Ιατρικά συνέδρια: Όλες οι αλλαγές για γιατρούς και φαρμακευτικές! Τι προβλέπει εγκύκλιος
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια, καθώς με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενεργοποιεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό και προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΚΕΣΥ, από τον ΕΟΦ που είναι σήμερα.
Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα με ημερομηνία 19 Ιουνίου, δίνεται το πράσινο φως στο ΚΕΣΥ να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που διοργανώνονταιτα ιατρικά συνέδρια αλλά και στις εγκρίσεις χορηγιών και συμμετοχών.
Πως θα εγκρίνονται
Για να δοθεί έγκριση από το ΚΕΣΥορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια.
Ειδικότερα:
Ειδικότερα:
Κριτήριο έγκρισης των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων είναι το επιστημονικό τους περιεχόμενο, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, τη δυναμική και το ενδιαφέρον των προτεινόμενων γνωστικών αντικειμένων. Επίσης κρίνεται από το εύρος, την πρωτοτυπία και γενικά την ποιότητα των κατατεθειμένων προγραμμάτων, την εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, την εκπαιδευτική εμπειρία των ομιλητών, καθώς και την επιστημονική ομάδα που απευθύνονται. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ποιοι θα μπορούν να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια μετά τις αλλαγές του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες»
Το κόστος εγγραφής
Τα όρια του κόστους διοργάνωσης κάθε κατηγορίας επιστημονικής εκδήλωσης/ δραστηριότητας ορίζονται με κύριο κριτήριο την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η δραστηριότητα, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.
Το κόστος εγγραφής ειδικευομένωνιατρών ορίζεται στο 50% του κόστουςεγγραφής των ειδικευμένων για κάθε κατηγορία δραστηριότητας.
Το ΚΕ.Σ.Υ ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας μεταξύ τωνγιατρών, των επιστημονικών εταιρειών και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Το ΚΕ.Σ.Υ ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας μεταξύ τωνγιατρών, των επιστημονικών εταιρειών και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι χορηγίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες
Για τα Πανελλήνια Ιατρικά Συνέδρια:
Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Πανελληνίων Συνεδρίων είναι δύο (2) έως τέσσερις(4) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος ή ίσος των εκατό (100) και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.
Για τις Ημερίδες:
Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Επιστημονικών Ημερίδων/ Διημερίδων είναι μία (1) ή δύο (2) ημέρες αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000 ) ευρώ και δέκα χιλιάδες (10.000 ) ευρώ αντίστοιχα, ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.
Για τα τοπικά συνέδρια:
Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των τοπικών /περιφερειακών Συνεδρίων είναι έως δύο (2) ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000 ), ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού πάνω από 25%, πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων η διοργανώτρια Επιστημονική Εταιρεία δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αντίστοιχη εκδήλωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.
Τα δορυφορικά συμπόσια:
που διοργανώνονται από χορηγούς στο περιθώριο συνεδρίων δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε συνολική διάρκεια το 20% του συνολικού χρόνου διάρκειας του συνεδρίου.
Οι φαρμακευτικές
Όπως ορίζεται από το υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες ΙατροτεχνολογικώνΠροϊόντων δύνανται να διοργανώνουν εταιρικές ενημερωτικές συναντήσεις προωθητικού χαρακτήρα, με Ε.Υ στην Ελλάδα.
Οι ενημερωτικές αυτές συναντήσεις είναι αποκλειστικά ημερήσιες, με διάρκεια έως και πέντε (5) ώρες, χωρίς διανυκτέρευση. Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων από Εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ είναι σαράντα οκτώ (48) συνολικά ετησίως.
Οι ενημερωτικές αυτές δραστηριότητες που διοργανώνονται από κάθε χορηγό γνωστοποιούνται στην Ε.ΣΥ.Ε-ΚΕ.ΣΥ και στον Ε.Ο.Φ. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή Νοσοκομείων.
Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων δύνανται να διοργανώνουν συναντήσεις συμβουλευτικών σωμάτων με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα προς την Ε.ΣΥ.Ε- ΚΕ.Σ.Υ.
Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων οφείλουν να ενημερώνουν τον Ε.Ο.Φ για τα χορηγικά πακέτα που προτίθενται να διαθέσουν στις Ε.Υ.Δ, για την κάλυψη των εξόδων της εκάστοτε επιστημονικής εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του χορηγικού πακέτου των συμμετοχών σε κάθε μια από αυτές.
- Δεν επιτρέπεται σε ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ ή των Α.Ε.Ι, να συμμετέχουν σε συνέδρια ή σεμινάρια στο εσωτερικό ή εξωτερικό, που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες/ εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την προβολή των προϊόντων τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου