Ήδη σε πολλές Ενώσεις άρχισαν να ωριμάζουν σκέψεις για ξεκίνημα κινητοποιήσεων. Ως επικρατέστερη μορφή κινητοποίησης προβάλλει η επίσχεση εργασίας, αφού οι εφημερίες του Δεκέμβρη 2007, οι οποίες βάσει νόμου όφειλαν να καταβληθούν την 1η του επόμενου μήνα, δηλαδή την 1 Ιανουαρίου 2008, καθίσταται πλέον βέβαιο ότι δεν θα πληρωθούν ούτε μετά πάροδο δύο μηνών.
- Νομικά οι γιατροί είναι καλυμμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση όταν ο εργοδότης (δηλ. το Νοσοκομείο) δεν τους καταβάλει τις εφημερίες τη λεγόμενη "δήλη ημέρα", η οποία προσδιορίζεται ως η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα. Τούτο βεβαίως δεν συμβαίνει σε καλούς καιρούς, πολλώ δε μάλλον στους χαλεπούς που διανύουμε.
Το δικαίωμα της επίσχεσης μπορεί να ασκηθεί από τον εργαζόμενο, όταν ο εργοδότης (Ιδιώτης ή το Δημόσιο) καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών του ή δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή με τη συμπεριφορά του ο εργοδότης (Ιδιώτης ή το Δημόσιο) προσβάλλει την προσωπικότητα του εργαζόμενου.
Η επίσχεση εργασίας συνιστά δικαίωμα άμεσα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του την προσωπικότητα.
- Ποιος διανοήθηκε μέχρι σήμερα να παρακωλύσει την ενάσκηση του δικαιώματος για επίσχεση εργασίας σε όσους Νοσοκομειακούς Γιατρούς το έκαναν, όταν πολλά Νοσοκομεία δεν επλήρωναν τις δεδουλευμένες εφημερίες (Πάτρα, Θεσ/νίκη, Ρέθυμνο, Χανιά, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Σύρος, κ.α.);
Ουδείς το έπραξε ή θα το πράξει, γιατί η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στην αυθαιρεσία του κάθε εργοδότη.
Και όταν η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ζητώντας να κηρυχθεί η επίσχεση των Γιατρών παράνομη και καταχρηστική, το Δικαστήριο με απόφασή του της 29-08-2005 εδικαίωσε τους Γιατρούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζω, συνέχισαν για αρκετές ημέρες την κινητοποίησή τους μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου