Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 10 Ιουνίου 2019
Α.Π:9584


ΠΡΟΣ:
  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
  • ΜΜΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε συνάδελφο επιμελήτρια Α‘ του Γ.Ν. Θήβας,  η οποία πριν λίγους μήνες έγινε αποδέκτης ανυπόστατων και αστήρικτων κατηγοριών από τον τότε  Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας με έγγραφα τα οποία απέστειλε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και στο Υπουργείο Υγείας,κατηγόρησε τη συνάδελφο για  «απείθεια, παράβαση καθήκοντος, μη τήρηση ωραρίου, αναξιοπρεπή συμπεριφορά» κ.α. Είχε προηγηθεί και άλλο έγγραφο του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, προς τη συνάδελφο με το οποίο την καλούσε να δώσει εξηγήσεις, επειδή δήθεν «είχε διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι απουσίαζε αδικαιολόγητα από την εργασία της».  
Ο  λόγος που η συνάδελφος βρέθηκε στο στόχαστρο δεν είναι «οι κοπάνες» για τις οποίες αρχικά κατηγορήθηκε. Η συνάδελφος όχι μόνο δεν υπήρξε «κοπανατζού», απεναντίας αναγκάζεται από την ημέρα που έχει προσληφθεί στο Γ.Ν Θήβας και στο υποστελεχωμένο Παθολογικό Τμήμα να εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς για την ορθή αντιμετώπιση-διαχείριση των ασθενών κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως και οι άλλοι δύο ειδικοί παθολόγοι που υπηρετούσαν τότε και η μοναδική ειδικευόμενη του τμήματος.H συνάδελφοςβρέθηκε στο στόχαστρο όχι γιατί παραβαίνει το καθήκον της, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Γιατί έκανε και κάνει το καθήκον της σαν εργαζόμενη και σαν γιατρός, αρνείται να συμφιλιωθεί με την άθλια κατάσταση που επικρατεί και διεκδικεί μαζί με άλλους συναδέλφους τις λύσεις προς όφελος όχι μόνο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο της Θήβας, αλλά και των ίδιων των ασθενών.
Δεν επρόκειτο για «προσωπική βεντέτα», όπως ισχυρίστηκε ο Αν. Διοικητής του νοσοκομείου,ο οποίος ένιπτε τα χέρια του σαν Πόντιος Πιλάτος,άφηνε να διαδίδονται έωλες κατηγορίες σε βάρος της συναδέλφου,επιτρέποντας κατ’ουσία στον τότε Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας  να ενεργεί σαν πειθαρχικό όργανο πέραν της τυπικής νομιμότητας, φτάνοντας στο σημείο να καταγγείλει τη γιατρό ακόμα και στο ΣΕΥΥΠ.  Ευθύνη έχει και ο τότε Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος, ο οποίος ουδέποτε πήρε εγγράφως θέση για να αποκαταστήσει την αλήθεια, ως όφειλε υπηρεσιακώς, ηθικώς και συναδελφικώς.
Δεν  πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.Είναι προσφιλής τακτική διευθυντών και διοικήσεων να συκοφαντούν όποιον ορθώνει το ανάστημα του,όποιον στέκεται αλληλέγγυος στους συναδέλφους του, όποιος αναδεικνύει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς. Να κατηγορούνται συνάδελφοι που αντιστέκονται,κι ας είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία του τμήματός τους, όπως η παθολόγος στο Γ.Ν Θήβας, ως «τεμπέληδες» και «διεφθαρμένοι». Δε θέλουν γιατρούς-επιστήμονες που να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και των ασθενών, θέλουν «άσπρες ρόμπες» να βουλώνουν τρύπες, να κάνουν τα πάντα και από πάνω να μη διαμαρτύρονται,να σκύβουν το κεφάλι.
Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες συκοφάντησης και δυσφήμισης μάχιμων συναδέλφων που εργάζονται με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια.Αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με επικεφαλής την Πρόεδρο βρέθηκε στο ΣΕΥΥΠ όταν κλήθηκε η συνάδελφος, μαζί με την πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν Θήβας.
Απαιτούμε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου να αποκαταστήσει εγγράφως την αλήθεια προς την ίδια τη συνάδελφο.
Να σταματήσει κάθε διαδικασία διερεύνησης από το Υπουργείο απέναντι σε μία συνάδελφο που όχι μόνο όπως αποδείχτηκε οι κατηγορίες που σέρνονταν σε βάρος της επί μήνες αποδείχτηκαν ψευδείς, αλλά  κάνει   με το παραπάνωτο καθήκον της.
Να στελεχωθεί άμεσα το Νοσοκομείο της Θήβας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: