Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Σημαντική εξέλιξη για τη Δωδεκάνησο η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γ.Ν. Ρόδου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Σημαντική εξέλιξη για τη Δωδεκάνησο η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γ.Ν. Ρόδου»
Θετική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου
***
Το video της ομιλίας του Δ. Γάκη στη Βουλή: https://youtu.be/B00ks2RMg9k
Η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, στη χθεσινή (17-7-2017) συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για το θέμα της άμεσης λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας στη νησιωτική Χώρα.
***
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, αυτή η ερώτηση (για την άμεση λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου), υποβάλλεται για τρίτη συνεχή φορά. Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν μέσα στο 2014. Είχαν την τύχη που είχαν, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Ελπίζω να μην «τριτώσει το κακό» σήμερα... Από όλες τις υπηρεσίες του κράτους στα νησιά του Αιγαίου η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Οι υπηρεσίες υγείας είναι πρώτες στην κατάταξη προτεραιοτήτων των νησιωτών, όπως καταγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ και σε πρόσφατη αναπτυξιακή μελέτη για το Νότιο Αιγαίο είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες των νησιωτών.
Τα κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Με στόχο, λοιπόν, τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρωτίστως στην υγεία και την περίθαλψη, στο σχεδιασμό της πολιτείας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ειδικές κοινωνικές, γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που έχουν οι νησιωτικές περιοχές, απαραίτητος παράγοντας για την ενίσχυση της φροντίδας υγείας των πολιτών.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που για μια σειρά λόγους αντιμετωπίζει, ενισχύεται με συνέπεια από την Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα: Από τη στελέχωση προσωπικού μέχρι την παροχή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και ιατρικού υλικού, για να λειτουργήσει στη βάση των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών του Αιγαίου.
Επιγραμματικά, θα έλεγε κανείς, για τη χάραξη της πολιτικής υγείας χρειάζεται η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής στην πράξη. Δεν θα ξοδέψω το χρόνο μου σε στατιστικά στοιχεία, κύριε υπουργέ, γιατί η πολιτική μας εξακολουθεί να είναι ότι θα πρέπει να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Άρα, πρέπει να δίνονται αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις και να ελαχιστοποιούνται οι περιφερειακές διαφορές όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι κρίσιμο, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα, να γίνουν δύο βήματα.
Το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών νεογνών και μικρών παιδιών, με τη λειτουργία μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, μια σύγχρονη μονάδα που θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή.
Η λειτουργία της MENN στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία θα στελεχώνεται με ειδικούς γιατρούς νεογνολόγους και με συμβούλους ειδικούς για νεογνά, σε συνδυασμό με την ήδη άριστη συνεργασία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του παιδιατρικού τμήματος, πιστεύουμε ότι θα λύσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου.
Κύριε Υπουργέ, με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας δεν φιλοδοξούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα των αεροδιακομιδών. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι θα το μειώσουμε δραστικά. Η Μονάδα, είναι απαραίτητη για νεογνά που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση ή εντατική νοσηλεία αμέσως μετά τη γέννησή τους. Γι’ αυτό και οι αριθμοί περιττεύουν εδώ και η δαπάνη που θα πρέπει να διαθέσει η πολιτεία δεν πρέπει να μετριέται σε κόστος, αλλά σε παροχή υπηρεσιών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σας ερωτούμε:
Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου κι αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και θα εφοδιαστεί με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό η ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο της Ρόδου, για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στη Δωδεκάνησο και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας):
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Είναι σίγουρο, κύριε Υπουργέ, ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου σας άκουσαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί, πραγματικά, μπαίνει το νερό στο αυλάκι, δρομολογείται η λειτουργία της μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λειτουργία μιας Μονάδας, όπως είναι η ΜΕΝΝ, θα πρέπει να στηριχθεί και σε έναν σοβαρό χάρτη τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, με βάση τον οποίο θα γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων και υλικών πόρων του Συστήματος. Η λογική του δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακή. Πρέπει να βασίζεται στην καταγραφή της πραγματικότητας και αυτή θα πρέπει να είναι και η δύναμή του. Η Υγεία είναι μία μοναδική σύνθετη διασταύρωση της επιστήμης αιχμής και της συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, της πολιτικής ευαισθησίας και της μεγάλης βαρύτητας που έχει για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Και πάνω απ’ όλα, αυτό καθορίζει και την πορεία του στρατηγικού στόχου για ένα σύστημα υγείας περισσότερο ποιοτικό που θα κρίνει την πολιτική αξιοπιστία απέναντι στις απαιτήσεις των πολιτών και στο αναπτυξιακό μοντέλο που έχουμε για την κοινωνία μας.
Κύριε Υπουργέ, στο θέμα λειτουργίας της ΜΕΝΝ στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπως και για την εύρυθμη λειτουργία των άλλων νοσοκομείων της περιοχής της Δωδεκανήσου -που πριν λίγο αναφέρατε σε άλλες επίκαιρες ερωτήσεις - χρειάζεται πάντα να έχουμε έναν σχεδιασμό που να έχει τα εξής στοιχεία: α) Η αντιμετώπιση των ασθενών στα νησιά θα πρέπει να γίνεται με άξονα αναφοράς τη συνολική ιατρική διαδρομή και β) ο σωστός προγραμματισμός των παρεμβάσεών μας, θα πρέπει να γίνεται με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω προϋπολογισμού και με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της άμεσης αντιμετώπισης, της στελέχωσης και του εξοπλισμού των εφαρμογών ιατρικής.
Το δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ίδρυση ή ταυτόχρονα με τη λειτουργία της μονάδας της ΜΕΝΝ είναι –το έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι- η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, η ενίσχυση του ογκολογικού τμήματος, ένα τμήμα το οποίο σήμερα υπηρετείται από μία αξιόλογη γιατρό ογκολόγο στην περιοχή της Ρόδου, με πολύ μεγάλα αποτελέσματα όσο αφορά και τον πόνο των ανθρώπων αλλά και το κόστος της νοσηλείας αυτής της ιδιαίτερης αρρώστιας που είναι ο καρκίνος. Υπάρχει μελέτη και οι εθελοντές μελετητές με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, είναι σε συνεννόηση και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο. Αυτό θα πρέπει σιγά, σιγά να υλοποιείται. Χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτό το τμήμα. Και νομίζω πως το επόμενο βήμα είναι η τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου για να μπορέσει να ενταχθεί και το Ακτινοθεραπευτικό και το Ογκολογικό Τμήμα.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Η κεντρική ιδέα, όμως, είναι αυτή που σας είπα. Να υπάρχουν τρία σοβαρά νοσοκομεία με ένα οργανωμένο σύστημα διακομιδών. Θα υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης. Η Σύρος θα είναι για τις Κυκλάδες, η Ρόδος –εσείς- θα είναι για το νότιο Αιγαίο και η Μυτιλήνη για το Βόρειο Αιγαίο. Αυτό είναι το σχέδιο.>
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: