Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τη λειτουργία των δομών Υγείας στη Δωδεκάνησο - See more at: http://www.verena.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τη λειτουργία των δομών Υγείας στη Δωδεκάνησο»
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έφεραν τα οξυμένα προβλήματα στελέχωσης, οργάνωσης και ελλιπούς χρηματοδότησης στο ΓΝΡ και τις δομές Υγείας στη Δωδεκάνησο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Ν. Μιχαλάκης (μέλος της ΕΕΚΕ του κόμματος για το υπουργείο Υγείας).
Στη ερώτηση τους οι βουλευτές, επισημαίνουν τις μεγάλες ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συρρίκνωση και η αποδόμηση του εθνικού συστήματος Υγείας στη Δωδεκάνησο.

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης>

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Επικίνδυνες για τη ζωή των πολιτών οι ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συρρίκνωση και η αποδόμηση του εθνικού συστήματος Υγείας στη Δωδεκάνησο»
Η κυβέρνηση με την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική στην Υγεία και την «τυφλή» εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων συρρίκνωσης των δημόσιων δομών Υγείας στη νησιωτική χώρα, ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών-τουριστών του Αρχιπελάγους.
Συγκεκριμένα, στη Ρόδο, ο συνεχώς ελαττωμένος προϋπολογισμός, οι δραστικές μειώσεις σε κλίνες και οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και σε ιατρικό εξοπλισμό, προκαλούν αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (ΓΝΡ) και υποβαθμίζουν τις ήδη ελλειμματικές υπηρεσίες Υγείας στη Δωδεκάνησο.
Όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται από τις ανακοινώσεις του ιατρικού –επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, η λειτουργία  του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» και οι εργαζόμενοι που απέμειναν εργάζονται κάτω από τα όρια ασφαλείας. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν. Ρόδου και Κ.Υ., «η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η γνωστή υποστελέχωση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τα πολλά πλέον κενά στις εφημερίες πολλών ειδικοτήτων και η έλλειψη κατά καιρούς υλικών καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη. Αποτέλεσμα όλων αυτών η αναγκαστική υποβάθμιση των προσφερόμενων Υπηρεσιών Υγείας που οδηγεί τελικά στην απαξίωση του Νοσοκομείου μας».
Οι ιατροί του ΓΝΡ καταγγέλλουν ότι διαμορφώνεται μια απαράδεκτη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρόδου, καθιστώντας επισφαλή και δυνητικά επικίνδυνη την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «…το Νοσοκομείο λειτουργεί 365 ημέρες σε καθεστώς ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, με 2 ειδικούς Νευρολόγους, 2 Γαστρεντερολόγους, 1 Ψυχίατρο, 3 πλέον Παθολόγους και Χειρουργούς για κάθε κλινική αντίστοιχα, 1 Αγγειοχειρουργό, 1 Θωρακοχειρουργό και 1 Παιδοχειρουργό που μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους. Η Μ.Τ.Ν. λειτουργεί πλέον με ένα επικουρικό Νεφρολόγο. Από τις 15 θέσεις επικουρικών γιατρών που ζητήθηκαν καλύφθηκαν μόνο 2 και παραμένουν σε προκήρυξη άλλες 5. <…> Για κάλυψη μόνιμων οργανικών θέσεων ιατρών φυσικά ούτε λόγος. Ο συνδυασμός όλων αυτών με την τραγική πλέον μείωση του αριθμού των ειδικευομένων ιατρών (από 48 σε 30) καθιστούν ανέφικτη τους επόμενους μήνες την ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση πολλών τμημάτων του νοσοκομείου μας», σημειώνεται στην επιστολή «κραυγή αγωνίας» των ιατρών του ΓΝΡ.
Επειδή, το Κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει τις συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Επειδή, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό συνιστούν λόγους  αναγκαστικής υποβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας του ΓΝΡ και απαξίωσης των αναγκών των ασθενών, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο  τις ζωές τους.
Επειδή, έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται και πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες – τουρίστες της νήσου ως προς τη δυνατότητα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Επειδή, η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό και καλά στελεχωμένο, δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επειδή, ο υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στην υπ’ αρ. πρωτ. ΒτΕ: 13004/16-7-13 ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκη, Κ. Ζαχαριά, Ι. Ζερδελή και Ν. Μιχαλάκη και λόγω των δυσμενέστερων εξελίξεων επί των θεμάτων Υγείας στη Δωδεκάνησο, θέτουμε ξανά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το κρίσιμο ζήτημα της λήψης «άμεσων μέτρων ώστε να σταματήσει η αποδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας στα Δωδεκάνησα. Αναβάθμιση των Νοσοκομείων Ρόδου, Κω και Καλύμνου».
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα λυθούν τα προβλήματα έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και μέχρι τότε, ποιά άμεση λύση πρόκειται να υιοθετηθεί, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες της Ρόδου και να μην τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο;
2.    Θα προκηρύξει άμεσα μόνιμες θέσεις για την κάλυψη όλου του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου;
3.    Προτίθεται να θεσμοθετήσει ενισχυμένα κίνητρα για την αποδοχή και στελέχωση των προκηρυγμένων θέσεων επικουρικών ιατρών και νοσηλευτικού δυναμικού στη νησιωτική χώρα;
4.    Η ίδια κατάσταση αρρυθμίας και προβλήματα ελλείψεων προσωπικού παρατηρείται και στα άλλα Νοσοκομεία – Κ.Υ. της Δ/νήσου. Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού των ιδρυμάτων όπως ακριβώς αρμόζει σε επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης (Νοσοκομεία Κω και Καλύμνου, Κ.Υ. και Ιατρεία στα υπόλοιπα νησιά της Δ/νήσου), για τη βελτίωση των υποδομών (αύξηση κλινών, τεχνολογικός εξοπλισμός) και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας όχι μόνο στους πολίτες της Δωδεκανήσου αλλά και στους επισκέπτες που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό του νησιωτικού συμπλέγματος κατά την θερινή περίοδο; - See more at: http://www.verena.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: