Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Θλιβερή η εικόνα με τις μεγάλες ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών για “δωρεάν” περίθαλψη

Διαχρονικά βαρύ παραμένει το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι Έλληνες ασθενείς για την υγεία τους. Τόσο πριν την ίδρυση του ΕΣΥ, όσο και μετά την ίδρυσή του, το 40% των χρημάτων που διατίθενται για την Υγεία προέρχεται σταθερά από την τσέπη των πολιτών. Το 2009, ξοδεύτηκαν στη χώρα μας 23,177 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απ’ αυτά, τα 7,079 δισ. (31%) βγήκαν απ’ τις τσέπες των ασθενών. Το 2015 ξοδεύτηκαν συνολικά 14,441 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι άρρωστοι πλήρωσαν τα 5,696 δισ. ευρώ (39%) απ’ την τσέπη τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν μειωθεί κατά 45,7% την περίοδο 2009 - 2015. Δηλαδή, από χρόνο σε χρόνο οι δημόσιες δαπάνες Υγείας μειώνονται σταθερά κατά 9,67%. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας κατά 19,5%. Ό,τι, δηλαδή, είχαν στην άκρη τα νοικοκυριά για την ώρα της ανάγκης, εξανεμίστηκε για φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και νοσηλείες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η μέση φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους αυξήθηκε από 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον Μάρτιο του 2016 σε 10 εκατομμύρια τον περασμένο Μάρτιο. Οι άρρωστοι έχουν μειώσει δραματικά όλες τις δαπάνες για επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις και νοσηλείες, αλλά αύξησαν τις πληρωμές για φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Από 1,6 δισ. ευρώ το 2010, οι πληρωμές για φάρμακα ξεπέρασαν τα 2 δισ. το 2016. Το 2016, οι πληρωμές των ασθενών έφτασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα εκτός θετικής λίστας φάρμακα τα πλήρωναν ανέκαθεν οι άρρωστοι απ’ την τσέπη τους, πληρώνοντας – πλέον της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ – και 800 εκ. ευρώ το χρόνο. 

Αυτοθεραπεία 

Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν πιά να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Έτσι οδηγούνται στην “αυτοθεραπεία”. Διαλέγουν, δηλαδή, τα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί μέχρι εκεί που φτάνουν τα υπόλοιπα από τις μειωμένες συντάξεις, από τις οποίες ζεί η μία στις δύο οικογένειες της χώρας. Και πάλι όμως δεν βγαίνουν κι ανοίγουν τεφτέρια στα φαρμακεία, όπως παλιά στα μπακάλικα. Μετά το κλείσιμο των 330 ιατρείων του πρώην ΙΚΑ από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2014, η δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό έγινε είδος πολυτελείας για τους συνταξιούχους.

 Υποσχέσεις 

Παρά τις υποσχέσεις του σημερινού κυβερνώντος κόμματος για την επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, φτάσαμε ξανά στις υποσχέσεις για τη λειτουργία 239 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσα στο 2017. Το σχέδιο αυτό καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού. Η χρηματοδότηση δε θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με περιορισμένη διάρκεια (2 + 2 χρόνια). Ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναλογίες δεν αντιστοιχούν με τα πληθυσμιακά δεδομένα. Η μη 24ωρη λειτουργία θα εξακολουθεί να είναι αιτία αύξησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία. 

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: