Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Tι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για καταθέσεις – πλειστηριασμούς


Tην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος είναι «αφιερωμένο» στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

Το νομοσχέδιο, με το οποίο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, διαρθρώνεται σε 20 κεφάλαια, τα οποία ρυθμίζουν τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο ιδρυμάτων, την ενδοομιλική χρηματοδοτική στήριξη, θέματα έγκαιρης παρέμβασης, τους στόχους και τα μέσα εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζών, θέματα σε σχέση με τρίτες χώρες, τις ειδικές εξουσίες των αρχών εξυγίανσης, τις αναγκαίες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων μετόχων και πιστωτών, τις διαδικαστικές υποχρεώσεις, τις κυρώσεις, τις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για την εξυγίανση (ταμεία εξυγίανσης), κ.α.

Οσον αφορά στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, αναφέρει το enikonomia.gr, περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων.

Ενδεικτικά:

1. Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών.

2. Ακόμα στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Επίσης, περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.

Αύριο στις 9 το πρωί θα συνεδριάσουν από κοινού οι 4 συναρμόδιες Επιτροπές στη Βουλή και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

*Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

*Δείτε εδώ και εδώ τις διατάξεις του σχεδίου

* Δείτε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: