Παρατηρήσεις:
1.- Το έγγραφο, ενώ αναφέρεται σε αποζημίωση εφημεριών, χρησιμοποιεί τον όρο "επίδομα εφημέρευσης", πράγμα όχι μόνο αποπροσαντολιστικό, αλλά και επικίνδυνο. Ως γνωστόν το Εκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ έγινε πέρσι τον Ιούνιο προκειμένου να εξαναγκάσει τους θιασώτες του "επιδόματος εφημέρευσης" Τσούκαλο και Λαοπόδη να πάψουν το παιχνίδι με τα επιδόματα και να διεκδικηθούν από το νοσοκομειακό κίνημα αυξημένοι Βασικοί Μισθοί.
2.- Το έγγραφο προφανώς δεν έχει καμία ισχύ για τα Εντελλόμενα και τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού. Έχει ισχύ για τα λογιστήρια των Νοσοκομείων τα οποία οφείλουν να εκκαθαρίσουν εφημερίες χωρίς περικοπές πλαφόν και να τα προωθήσουν στις δύο παραπάνω υπηρεσίες. Εκεί βεβαίως θα προκύψει ένσταση και διαφωνία, εαν δεν έχει υπάρξει σύντομα η αναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση. Σε περίπτωση διαφωνίας τα εντάλματα θα αποσταλούν στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού για οριστική επίλυση. Τούτο μπορεί να σημάνει καθυστέρηση πολλών μηνών μέχρις ότου το Τμήμα συνεδριάσει και εκδόσει απόφαση.
3.- Το έγγραφο δεν κάνει καμιά αναφορά ανδρομικότητας, εαν δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου ή από την ημερομηνία που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί που έχουν υπερβάσεις πλαφόν πρέπει να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να τις εισπράξουν, αλλά και τα εντάλματα θα πρέπει να επιστραφούν στα Νοσοκομεία, ώστε να γίνουν περικοπές.
4.- Το έγγραφο κάνει λόγο σε "προσδιορισμό του ανωτάτου ύψους αποδοχών των Δημοσίων Λειτουργών" ένω είναι γνωστό ότι ζήτημα πλαφόν σύμφωνα με το νόμο 3205/2003 υφίσταται μόνο στις αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ.
5.- Το έγγραφο αποδεικνύει ότι είναι ανοησίες όσα ισχυρίζεται ο Τσούκαλος πως δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του πλαφόν και πως όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο επιδίδονται σε παραπληροφόρηση.
6.- Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω έγγραφο δεν αναιρεί την ορθή απόφαση της ΟΕΝΓΕ να κατατεθούν τον Ιούνιο προγράμματα εφημεριών, τα οποία θα συνταχθούν με τους νέους βασικούς μισθούς και το ισχύον πλαφόν των 5140 ευρώ. Τα προγράμματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις επαρχιακών νοσοκομείων δεν καλύπτουν όλο το μήνα και θα προκαλέσουν προβλήματα, αποτελούν όμως το μόνο ισχυρό μέσον πίεσης, ώστε μόλις ανοίξει η Βουλή να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ.
Πηγή: ygeianet.gr ( Δημήτρης Βαρνάβας )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου