Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Μωραίνει ο Θεός...........................

Εγκύκλιο για τις εφημερίες απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Από τον Γενικό Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εστάλη σήμερα προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας η ακόλουθη εγκύκλιος:


ΠΡΟΣ: Διοικητές ΥΠΕ,

Νοσοκομειακών Μονάδων και Κέντρων Υγείας

Θέμα:

«Οδηγίες για εφημερίες και διαχείριση έκτακτων περιστατικών στα Νοσοκομεία»

1. Οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές θα είναι παρόντες καθ’όλη τη διάρκεια των εφημεριών. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος απουσίας ενός από τους δύο, για μικρό χρονικό διάστημα, θα υπάρχει συνεχής επαφή και αλληλοενημέρωση μεταξύ τους.

Το νοσοκομείο Ρόδου, όπως και τα υπόλοιπα επαρχιακά νοσοκομεία, εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Άρα και Διοικητές και Υποδιοικητές θα εφημερεύουν τις ίδιες μέρες. Ο καλός χαμός θα γίνει. Δηλαδή αν απουσιάσουν από μια έστω εφημερία οι διοικητές και υποδιοικητές, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε ένας για δείγμα. Ο εισαγγελέας έρχεται να ελέγξει αν εφημερεύουν οι γιατροί. Θα έλθει και για τους διοικητές;

2. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό εφημερίας θα φέρει σήμα (badge) με το έμβλημα του Υπουργείου όπου θα αναγράφεται το όνομα του νοσοκομείου, του εργαζομένου και η ειδικότητά του.

Ο σκοπός αυτής της εντολής, μάλλον θα είναι για να ξέρουν οι ασθενείς ποιόν γιατρό θα κυνηγούν και θα καταγγέλλουν, επειδή τα επείγοντα είναι υποστελεχωμένα, οι γιατροί απλήρωτοι και αριθμητικά ανεπαρκείς, οι νοσηλευτές ελάχιστοι και οι οργανισμοί για δημιουργία ΤΕΠ, άφαντοι. Μιά ερώτηση: Τα badge (άραγε ελληνική λέξη δεν υπήρχε;) θα είναι με Νέον και Αναβοσβύνοντα;

3. Θα ορίζεται κάθε φορά «ομάδα υποδοχής» με έναν υπεύθυνο που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών, με αυτά «πρωτοβάθμιου χαρακτήρα» που χρήζουν απλής εξέτασης και φαρμακευτικής αγωγής.

Ωραία..θα φτιάξουμε reception, θα κάνουμε κρατήσεις (booking για να μην ξεχνιώμαστε με τα αγγλικά badges), και θα φωνάζουμε: Τα επείγοντα και σοβαρά να προχωρήσουν στο βάθος, τα πρωτοβάθμια να καθήσουν στο αριστερό lobby. Και αναφέρεται και ο Υπεύθυνος Διαλογής. Αλλά κανείς δεν λέει τι θα είναι είναι αυτός. Γιατρός; Νοσηλευτής; Θυρωρός; Οδηγός; Θαλαμηπόλος; Τι θα είναι τέλος πάντων; Και που θα είναι; Στο διάδρομο; Στην είσοδο του Νοσοκομείου; Στο θυρωρείο;

4. Οι Διοικητές υποχρεούνται να αναλάβουν άμεσα μέτρα για τον ευπρεπισμό των χώρων υποδοχής αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των εφημεριών. Οποιεσδήποτε δαπάνες θα καλυφθούν από τα αποθέματα των νοσοκομείων με μια απλή ενημέρωση για τις δαπάνες προς τη Γενική Διευθύντρια Υγείας κα Δ. Τσαγδή και το ΕΚΕΠΥ.

Αλλοίμονο. Ευπρεπισμός χώρων υποδοχής, κλπ, κλπ. και φυσικά από τα αποθεματικά των Νοσοκομείων. Και οι δαπάνες θα εγκρίνονται με μιά απλή ενημέρωση στη Γενική Διευθύντρια Υγείας. Για αποθεματικά μιλάτε κύριοι; Για τα αποθεματικά των παθητικών των Νοσοκομείων; Για τα καταχρεωμένα Νοσοκομεία που δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν; Και αφού είναι τόσο απλό, γιατί με μια απλή ενημέρωση δεν πληρώνετε τα χρωστούμενα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Με ξένα κόλλυβα να κάνετε κηδείες. Αυτό το κάνετε πολύ εύκολα. Πάρα πολύ εύκολα.

5. Δεν θα επιτρέπεται στους συγγενείς και συνοδούς να παραμένουν στους χώρους αναμονής, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων και μετά από έγκριση της ομάδας υποδοχής. Θα απαγορεύεται ωστόσο αυστηρά η παρουσία τρίτων κατά την ιατρική εξέταση.

Και ποιός θα φροντίζει τον ασθενή στο ράτζο και στην αναμονή; Και ποιός θα τον μεταφέρει για εξετάσεις και ακτινογραφίες, αφού φροντίσατε να υπάρχει 1-2 τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια και ένας νοσηλευτής για 7-10 ασθενείς; Θα έχει ενδιαφέρον, σε ώρα εφημερίας, να έρθουν οι Υπουργοί, οι γενικοί Γραμματείς και οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Υπουργείου και οι ΥΠΕΔάρχες και Διοικητές να βγάλουν τους συγγενείς έξω από την αναμονή και να αφήσουν τους ασθενείς μόνους στο παγκάκι αναμονής. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Με λειψούς τραυματιοφορείς, λειψούς νοσηλευτές, με λειψούς γιατρούς, με λειψές καθαρίστριες, με χώρους, αλλού σχεδιασμένους ανορθόδοξα και αλλού απαρχαιωμένους προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε. Και όμως αυτά τα πράγματα λέγονται, γράφονται και εν τέλει αποστέλλονται με αυστηρό ύφος. Δημιουργούμε μιά εικονική πραγματικότητα ενώ παραβλέπουμε και στέλνουμε στο πύρ το εξώτερο την πραγματική εικόνα και την αδυσώπητη πραγματικότητα.

Ελικρινά, έχει χαθεί κάθε λογική και μέτρο; Εκεί όπου τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια κάνουν πάρτυ, εκεί όπου η παρέα του Μίκυ Μάους κάνει βόλτα στα κρεββάτια των ασθενών, εκεί όπου κλείνουν τμήματα και κλινικές και απολύεται απαραίτητο προσωπικό, εκεί όπου για να βγούν εφημερίες και βάρδιες δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αντοχές...εντελλόμαστε να κάνουμε τα Νοσοκομεία εν μιά νυκτί, Μεγάλες Βρεττάνιες και Ιντερκοντινένταλ.

Έλεος πιά...δεν αντέχουμε τόση προχειρότητα και ανευθυνότητα. Δεν σπουδάσαμε κύριοι ξενοδονοχειακές επιχειρήσεις και μάνατζμεντ. Γιατροί είμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες που εσείς δημιουργήσατε και εσείς διατηρείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: