Συλλογική Σύμβαση . Αυτό είναι γενικό και αόριστο. Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία. Καταλαβαίνεται ότι για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση , για να επιλυθεί το θέμα, να ψηφιστεί η ρύθμιση πρέπει να υπάρχει κείμενο – νομοσχέδιο με τις υπογραφές όλων των αρμόδιων υπουργών. Θα πρέπει , επιπλέον να έχει και την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στη συνέχεια να οριστεί ημερομηνία για την ψήφιση του. Εμείς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρουμε ότι στις 30, 31 ή κάποια άλλη ημερομηνία η βουλή θα συνεδριάσει για το θέμα μας. Για μας ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου. Δεν έχει αλλάξει κάτι» . Στην ερώτηση «εάν έχει συναντηθεί ο κ. Τσουκαλος το τελευταίο διάστημα με τους αρμόδιους υπουργούς» έδωσε την εξής απάντηση « εγώ σε προσωπικά επίπεδο έχω συναντηθεί και έχω επαφή, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, τίποτα από αυτά που λέγονται σε μια προσωπική συζήτηση δεν είναι δεσμευτικά»
Η νέα ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ έχει ως εξής:
«βρισκόμαστε στα μισά του Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει κατατεθεί προς ψηφίσει στη βουλή η Συλλογική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Ο στόχος που είχαμε θέσει για την ψήφιση της εντός του παρελθόντος Δεκεμβρίου ήταν ίσως φιλόδοξος, αλλά όμως η οποιαδήποτε από εδώ και πέρα καθυστέρηση εκτιμούμε ότι είναι αδικαιολόγητη. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε την από 22-12-08 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΓΝΕ ότι δεν θα καταρτίσουμε προγράμματα εφημεριών για τον Φεβρουάριο του 2009, εάν δεν προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης στη βουλή του σχεδίου νόμου κύρωσης της συμφωνίας μας άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για το κλείσιμο των νοσοκομείων θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και πραγματικά είναι απορίας άξιο για το ποια δικαιολογία θα υπάρξει για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις , για κάτι που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εγγυηθεί

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

2738/1999 ΦΕΚ180 "Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στη Δημόσια Διοίκηση" / Αρθρο 12