Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

6 σχόλια σε (άλλη μία) επιστολή


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλος απέστειλε στις 21 Φεβρουαρίου επιστολή προς την ΟΕΝΓΕ, η οποία αν και δεν κομίζει γλαύκα έχει εντούτοις ορισμένα αποκαλυπτικά σημεία.

  1. Το πλέον κραυγαλέο στοιχείο αποτελεί η απόρριψη κάθε συζήτησης για νέο ιατρικό μισθολόγιο. Ευτυχώς ο κ. Καλογερόπουλος αφήνει ένα φωτεινό παράθυρο στο μέλλον: «κανείς βέβαια δεν σας απαγορεύει να το διεκδικήσετε στο μέλλον όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ότι το δικαιούστε και το αξίζετε είναι αυτονόητο». Ευχαριστούμε.
    Σημειωτέον πριν ένα μήνα, στη επιστολή της 16ης Ιανουαρίου 2008, ο ίδιος ο κ. Καλογερόπουλος έγραφε: «Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς..»
    Το ιατρικό μισθολόγιό είναι καθηλωμένο για 10 έτη και είναι παραδεκτό από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι έπρεπε στην 5ετία να ξεκινήσει η αλλαγή του, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες που έχουμε στις απολαβές μας, απολαβές που τείνουν πλέον να εξισωθούν προς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν λοιπόν το Υπουργείο δεν συζητά ευθέως και έντιμα για μισθολόγιο, αλλά κάνει λόγο για «ένα άλλο μισθολόγιο» πέφτουμε σε εξυπνακισμούς και προσπάθεια εξαπάτησης μέσω φραστικών τρικ.

  2. Καμιά αναφορά δε γίνεται στα πλαφόν, για τα οποία ζητήσαμε στη συνάντηση σαφή δέσμευση ότι θα καταργηθούν. Προφανώς το Υπουργείο δια της σιωπής εννοεί ότι θα παραμείνουν ως έχουν. Τούτο σημαίνει ότι το λεγόμενο πολυδιευθυντικό συνιστά ένα σύστημα απονομής τίτλων, χωρίς καμιά μισθολογική απολαβή. Βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί αναλογιστικό γραφείο οι Διευθυντές από το 14ο χρόνο προϋπηρεσίας με τις ρυθμίσεις Αβραμόπουλου θα καθηλώνονται μισθολογικά μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

  3. Παρά την εκ μέρους μας πιεστική απαίτηση για απάντηση κατά τη συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου στην τωρινή επιστολή δεν γίνεται καμιά συγκεκριμένη και αριθμητική αναφορά για το ποσό από εφημερίες που δήθεν θα ενσωματωθεί στο Βασικό Μισθό, ώστε να γίνει συντάξιμο. Προφανώς θα είναι τόσο μικρό, ώστε ντρέπονται να το πουν.

  4. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συντάκτες της επιστολής να αποσείσουν την κατηγορία περί επιδόματος εφημέρευσης (πρώτη παράγραφος της 2ης σελίδας) είναι τόσα άκομψα διατυπωμένη, που προκαλεί εντύπωση. Ο πλέον άσχετος με μισθολογικά ζητήματα αντιλαμβάνεται ότι επίδομα αποτελεί κάθε ποσόν που καταβάλλεται σταθερά και στο ίδιο ύψος στις τακτικές αποδοχές όλων ανεξαιρέτως των γιατρών μιάς βαθμίδας, ασχέτως αν πραγματοποιούν εφημεριακό έργο ή όχι.
    Είναι ενδεικτικό της στόχευσης του Υπουργείου πως, ενώ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το ίδιο πράγμα χωρίς εισαγωγή επιδόματος, εκείνο επιμένει εκβιαστικά στο επίδομα, διότι υπολογίζει στη συνέχεια να μετατρέψει τις 4 ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας και να καλύψει τις ανάγκες των Νοσοκομείων χωρίς να καταβάλλει ούτε ευρώ επιπλέον. Η δική μας θέση είναι σαφέστατη: οι εφημερίες αποτελούν υπερωριακό έργο, το οποίο αρχίζει αμέσως μετά την εκπνοή του τακτικού ωραρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους κλάδους εργαζομένων. Εφόσον εφαρμοσθεί 35ωρο τότε η 36η ώρα και όλες οι επόμενες αποτελούν και αμείβονται ως υπερωρία.
    Η πατέντα του Υπουργείου για τακτικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών τις 35+17=52 ώρες θα μας καταστήσει αντικείμενο μελέτης σε διεθνή συνέδρια εργατολόγων και παγκόσμιο πρότυπο προς αποφυγή.

  5. Καμιά αναφορά δεν γίνεται στην επιστολή στα 3 ουσιώδη στοιχεία αναδιάρθρωσης του εφημεριακού ζητήματος: τα ΤΕΠ, τα πρότυπα εφημέρευσης και την ΠΦΥ. Τούτο αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αποσκοπεί στο κουκούλωμα των προβλημάτων, χωρίς ν΄ αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις που απαιτούν αναδιαρθρώσεις και ανθρώπινο δυναμικό.

  6. Η διατύπωση της προτελευταίας παραγράφου είναι εκπληκτική στη σταδιοποίηση που προβλέπει: «επειδή η περαιτέρω απώλεια χρόνου δεν συμφέρει κανέναν, σας καλούμε να υπογράψουμε την Συλλογική Σύμβαση και μπορούμε να συστήσουμε όσες επιτροπές χρειάζονται για να φτάσουμε στην κύρωση του κειμένου από τη Βουλή». Πρώτα υπογραφή και μετά οι επιτροπές. Σα να λέμε μπροστά το κάρο και πίσω τ΄ άλογα.

    Συναδελφικά
    Δημήτρης Βαρνάβας
    Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: