Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Όχι στη κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων

Η Γενική Συνέλευση του ΣΝΙ ΓΝ Ρόδου στη γενική συνέλευση της 26-9-2008, αποφάσισε τη κατάθεση των προγραμμάτων εφημεριών χωρίς να συνοδεύονται από υπεύθυνες δηλώσεις υπέρβασης του νόμιμου και ασφαλούς χρόνου εργασίας. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στο υπάρχον ασφαλές πλαίσιο εφημέρευσης, χωρίς δεσμεύσεις με υπεύθυνες δηλώσεις που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα χρησιμοποιηθούν και οι οποίες πιθανόν να υποθηκεύσουν το εργασιακό, σωματικό και ψυχικό μας πλαίσιο.

Επιμένουμε στη αξιοπρεπή αξιολόγηση του ιατρικού έργου και προσφοράς, επιμένουμε στην διατήρηση της όποιας παραμένουσας ακόμη αξιοπρέπειας του Νοσοκομειακού Ιατρού (με κεφαλαία). Παραμένουμε πιστοί στην ελεύθερη βούληση του κάθε γιατρού να επιλέξει, με βάσει τους νόμους και όχι παράνομα, πως θα εργάζεται. Ο νόμος του παρέχει αυτό το δικαίωμα. Ο νόμος επίσης του δίνει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους αρρώστους από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Ο κάθε Νοσοκομειακός Γιατρός έχει την ελευθερία να αποφασίσει. Έχει την ελευθερία να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Αυτός και μόνο αυτός. Ούτε ο εισαγγελέας ούτε κανένας άλλος.

Και η Πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να σέβεται τους νόμους, να αποκλείσει ψευτοδιλήμματα και υπεύθυνες δηλώσεις που παραπέμπουν σε εποχές πιστοποιητικών φρονημάτων. Να μην υποχρεώνει το γιατρό να υποβάλλει υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα. Και ούτε να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό κάθε μισθοσυντήρητου ιατρού του ΕΣΥ (που αποτελούν τη μέγιστη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών) για να υπογράψει δήλωση οτι "εν γνώσει του και ρητά απεμπολεί το δικαίωμα της ασφαλούς εργασίας και εφημέρευσης. Αν θέλει οι γιατροί να εφημερεύουν και να καλύπτουν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να σταθεί απέναντι τους υπεύθυνα και ειλικρινά όπως είναι αυτονόητο για κάθε οργανωμένη κοινωνία.

Άραγε είναι αλήθεια οτι το Υπουργείο είχε άγνοια της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Γιατί το ακούσαμε και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: