Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ με το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το νέο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο. Στη συνάντηση συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια κ. Τσαγδή. Επίσης συμμετείχαν συνάδελφοι από Νοσοκομεία της Αθήνας (ΨΝΑ, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Πεντέλης, Φλέμιγκ, Ερυθρός, Νίκαια) στους οποίους είχε οριστεί η εξ αναβολής συνάντηση που επρόκειτο να έχουν με το Υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα.Aρχικά είχε συμφωνηθεί ξεκίνησε στις 3μμ λόγω υποχρεώσεων του κ. Πολύζου και διήρκεσε μία ώρα για τον ίδιο και πάλι λόγο. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα στενά χρονικά περιθώρια στην ανάπτυξη των θεμάτων και την αναζήτηση λύσεων.

Οι συνάδελφοι από τα Νοσοκομεία της Αθήνας εξέθεσαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και στις επισχέσεις που έχουν ξεκινήσει σε πολλά Νοσοκομεία της πρωτεύουσας, στα οποία μάλιστα ορισμένες Διοικήσεις επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο στον εκφοβισμό όσων βρίσκονται σε επίσχεση. Σε ορισμένα Νοσοκομεία της Αθήνας (ΨΝΑ) κόβουν από κάθε γιατρό από μία δεδουλευμένη εφημερία το μήνα, προκειμένου να επαρκέσουν τα διατιθέμενα κονδύλια, ενώ σε άλλα υπάρχουν χρεωστούμενα από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι κακώς οι Διοικήσεις προκαλούν κλίμα σύγκρουσης με τους γιατρούς και θα επικοινωνήσει με τους Διοικητές ζητώντας να κατεβάσουν τους τόνους.

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ κατατέθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικά τα εξής ζητήματα:

Zητήσαμε να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις Επιμελητών Β΄ για τις οποίες βάσει του άρθρου 6 του νόμου «περί κοινωνικής αλληλεγγύης» εκχωρήθηκε η εξουσιοδότηση στην Υπουργό να τις συστήσει.
2.- Ζητήσαμε να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κρίσεις που εκκρεμούσαν στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ προ της εφαρμογής του νόμου 3754/09 και μεταφέρθηκαν στα νέα Συμβούλια κρίσης των Νοσοκομείων.
3.- Οι 300 θέσεις ειδικευομένων ζητήσαμε να αποσταλούν άμεσα στο ΚΕΣΥ. Στο ζήτημα αυτό παρουσιάζεται μία άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση που εγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.
4.- Στο θέμα του πλαφόν ζητήσαμε να φύγει αύριο κιόλας σχετική εγκύκλιος προς Νοσοκομεία- ΥΔΕ και Επιτρόπους και ν΄ αρχίσει η εκκαθάριση με το νέο πλαφόν των 6443 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής.
5.- Σχετικά με το επίδομα τροφής δώσαμε πλήρες ενημερωτικό σημείωμα με τελική πρόταση, προκειμένου να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Εφημερίες.
α) Υπάρχουν Νοσοκομεία στα οποία δεν επαρκούν τα κονδύλια για καταβολή εφημεριών Αυγούστου και ζητήσαμε να υπάρξει άμεση επιχορήγηση.Τα κονδύλια για τις εφημερίες Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου έφτασαν σήμερα στις ΥΔΕ και σε πολλά Νοσοκομεία δεν επαρκούν για αποπληρωμή με τις νέες τιμές και το νέο πλαφόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται πρόβλημα με τη μεταβολή των ωρών εφημερίας από 16 σε 17. Τέλος, τα κονδύλια εφημεριών Νοεμβρίου πρέπει να είναι επαρκή, άλλως δεν υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικών κονδυλίων λόγω εκπνοής του οικονομικού έτους.
γ) Τα κονδύλια αναδρομικών 8μήνου είναι αποδεσμευμένα κατά 90% και πρέπει να γίνει άμεσα αποδέσμευση και του υπολοίπου 10%, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.
δ) Για τις εφημερίες Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια το αργότερο μέχρι τις 31/12, ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή τους στο επόμενο έτος.
ε) Υφίσταται σοβαρός κίνδυνος εφόσον δεν ολοκληρωθεί άμεσα η εκκαθάριση και αποπληρωμή να προκύψουν ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω αλλαγής οικονομικού έτους και να οδηγηθούμε στα δικαστήρια διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Εξέλιξη:
πρέπει οι Διοικήσεις να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις αναβαθμίσεις του Β΄ εξαμήνου και η Υπουργός να εκχωρήσει δικαίωμα υπογραφής στο ΓΓ, ώστε να διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμούσες αναβαθμίσεις που βρίσκονται στο Τμήμα ΝΠΔΔ του Υπουργείου.
H κανονική άδεια των νοσοκομειακών γιατρών πρέπει να αποκατασταθεί στις 25 ημέρες και να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση που την περιέκοψε στις 22.

9.- Ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί πλήρως η Κοινή Επιτροπή Προσλήψεων, προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των προκηρύξεων και να καταρτίσει πρότυπο εφημέρευσης και τρόπο λειτουργίας αυτοτελών ΤΕΠ στα Νοσοκομεία.
10.- Ζητήσαμε να διασφαλιστούν νομοθετικά οι λογαριασμοί μισθοδοσίας των νοσοκομείων ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κατασχέσεων.
11.- Επαναλάβαμε ότι το ζήτημα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης είναι αδιαπραγμάτευτα και σε περίπτωση που επιχειρηθεί η κατάργησή τους αυτόματα καταπίπτει η κλαδική συμφωνία και οδηγούμαστε σε εφημεριακό κραχ.
12.- Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι άκρως απαραίτητο να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, διότι σε αντίθετη περίπτωση που απολυθούν και οι νοσηλευτές με τότε καταρρέουν τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πολύζος είπε ότι, ως παλαιό στέλεχος στο χώρο της υγείας, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που υπάρχουν έστειλε πρόσφατα εγκύκλιο στους Διοικητές Νοσοκομείων ζητώντας να ενταλματοποιήσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όλες τις δαπάνες του 2009, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εφημερίες.
Μας ανέφερε ότι αύριο θα επισκεφτεί το Υπουργείο Οικονομικών για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για το ζήτημα των εφημεριών και θα ζητηθεί να παραταθεί κατά δύο μήνες το οικονομικό έτος, προκειμένου να μπορέσουν να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Στο θέμα των αναβαθμίσεων δεν δήλωσε ότι του έχει εκχωρηθεί δικαίωμα υπογραφής και στο ζήτημα της ενεργοποίησης της Κοινής Επιτροπής προσλήψεων εμφανίστηκε θετικός.

Εκ μέρους της κ. Τσαγδή διευκρινίστηκε ότι τα συμπληρωματικά κονδύλια για τους μήνες που ελλείπουν θα δοθούν κατά 60% το Δεκέμβριο και 40% στο επόμενο έτος, ενώ μας δόθηκε (επιτέλους) πίνακας των 2000 θέσεων, δυστυχώς όμως εκτυπωμένος σε χαρτί, οπότε είναι αδύνατον να τον αναρτήσουμε άμεσα.

Ως ΟΕΝΓΕ δηλώσαμε αντίθετοι στις απόπειρες ορισμένων νοσοκομείων να μετατρέψουν θέσεις Επιμελητών Β σε θέσεις Α΄, διότι ανοίγει ο δρόμος σε ατέρμονες εμπλοκές, ενώ το ζητούμενο είναι να προκηρυχτούν άμεσα οι άκρως απαραίτητες 2000 θέσεις και να δούμε διαφοροποιημένα αιτήματα στις επόμενες 2500. Επίσης δηλώσαμε αντίθετοι σε οιανδήποτε τροποποίηση των πινάκων μετά από πιέσεις παραγόντων.

Θα στείλουμε αύριο στο ΓΓ υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα που θέσαμε στη συνάντηση, ζητώντας να έχουμε γραπτή ή προφορική απάντηση πριν το Γενικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ώστε να αξιολογήσουμε την περαιτέρω στάση μας.

Δημήτρης Βαρνάβας

Την εγκύκλιο δεν την έχουμε μέχρι στιγμής δει και ζητήσαμε αντίγραφό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: