Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Υπουργείο Οικονομικών: Σε Υγεία και Παιδεία 5,74 εκατομμύρια ευρώ από εγκληματική δραστηριότητα


Το ποσό που θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας θα κατανεμηθεί σε τρεις δράσεις.


Με επιπλέον 5,74 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν έως το τέλος του έτους τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Καραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: ΚαραγιώργοςΔημήτρης
Πρόκειται για ποσό που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα και είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, από τα παραπάνω χρήματα τα 3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο υπουργείο Παιδείας και τα 2,74 εκατομμύρια στο υπουργείο Υγείας.
Το ποσό που θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας θα κατανεμηθεί σε τρεις δράσεις ως εξής:
  • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με το ποσό των 849.000 ευρώ, για κάλυψη λειτουργικών του αναγκών.
  • Ενίσχυση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με το ποσό του 1,25 εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του καθώς και για την αγορά φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων.
  • Ενίσχυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με το ποσό των 650.000 ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών του αναγκών.
Σύμφωνα με την απόφαση, από την ημερομηνία διάθεσής τους, τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να απορροφηθούν εντός τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Δραστηριότητες

Το άρθρο 3 του νόμου 3591/2008, ορίζει πως έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες θεωρούνται τα εξής:
  • Μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες, με σκοπό την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της ή την παροχή συνδρομής σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στις δραστηριότητες αυτές, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεων του.
  • Απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας ή στον τόπο όπου αυτή αποκτήθηκε ή ευρίσκεται ή την κυριότητα επί περιουσίας ή σχετικών με αυτή δικαιωμάτων, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.
  • Απόκτηση, κατοχή, διαχείριση ή χρήση περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο της κτήσης ή της διαχείρισης, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.
  • Χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, με Σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα.
  • Σύσταση οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων από τις παραπάνω πράξεις και συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση ή ομάδα.
Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες υπάρχει και όταν οι δραστηριότητες από τις οποίες προέρχεται η προς νομιμοποίηση περιουσία έλαβαν χώρα στο έδαφος άλλου κράτους, εφόσον αυτές θα ήταν βασικό αδίκημα αν διαπράττονταν στην Ελλάδα και θεωρούνται αξιόποινες σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: