Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Παρέμβαση Τσίπρα επιταχύνει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

καθυστερήσεις
Παρέμβαση Τσίπρα επιταχύνει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
εκτύπωση  

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς διαδικαστικές καθυστερήσεις, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παραπέμπονται δικαστικά για κακούργημα θα συμπεριληφθεί  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο κατατίθεται μέσα στον Οκτώβρη.
Αυτό προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Διοικητική Ανασυγκρότηση, κ. Χριστόφορος Βερναδάκης, επιχειρώντας να κλείσει» το όποιο «παράθυρο»,  λόγω κυρίως διοικητικών διαδικασιών, για επιστροφή  στο δημόσιο κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα πριν από την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.  Η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο.
Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αποτέλεσε  αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή.
Πρόκειται για ζήτημα που εδώ και καιρό η  αντιπολίτευση ζητά να επανεξετασθεί. Το τελευταίο διάστημα το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με την επιστροφή στο δημόσιο κατηγορούμενων για σοβαρά αδικήματα (ιατροί που κατηγορούνται για «φακελάκι» και επανέκαμψαν σε νοσοκομεία κ. α.), λόγω του ότι καθυστερεί η σύγκληση πειθαρχικών συμβουλίων (είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων μελών του είτε για άλλους λόγους...). Ηδη, όπως σημείωσε ο κ. Βερναδάκης, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πολλών πειθαρχικών συμβουλίων αυτή την εβδομάδα.
Την κυβερνητική παρέμβαση για άμεση βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου επιτάχυνε η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη να δοθεί λύση ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. 
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας  είχε τονίζει αιχμηρά ότι θα πρέπει να προλαμβάνονται κατά τη νομοθέτηση αστοχίες ή να υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους υπουργούς όταν γίνεται  αντιληπτό ότι προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις κατά την εφαρμογή μιας ρύθμισης.
Ετσι, με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία  στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. 
Ο αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου ώστε να εξισορροπείται το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας.
Από την πλευρά του ο κ. Ρακιντζής τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει να γίνει «πιο αποτελεσματικό και γρήγορο» το πειθαρχικό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: