Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Καταργήθηκε το “εισιτήριο” των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων

Στην κατάργηση του “εισιτηρίου” των 5 ευρώ για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, προχώρησε η κυβέρνηση.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (παρατίθεται πιο κάτω) και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα  τον υπουργό Εργασίας Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό .
Η σχετική διάταξη αναφέρει τα εξής:
“Καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991(ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση 'Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων νοσηλευτικών Ιιρυμάτων' στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11−09−2002 (ΦΕΚ 1223/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης 'Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες', όπως αυτή ισχύει.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.
Η κατάργηση του “πεντάευρου” αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, μαζί με την κατάργηση της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ.
Το “εισιτήριο” απέφερε στα ταμεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πιο δύσκολη θα είναι η απόφαση για κατάργηση του 1 ευρώ, το οποίο αποδίδει ετησίως στον ΕΟΠΥΥ 60 εκατομμύρια ευρώ.

Βαρνάβας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε ως εξής την κατάργηση του “πεντάευρου”:
“Το 1991, πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Υγείας η Μαριέτα Γιαννάκου και αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Σούρλας.
Στις 28 Ιουνίου του 1991, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρώτη υπουργική Απόφαση που επέβαλε εισιτήριο 1.000 δραχμών για την είσοδο των ασθενών στα νοσοκομεία. 
Η απόφαση ελάχιστα εφαρμόστηκε, μέχρι την έλευση του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. 
Τότε, εν μέσω μνημονίων και ανθρωπιστικής κρίσης, άρχισε πογκρόμ καταδίωξης των ασθενών για να εισπραχτεί το 5ευρω. 
Μάλιστα, ορισμένοι διοικητές το αύξησαν αυθαίρετα ακόμη και στα 20 ευρώ!
Έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποκλείοντας τα ταμεία των νοσοκομείων και ενημερώνοντας τους ασθενείς πως δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν για τρίτη φορά υπηρεσίες, που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της γενικής φορολογίας.
Και ήγγικε το πλήρωμα του χρόνου, την 1η Απριλίου 2015 να καταργηθεί νομοθετικά το πεντάευρο.
Χαιρόμαστε ειλικρινά όταν οι αγώνες και οι προσδοκίες μας δικαιώνονται, έστω σε ζητήματα μικρού κόστους αλλά μεγάλης ηθικής και πολιτικής αξίας”.
Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: