Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η ύφεση οδήγησε σε 10.000 αυτοκτονίες

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 επιπλέον αυτοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία Βρετανών ερευνητών.

‘Ερευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Journal of Psychiatry’’, έδειξε ότι οι αυτοκτονίες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ορισμένοι θάνατοι μπορεί ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί καθώς ορισμένες χώρες δεν εμφάνισαν αύξηση στο ποσοστό αυτοκτονιών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Oxford και το London School of Hygiene & Tropical Medicine, ανέλυσε στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αναφέρει ότι οι αυτοκτονίες ακολουθούσαν πτωτική πορεία στην Ευρώπη μέχρι το 2007. Από το 2009 υπήρξε αύξηση 6,5%, επίπεδο που διατηρήθηκε μέχρι το 2011. Ισοδυναμεί με 7.950 περισσότερες αυτοκτονίες σε σχέση με τον αριθμό που θα αναμενόταν αν συνεχίζονταν οι προηγούμενες τάσεις.

Οι αυτοκτονίες μειώνονταν επίσης στον Καναδά αλλά υπήρχε αξιοσημείωτη αύξηση όταν εμφανίστηκε η ύφεση το 2008, οδηγώντας σε επιπλέον 240 αυτοκτονίες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αφαιρούν μόνοι τη ζωή τους αύξανε ήδη στις ΗΠΑ, αλλά ο ρυθμός επιταχύνθηκε με την οικονομική κρίση, οδηγώντας σε 4.750 επιπλέον θανάτους.

Η έκθεση αναφέρει ότι η απώλεια της εργασίας και το να έχει κάποιος χρέη αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου.
Ωστόσο ορισμένες χώρες κινήθηκαν αντίθετα στο ρεύμα. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία απέφυγαν αυξήσεις στο ποσοστό αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Ο ερευνητής Dr Aaron Reeves, του University of Oxford, δήλωσε ότι σημαντική ερώτηση για την πολιτική και ψυχιατρική πρακτική είναι αν η αύξηση των αυτοκτονιών είναι αναπόφευκτη.

Σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών και πως έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν έχει σημειωθεί παντού, όπως στην Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολιτικές έχουν σημασία. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραπάνω χωρών είναι ότι επενδύουν σε σχήματα που βοηθούν ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, Βρετανικοί σύλλογοι δήλωσαν ότι αυτά δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Πηγές: ‘’British Journal of Psychiatry’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: