Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Φαινόμενα...κανιβαλισμού στην αγορά φαρμάκων – Όλοι εναντίον όλων για capital control και “άνοιγμα”

Μία πρωτόγνωρη εικόνα έχουν προκαλέσει στη φαρμακευτική αγορά οι έλεγχοι κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls) και οι επικείμενες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί κατηγορούν τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες για τις αρρυθμίες στην τροφοδοσία.
Στον αντίποδα, οι εταιρείας κατηγορούν τις αποθήκες για επανεξαγωγές φαρμάκων.
Το υπουργείο στρέφεται κατά φαρμακαποθηκών, τις οποίες κατηγορεί ότι επανεξάγουν στην Ευρώπη φάρμακα, τα οποία είναι αναγκαία στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Υγείας κάνει, μάλιστα, λόγο για αθέτηση της “συμφωνίας κυρίων” που είχε γίνει με την έναρξη των capital controls, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων.
Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγόρευσε τις επανεξαγωγές 73 σκευασμάτων από φαρμακαποθήκες (ο κατάλογος παρατίθεται παρακάτω), “...ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας...”, όπως αναφέρεται σε σχετική του απόφαση.
Σύμφωνα με την ηγεσία του Οργανισμού, η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο ασφυκτική, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δανειστές

Την ώρα που η χώρα βιώνει μία χωρίς προηγούμενο πίεση και οι ασφαλισμένοι δίνουν μάχη να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν στους...δανειστές της χώρας, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
Λάδι στη φωτιά έχουν ρίξει οι συμφωνίες τις κυβέρνησης για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και η επικείμενη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από σούπερ μάρκετ.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκτιμά ότι τα προωθούμενα μέτρα για τα φαρμακεία είναι καταστροφικά για όλη την κοινωνία και τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αδυναμία συνέχισης της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ:
“Για το λόγο αυτό, ο ΠΦΣ προσφεύγει άμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να ενημερώσει για το εύρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο”.
Οι απειλές σύνθλιψης του φαρμακείου της γειτονιάς – αναφέρει – που περιέχονται στο νέο μνημόνιο, σημαίνει πλήρη κατάρρευση όλου του συστήματος περίθαλψης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: