Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας 14-2-08


Με ταχύτατες διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας προχωρ'α στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων και των Γιατρών.
Ήδη με υπουργική απόφαση, το Υπουργείο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προσέλαβε ειδικούς συμβούλους (φωτο), με εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του μισθολογίου, της εφημέρευσης, και της στελέχωσης των Νοσοκομείων.
Ο καλός συνάδελφος, Δημήτρης Βαρνάβας, μας έστειλε ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση Υπουργείου - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. της 14-2-2008. Νάναι καλά γιατί και η ηγεσία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. θα μας στείλει ενημέρωση με τους κομμάντος της διπλανής φωτό.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Υ.Υ.Κ.Α. - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας. Από πλευράς Υπουργείου δεν παρέστη ο Υπουργός, αλλά ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος.
Πριν την έναρξη της συζήτησης υποβάλλαμε ερώτημα σχετικά με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) κατανομής κονδυλίων εφημεριών και την κατάθεση τροπολογίας αναστολής των ΠΔ. Ο κ. Καλογερόπουλος απάντησε ότι για την ΚΥΑ δεν υπάρχει θέμα και θα διεκπεραιωθεί, ενώ για την τροπολογία είπε ότι το Υπουργείο προσδοκούσε ότι θα υπογράφαμε Συλλογική Σύμβαση, οπότε δεν θα χρειάζονταν κατάθεση τροπολογίας. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία ετοιμάζεται για προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ή άλλου Υπουργείου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/08.
Από τα λεγόμενα έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών. Όπως φαίνεται το Υπουργείο δε δείχνει να προβληματίζεται σοβαρά για το γεγονός ότι οι γιατροί μένουν απλήρωτοι για εφημερίες που εκτέλεσαν από το Δεκέμβριο 2007 και μάλιστα με εξαναγκασμό βάσει εγγράφου του ίδιου του Γ.Γ. κ. Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου. Ίσως μάλιστα το Υπουργείο αποσκοπεί να χρησιμοποιήσει τις απλήρωτες εφημερίες ως μέσο εκβιασμού για να μας οδηγήσει σε υπογραφή ΣΣΕ με τους δικούς του όρους, για τους οποίους θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Από πλευράς ΟΕΝΓΕ καταστήσαμε σαφές ότι οι διαφωνίες μας με το Υπουργείο εστιάζονται:
1. Στο μισθολόγιο που διεκδικούμε και το οποίο έχει αφετηρία τις καθαρές τακτικές αποδοχές των 1600

ευρώ για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις άλλες βαθμίδες του ΕΣΥ. Τουναντίον το

Υπουργείο δεν αντιπροτείνει συγκεκριμένο ύψος μισθού προς διαπραγμάτευση και παραπέμπει τη

συζήτηση αορίστως σε επιτροπή που θα συσταθεί.
2. Στη διαφωνία με τη λογική του επιδόματος εφημέρευσης. Εμείς διεκδικούμε οι εφημερίες να συνεχίσουν

να θεωρούνται ως υπερωριακός χρόνος αμέσως μετά την 35η ώρα του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας

και να αποζημιώνονται ως υπερωρία.
3. Στις ικανοποιητικές αυξήσεις που πρέπει να δοθούν ήδη από το 2008


Ο κ. Καλογερόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι:
· το ζήτημα της διαπραγμάτευσης απασχολεί σοβαρά το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα τον κ Αγγέλου και τον Πρωθυπουργό.
· Ο κ. Αβραμόπουλος έχει στείλει πρόσφατα σχετική επιστολή με αποδέκτες τους παραπάνω και υπάρχει γενική αποδοχή των θέσεων που διατυπώνει.
· Δεν έχουμε ως Υπουργείο άλλα περιθώρια για κάτι διαφορετικό απ΄ αυτά που σας έχουμε προτείνει και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο μισθολόγιο, διότι θα ανοίξουν ανάλογο ζήτημα και άλλοι κλάδοι.
· Υπάρχουν αντιδράσεις στο πολυδιευθυντικό, κυρίως από υπηρετούντες Διευθυντές ΕΣΥ που πιέζουν όχι μόνο τον υπουργό Υγείας, αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή του. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως θεωρεί ότι το πολυδιευθυντικό πρέπει να εφαρμοστεί και δεν ενδίδει στις παραπάνω πιέσεις.

Από πλευράς μας είπαμε στον κ. Καλογερόπουλο ότι η πρακτική της κυβέρνησης να δώσει πριν λίγες μέρες 830 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς διαψεύδει παταγωδώς τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν περιθώρια παροχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Από τα μέχρι στιγμής υπεσχημένα του υπουργού Υγείας κανένα δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε τα πλέον ευτελή, με κραυγαλέο παράδειγμα το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, το οποίο υποσχέθηκε ο κ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ το 2006 και έκτοτε το περιφέρει και το υπόσχεται δεκάδες φορές χωρίς ουδέποτε να το υλοποιεί. Τέλος οι 4500 προσλήψεις γιατρών, όρος ουσιώδης για την υλοποίηση του 48ωρου, δεν έχουν προχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστον[1].
Ζητήσαμε να προσέλθει το Γενικό Λογιστήριο (ΓΛΚ) στις συζητήσεις, ώστε αυτά που συζητάμε να εξετάζονται στις διάφορες πτυχές τους και να επιλέγεται η καλύτερη δυνατή λύση ή τουλάχιστον να δοθούν στο ΓΛΚ οι προτάσεις ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση.
Ο κ. Καλογερόπουλος αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΓΛΚ ισχυριζόμενος ότι σ΄ αυτό υποβάλλονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για κοστολόγηση και όχι των συνδικαλιστικών οργάνων[2].
Τέλος αναφερθήκαμε στο ζήτημα του πλαφόν και ιδιαίτερα εκείνο του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας που προβλέπει το άρθρο 45 του νόμου 3205/2003.

Επισημάναμε ότι εάν δεν καταργηθεί νομοθετικά αυτό το πλαφόν τότε η πρόταση Αβραμόπουλου για πολυδιευθυντικό αποψιλώνεται αποκλειστικά σε απονομή τίτλων, διότι το πλαφόν θα αποτρέπει οιανδήποτε μισθολογική εξέλιξη Διευθυντού από το 16ο χρόνο προϋπηρεσίας και μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έδειξε να κατανοεί το ζήτημα χωρίς όμως να υιοθετεί την πρότασή μας για νομοθετική κατάργηση αυτού του πλαφόν.
Κλείνοντας η συνάντηση ο Τσούκαλος επέμεινε να έχουμε νέα επιστολή από το Υπουργείο, παρά το ότι όλοι επισημάναμε ότι δεν προέκυψε τίποτα νέο στη συζήτηση και ουσιαστικά τυχόν νέα επιστολή Καλογερόπουλου θα είναι αντιγραφή της προγενέστερης με αλλαγή ημερομηνίας.
Ο Τσούκαλος είχε του λόγους του που επέμεινε σε νέα επιστολή.

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας


Επακολούθησε συνεδρίαση της ΕΓ στην οποία όλοι συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το Υπουργείο ουσιαστικά επανάφερε την εκφρασμένη διά των επιστολών πρόταση, αρνούμενο να συζητήσει την μισθολογική πρόταση της ΟΕΝΓΕ για 1600 ευρώ κατώτατες καθαρές αποδοχές. Μάλιστα ο Γ. Γιαννόπουλος και ο υπογράφων είπαμε ότι εφόσον αντί προόδου παρατηρείται οπισθοδρόμηση στη τακτική του Υπουργείου οφείλουμε να συγκαλέσουμε Γενικό Συμβούλιο με συμμετοχή όλων των Ενώσεων, ώστε να καθορίσουμε τη δική μας τακτική. Δεδομένου μάλιστα του εμπαιγμού στην καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών πρέπει να ξεκινήσει εξέγερση των γιατρών στα Νοσοκομεία και ΚΥ, διεκδικώντας άμεση επίλυση του εφημεριακού με παράλυση των νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα στην πρωινή λειτουργία τους.
Τουναντίον Τσούκαλος και Λαοπόδης, ενώ αποδέχτηκαν ότι δεν προέκυψε τίποτα από τη συνάντηση, ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα επιστολή Καλογερόπουλου, να συνεδριάσουμε εκ νέου ως ΕΓ, να μελετήσουμε την επιστολή και μετά να συγκαλέσουμε Γενικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς η ελεγχόμενη από Τσούκαλο και Λαοπόδη πλειοψηφία υιοθέτησε την πρόταση αναβολής στη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτρέψει πανελλαδικό συντονισμό κινητοποιήσεων και να συνεχίσει το γνωστό παιχνίδι φθοράς και εκβιασμών.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: