Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Νο2

Τα της συνάντησης ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας τα ξέρετε από το προχτεσινό ενημερωτικό σημείωμα στο Ygeianet (κλικ εδώ).
Το συμπέρασμα είναι ένα:
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα κωλυσιεργεί και θα σέρνει τα πράγματα μέχρι να νιώσει ότι οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να εξεγερθούν για να επιβάλλουν τις ρυθμίσεις του νόμου.
Ως τεκμηρίωση δίνουμε δύο χειροπιαστά παραδείγματα:
  • Παράδειγμα 1ον
Τα κονδύλια εφημεριών για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα καλύπτουν όλο το έτος παρά μόνο ένα τετράμηνο, διότι κατά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου θα υπολογιστούν με τις παλιές τιμές και αργότερα θα υπολογιστούν τα αναδρομικά μαζί με το δεύτερο τετράμηνο. Η απόφαση αυτή, εφόσον αφορά παλιές τιμές, θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ήδη από τον Ιανουάριο. Κι όμως, εκδόθηκε μόλις τώρα και διαβιβάσθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για προσυπογραφή, ώστε να σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Πότε θα υπογράψει το Υπουργείο Οικονομικών; Άγνωστο.
Ας ονομάσουμε αυτό τον άγνωστο χρόνο ως Χ. Τότε προσθέστε στο άγνωστο Χ + 20 μέρες για δημοσίευση στο ΦΕΚ + 30 μέρες για αποστολή ενταλμάτων σε Εντελλόμενα και Επιτρόπους και θα έχετε επακριβώς την ημερομηνία που θα πληρωθούμε εφημερίες.
Σημειωτέον η τιμή του Χ δεν είναι απόλυτος αριθμός. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την έκταση των κινητοποιήσεων.
Ήδη κάποιες Ενώσεις έχουν ξεκινήσει επίσχεση και άλλες πρόκειται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως η Ενωση Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι η επίσχεση μπορεί να ασκηθεί συλλογικά, αλλά και ατομικά όπου οι Ενώσεις ολιγωρούν να λάβουν απόφαση συλλογικής διεκδίκησης. Για το λόγο αυτό αναρτήσαμε στο Ygeianet εκ νέου τη φόρμα δήλωσης για έναρξη επίσχεσης (κλικ εδώ) και διευκρινίζουμε για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για απολύτως νόμιμη μορφή διεκδίκησης. Επίσχεση μπορούν να πραγματοποιήσουν ειδικοί και ειδικευόμενοι καταθέτοντας στο Πρωτόκολλο τη δήλωση και απέχοντας από κάθε εργασία πρωινού ωραρίου μέχρις αποπληρωμής. Εάν θα βρίσκονται στο χώρο εργασίας ή όχι αποτελεί ζήτημα που μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι.
  • Παράδειγμα 2ο
Το νέο πλαφόν δεν έχει ακόμη οριστεί, συνεπώς ισχύει το παλιό πλαφόν των 5140 ευρώ. Σύμφωνα με την προχτεσινή ενημέρωση γίνονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για να οριστεί νέο πλαφόν, το οποίο συζητείται στο ύψος των 7854 ευρώ. Με γνωστές τις αντιδράσεις που υπάρχουν από το Γενικό Λογιστήριο δεν είναι γνωστόν ούτε εάν θα ευωδοθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, ούτε πότε θα ευωδοθούν. Άγνωστο ακόμη παραμένει το αν σε θετική έκβαση η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.
Δείτε τώρα τι προκύπτει:
  1. Δεδομένου ότι το νέο μισθολόγιο ισχύει από 1/1/09 οι ακαθάριστες αποδοχές Διευθυντή με 29 χρόνια προϋπηρεσία είναι 4637,2 ευρώ. Συνεπώς απομένουν περί τα 500 ευρώ για εφημερίες, ώστε να συμπληρωθεί πλαφόν. Αυτά τα 500 ευρώ ακαθάριστα αντιστοιχούν σε δύο καθημερινές εφημερίες. Κάθε εφημερία πάνω από τις δύο είναι απλήρωτη και περικόπτεται από το λογιστήριο του Νοσοκομείου.
  2. Οι αντίστοιχες ακαθάριστες αποδοχές Επιμελητή Α ανέρχονται σε 3823 ευρώ και απομένουν περί τα 1300 ευρώ για εφημερίες, ποσόν που αντιστοιχεί σε 6-7 ενεργείς εφημερίες.
Από τις δύο αυτές κατηγορίες γίνεται σαφές ότι εαν εκδόσουμε προγράμματα Μαϊου με τους νέους Βασικούς Μισθούς και τα παλιά πλαφόν τότε τα περισσότερα Τμήματα της Β και Γ ζώνης θα κλείσουν στις 20 Μαϊου από έλλειψη εφημερευόντων.
Πρέπει συνεπώς οι συνάδελφοι να συζητήσουν στις Ενώσεις τους και ν΄αποφασίσουν πόση ακόμη υπομονή και αντοχή διαθέτουν, όταν είναι γνωστός ο κίνδυνος μεγάλο μέρος εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν ίσως μείνουν απλήρωτες

1 σχόλιο:

Απόστολος είπε...

Με τις Αναβαθμίσεις των αναπληρωτών σε διευθυντές ακούγεται τίποτε; Εμείς κάναμε τις αιτήσεις . Τα νοσοκομεία θα κάνουν τις κρίσεις ;

ΚΥ Τσοτυλίου Κοζάνης
Απόστολος