Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ
(ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ –Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ )
Η Ένωση ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των οδηγών –πληρωμάτων ασθενοφόρου του Κ.Υ Πάτμου .Στηρίζει τα δικαία αιτήματα τους. Δεν επιτρέπεται εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδεια ,για μεγάλα χρονικά διαστήματα .Οι συγκεκριμένοι τρεις εργαζόμενοι, του Κ.Υ.Πατμου, απασχολούνται  πέρα των νόμιμων πέντε βαρδιών ανά εβδομάδα για να καλύψουν το 24 ωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα . Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας Πάτμου ,δεν έχει δοθεί  λύση στο πρόβλημα που χρονίζει. Σημειώνεται  ,ότι οι  οδηγοί δεν μπορούν να πάρουν την νόμιμη άδεια τους ,καθώς και τα οφειλόμενα ρεπό .
Η Ένωση, στηρίζει τα αιτήματα των συναδέλφων, για πρόσληψη 2 μόνιμων οδηγών-πληρωμάτων ασθενοφόρου που εξάλλου προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κ.Υ.Πατμου .Την άμεση μετακίνηση οδηγών –πληρωμάτων  ασθενοφόρου έως ότου γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού .
Η μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική ,που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και την σημερινή , διατυμπανίζοντας  την ‘’δίκαιη ανάπτυξη ‘’και την ‘’έξοδο από τα μνημόνια’’, είναι η πολιτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ,πρόσφατο παράδειγμα η θανατηφόρα πυρκαγιά . Το τονίζουμε αυτό και εξαιτίας του γεγονότος ,ότι οι   κυβερνώντες προσανατολίζονται σε λύσεις  τύπου  στελέχωσης ασθενοφόρων με πυροσβέστες (υποτιμώντας τον ρόλο  τους ) και υπαλλήλους Ο.Τ.Α, η οποιονδήποτε κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημόσιου οχήματος, το λεγόμενο ‘’ παράλληλο’’ πρόγραμμα (ν.4368/2016 άρθρο 78 οδηγοί ασθενοφόρων Κ.Υ).  Με αυτή την λογική θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  εξαιτίας ,  της μη στελέχωσης ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους Διασωστες –Πληρώματα Ασθενοφόρων, που διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και την μετέπειτα  διακομιδή του .Την στιγμή που πληθώρα ειδικευμένου προσωπικού είναι  στον βούρκο της ανεργίας , αφήνουν ακάλυπτες βάρδιες σε Ε.Κ.Α.Β και Κέντρα Υγείας , πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Καλύμνου .
Η Ένωση καταγγέλλει το Υπουργείο , την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και την Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β, για την κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ Πάτμου .Απαιτεί άμεση λύση του προβλήματος ,στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των οδηγών ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας .
Η Ένωση επισημαίνει επίσης το θέμα των διακομιδών ασθενών .
Η  Υποστελεχωση  ,οι τεράστιες ελλείψεις στο Ε.Κ.Α.Β ,  η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών ,είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζούμε στα νησιά μας .Συχνά το Ε.Κ.Α.Β. δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση ,με πτητικό μεσο,σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνει με πλωτά μέσα ,προφανώς ακατάλληλα,  από τα Κ.Υ. σε Νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται  πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου .Εξαιτίας της  έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού του Ε.Κ.Α.Β στα νησιά μας, οι Γιατροί των Κέντρων Υγείας συνοδεύουν τα περιστατικά εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Πρέπει να παραδώσουν τον ασθενή ,αφού έχουν ταξιδεύσει στο Αιγαίο ,να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τη εφημερία τους ταλαιπωρημένοι , με ότι αυτό συνεπάγεται . Το διάστημα της απουσίας τους ,πρέπει να το καλύψει άλλος συνάδελφος (εάν υπάρχει) ,που έχει βγει από εφημερία κ.λ.π
Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ διεκδικεί ξεκάθαρα τον κεντρικό , σύγχρονο σχεδιασμό με ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (Διασωστες,Γιατρους ) που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες ,διάσπαρτες στο Αιγαίο ,με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς ,στην βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας .
Δεν έχουμε αυταπάτες ,η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα των επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες, γιατί θεωρούνται κόστος, την ίδια ώρα που χαρίζουν δισεκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ,την ίδια ώρα που δαπανώνται  δισεκατομμύρια για τις στρατιωτικές  ανάγκες του ΝΑΤΟ . Αυτός είναι ο ρεαλισμός που επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: