Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην κατανάλωση αντιβιοτικών – Αναλυτικά τα στοιχεία του ECDC

Την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε κατανάλωση αντιβιοτικών έχει η Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων.
Με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν τρεις σοβαρές παραμέτρους από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών:
Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία διαχρονική και συνεχώς εξελισσόμενη κρίση Δημόσιας Υγείας στις αναπτυσσόμενες και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Διανύουμε την εποχή της “παναντοχής”, καθώς σε αρκετές χώρες όπως και στη χώρα μας, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
Ανθεκτικά βακτήρια στα τελευταία διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων έχουν επιμολύνει το περιβάλλον και τα ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους.
Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης αφορά τόσο στους επαγγελματίες Υγείας που τα συνταγογραφούν, όσο και τους πολίτες που τα καταναλώνουν.

Στοιχεία

Την ανάγκη αυξημένης ευαισθητοποίησης αναδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC).
Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε μία από τις υψηλότερες στη μεγάλη αντοχή που έχουν αναπτύξει τα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά σε ενδονοσοκομειακά, κυρίως, μικρόβια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται το 2016 σε χειρότερη θέση, σε σύγκριση με το 2013, στην αντίσταση του μικροβίου του εντερόκοκκου στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη.
Το μικρόβιο αυτό εμπλέκεται σε πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού. Ενώ το 2013 η αντίστασή του στο εν λόγω αντιβιοτικό στη χώρα μας ήταν κάτω από 25%, το 2016 κυμάνθηκε από 25% έως 50%.

Αντίσταση

Όσον αφορά το μικρόβιο κλεμπσιέλα (Klebsiellapneumoniae), η αντίστασή του στα αντιβιοτικά (φθοριοκινολόνες, κεφαλοσπορίνες και αμινογλυκοσίδες) τρίτης γενιάς, ήταν στην Ελλάδα πάνω από 50% το 2013, ενώ το 2016 εντοπίζεται ανάμεσα στο 25% με 50%.
Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αυτά τα ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά βακτήρια, έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές θεραπείας.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η φαρέτρα με τα όπλα για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών μικροβίων αδειάζει.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: