Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Σε καραντίνα συγκεκριμένα αντιβιοτικά στα νοσοκομεία, για να μειωθεί η αντοχή των μικροβίων


Με φειδώ και με συγκεκριμένες ενδείξεις θα χορηγούνται στο εξής συγκεκριμένα αντιβιοτικά στα δημόσια νοσοκομεία.
Λόγω της υπερβολικής χορήγησής τους, τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχές και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αχρηστευτούν πολύτιμοι αντιμικροβιακοί παράγοντες, που διαθέτει σήμερα η Ιατρική.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά,καθώς και στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών, τόσο στην κοινότητα, όσο και στον νοσοκομειακό χώρο.
Οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα είναι πολύ περιορισμένες και δυστυχώς, συνεχώς θα περιορίζονται, λόγω της εκτεταμένης και μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Σε εγκύκλιο που έστειλε στα νοσοκομεία, ο Γιάννης Μπασκόζος περιλαμβάνει κατάλογο με συγκεκριμένα αντιβιοτικά, τα οποία πρέπει να χορηγούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά που ακολουθούν θα χορηγούνται μόνον με έγκριση της επιστημονικής Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών που λειτουργεί σε κάθε νοσοκομείο, έπειτα από τη συμπλήρωση πέντε ημερών χορήγησης: κεφαλοσπορίνες τρίτης και τέταρτης γενιάςκινολόνεςπιπερακιλλίνη – ταζομπακτάμηκεφτοζολάνη – ταζομπακτάμη.
Τα αντιβιοτικά που ακολουθούν θα τίθεται υπό έλεγχο από το πρώτο κιόλας 24ωρο χορήγησής τους στα τμήματα νοσηλείας και στις μονάδες εντατικής θεραπείας: καρβαπενέμεςκολυμικίνητιγεκυκλίνηφωσφομυκίνηλινεζολίδητιντεζολίδηγλυκοπεπτίδια (βανκομυκίνη, τεικοπλανίνη), νταπτομυκίνηαβιμπακτάμη – κεφταζιδίμη.

Επιβίωση

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η προστασία των νέων φαρμάκων είναι κρίσιμης σημασίας μέτρο για την ασφάλεια και επιβίωση των ασθενών.
Την ευθύνη χορήγησης έχει η Ομάδα Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ), η οποία λειτουργεί σε κάθε νοσοκομείο με ειδικούς λοιμωξιολόγους.
Τα μέλη της ομάδας απαλλάσσονται για δύο εβδομάδες, κάθε δύο μήνες, από οποιαδήποτε άλλη απασχόληση.
Ο γενικός γραμματέας προτείνει στα νοσοκομεία που έχουν περίσσεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού να τούς διαθέτουν, κάθε δύο μήνες, σε άλλα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: