Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ξανθός: “Διαφανής λίστα χειρουργείων” και αλλαγές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών


Την ανάγκη παρεμβάσεων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα επείγοντα των νοσοκομείων, αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει αλλαγές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), “διαφανή λίστα χειρουργείων”, ενίσχυση των δομών με προσωπικό και άμεση εξόφληση υπερωριών και εφημεριών.
Με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει ότι τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο.
Θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, μόνο για τα επείγοντα περιστατικά”.
Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί ο “πελατειακός” μηχανισμός, σύμφωνα με τον οποίο τακτικά περιστατικά “βαπτίζονται” επείγοντα και προσέρχονται με προσυνεννόηση στην εφημερία των νοσοκομείων.
Το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με ειδικούς στην Επείγουσα Ιατρική, προκειμένου να υλοποιήσει σειρά αλλαγών.

Χειρουργεία

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η “διαφανής λίστα χειρουργείων», στην οποία δεν θα εμπλέκεται ο χειρουργός γιατρός, δεν θα μπορεί να την παρακάμψει, ακόμη και αν ζητήσει φακελάκι.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, όταν ο ασθενής γνωρίζει πότε θα χειρουργηθεί με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής του και ότι η ημερομηνία δεν αλλάζει, δεν θα μπει στη διαδικασία να δώσει φακελάκι.

Εφημερίες

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εφημεριών των νοσοκομείων.
Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να αποπληρώνονται, άμεσα, την υπερωριακή εργασία που προσφέρουν.


Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: