Και το τυρί το είδαμε και τη φάκα την είδαμε
- Ας θυμηθούμε τώρα τα όσα προτείνει το Υπουργείο για το επίδομα εφημέρευσης και περιέχονται στο σημείο 11 της επιστολής Καλογερόπουλου:
"Η αναφορά σε 4 για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες αφορά τις ενεργείς εφημερίες. Η αντιστοίχησή τους με μεικτές εφημερίες και εφημερίες ετοιμότητας γίνεται κατ' αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αποζημίωσής τους σε σχέση με την αποζημίωση που καταβάλλεται για την ενεργή εφημερία".
Εαν λοιπόν αποδεχτούμε το επίδομα εφημέρευσης αυτόματα θ΄ αρχίσουν οι "αντιστοιχίσεις κατ΄ αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα". Μέχρι τέλους της χρονιάς όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εγγράφουν μόνον εφημερίες ετοιμότητας και θα υποχρεούνται να καλύπτουν όλο το μήνα, ασχέτως εαν υπηρετούν ένας, δύο ή είκοσιδύο γιατροί στο Τμήμα.
- Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μεικτή επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη διαμόρφωση από 1.1.2009 νέου μισθολογίου, στο οποίο «βασική παράμετρος θα είναι το ποσοστό ενσωμάτωσης των εφημεριακών αποδοχών στις συντάξιμες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών». Επίσης, προβλέπει την αμοιβή με υπερωριακή εργασία - όπως γίνεται σήμερα - των εφημεριών που γίνονται καθ' υπέρβαση των 4 εφημεριών για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους το μήνα. Δηλαδή, καθ' υπέρβαση της μιας και 1,5 εφημερίας τη βδομάδα, αντίστοιχα.
Με το νέο σύστημα για τους ειδικευμένους γιατρούς θα έχουμε: 7 ώρες Χ 5 μέρες = 35 ώρες + 17 ώρες εφημερία = 52 ώρες τη βδομάδα. Δηλαδή ως υπερωρία θα πληρώνονται μόνο οι 4 ώρες (52 - 48), ενώ τώρα πληρώνονται οι 12 ώρες (52 - 40).
- Στο Υπουργείο Υγείας, επειδή φοβούνται ότι εφέτος το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μετατρέψει τη "συγνωστή πλάνη" σε "εσκεμμένη απάτη", εκπονούν ένα φοβερά έξυπνο σενάριο: να εξαιρέσουν νομοθετικά τις εφημερίες από τον έλεγχο του Ελεγκτικού! Ποιός εγκέφαλος που παρεπιδημεί εκεί στην Αριστοτέλους (ή στα παρακείμενα στενά, όπως πχ στη Μάρνη - δίδυμο Τσούκαλος & Λαοπόδης) συλλαμβάνει τέτοιες ιδέες που εξαιρούν δαπάνες του προϋπολογισμού από θεσμοθετημένο έλεγχο;
- Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να παραπεμφθεί η Ελλάδα για τη μη εφαρμογή των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων 76/2005 και 88/1999, που προβλέπουν τη μείωση των ωρών εργασίας, βάσει της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα Προεδρικά Διατάγματα ορίζουν ως εβδομαδιαίο όριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και τις 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί τα Προεδρικά Διατάγματα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην κατάθεση νέας τροπολογίας για να πάρει εξάμηνη παράταση, οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και 100 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο η τροπολογία δεν έχει ακόμη κατατεθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων από 1ης Ιανουαρίου 2008. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα εφημεριών που καταρτίζονται από τα νοσοκομεία μπορεί να κριθούν άκυρα από τους παρέδρους και οι γιατροί να μην πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου