Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ξανθός: Τουλάχιστον 20.000 τα λειτουργικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Τουλάχιστον 20.000 λειτουργικά κενά έχουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο Mega.
Έκανε λόγο για εικόνα εξαθλίωσης του συστήματος, το οποίο χρειάζεται επείγουσες προσλήψεις σε βασικά τμήματα, ειδικά στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη 1.000 γιατρών, οι θέσεις των οποίων είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη ηγεσία, αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε την προσφορά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα, λέγοντας ότι είναι συγκινητική, καθώς γίνεται σε καθεστώς ελλείψεων και οδηγεί σε εργασιακή εξόντωση.
Απέδωσε την κατάσταση σε πολιτικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι στόχος ήταν η συμπίεση του κόστους εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Ομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, ο κ. Ξανθός έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν ο βουλευτής και πρώην συνδικαλιστής γιατρός Σάκης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
Η ομάδα κατέγραψε τις ελλείψεις σε ζωτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, προτείνοντας την άμεση πρόσληψη γιατρών, προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα που έκλεισαν ή δεν είναι σε θέση να εφημερεύσουν.
Στο πόρισμα που παρέδωσε στον κ. Ξανθό αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Δεν λειτουργούν 130 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, παρά την τρομακτική ζήτηση.
Έκλεισαν Παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία Τρικάλων, Μεσολογγίου, Κω, η Γαστρεντερολογική του νοσοκομείου Βόλου, οι ΩΡΛ της Λάρισας και της Πτολεμαΐδας, η Γυναικολογική της Νάουσας, η Γναθοχειρουργική του “Θεαγένειου” και οι Ψυχιατρικές της Άρτας και του Άργους.

Τσίπρας

Η ομάδα εργασίας προτείνει στο υπουργείο την άμεση διαδικασία προσλήψεων 800 γιατρών ΕΣΥ, 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών.
Με βάση την πρόταση αυτή, αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: